3.7.13

ΚΑΛΑΜΑΤΑ:9ο Φεστιβάλ βιντεοτέχνης Μηδέν 4 με 6 Ιουλίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης

Το Festival Μηδέν για 9η συνεχή χρονιά, 4 με 6 Ιουλίου, παρουσιάζει στο ιστορικό κέντρο Καλαμάτας, στην πλατεία Αμφείας, ένα δυναμικό πρόγραμμα σύγχρονης βιντεο-δημιουργίας.
Περισσότεροι από 1000 δημιουργοί από όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν και φέτος στο κάλεσμα του φεστιβάλ στέλνοντας τις δημιουργίες τους.
Στις τρεις βραδιές του φεστιβάλ θα προβληθούν θεματικές ενότητες βιντεοτέχνης σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής του ομάδας, αλλά και ενότητες από σημαντικά φεστιβάλ και ομάδες του εξωτερικού, με ελεύθερη, όπως πάντα, είσοδο για το κοινό.
Επιπλέον, για πρώτη χρονιά φέτος, το Festival Μηδέν θα παρουσιάσει ταυτόχρονα μέσα στο ίδιο τριήμερο, 4 με 6 Ιουλίου, παράλληλα με τις εκδηλώσεις του στην Καλαμάτα, και μια επιλογή ενοτήτων στην Αθήνα, στο ισόγειο του CAMP (Contemporary Art Meeting Point), με διαφορετικό όμως πρόγραμμα, προκειμένου να πάρουν μια μικρή γεύση, οι φίλοι του φεστιβάλ που δεν μπορούν να επισκεφθούν την Καλαμάτα.
Οι βασικοί θεματικοί άξονες του φετινού προγράμματος είναι, η ενότητα «Come as you are», που εστιάζει στη διαφορετικότητα ή καλύτερα στην αποδοχή του "άλλου", η ενότητα "Μητέρα", που διαπραγματεύεται την ιδέα της "μητρότητας" με μια ευρεία έννοια, και η ενότητα "It needs some silence to make sound" που εστιάζει σε λεπτές αντιθέσεις και ισορροπίες τόσο του ήχου, όπως συνιστά ο τίτλος, όσο και του νοήματος.
Επίσης, μια ενότητα με καλοκαιρινή διάθεση που εστιάζει στη σχέση μας με το νερό και τη θάλασσα "Breathe water in... breathe water out...", αλλά και μια κριτική, "σισύφεια" ενότητα που θα αποκαλύψει τα πάντα για τη ...δουλειά, ανατέμνοντας -με εναλλαγές χιούμορ και σκληρής πραγματικότητας- την έννοια της εργασίας "All about work".
Επιπρόσθετα το πρόγραμμα συμπληρώνεται με ενότητες αφιερωμένες στη video-performance, το animation και τις ψηφιακές εκδοχές της βιντεοτέχνης "Digitize", ενώ θα προβληθεί και μια ενότητα κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους με τίτλο «Όνειρο μέσα σε όνειρο», σε επιμέλεια της κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Filmhouse, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί η βιντεοτέχνη με ιστορικές ή αξιοσημείωτες εκδοχές εικαστικών προσεγγίσεων από σημαντικούς δημιουργούς της 7ης τέχνης.
Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει, ταυτόχρονα με το δικό του πρόγραμμα, ειδικά αφιερώματα σε σημαντικά φεστιβάλ, πλατφόρμες και ομάδες του εξωτερικού, διευρύνοντας το δίκτυο πολιτιστικών ανταλλαγών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο: Animate Cologne (Γερμανία), Where Dreams Cross (Σουηδία), FONLAD -φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών (Πορτογαλία), Now & After (Ρωσία), Visualcontainer (Ιταλία), Red Nomade (Ισπανία), Videoplay (Αργεντινή), Manipulated Image (ΗΠΑ), VANLagos (Νιγηρία).
Να σημειώσουμε ότι το Festival Μηδέν 2013 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας & της Κοινωφελής Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ, με τη συνεργασία του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Filmhouse, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα φιλοξενήσουν φέτος και άλλοι αξιόλογοι χώροι του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, όπως το Καλλιτεχνικό Στέκι.
Υπογραμμίζεται τέλος, πως το Festival Μηδέν, είναι το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ βιντεοτέχνης που πραγματοποιείται σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, είναι μια ανεξάρτητη ετήσια διοργάνωση για τη βιντεοτέχνη και τα νέα μέσα, που έχει σαν βάση την Καλαμάτα κι οργανώνεται από μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών, με κοινό πεδίο δράσης τη βιντεοτέχνη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου