4.7.13

ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ:Που πάμε ρε…που πάμε;

Σας λέγαμε για ένα μουσείο σε μία επαρχιακή πόλη που τον μήνα Απρίλιο έκοψε μόλις πέντε εισιτήρια. Και περιμέναμε να πάρει κάποιος “αρμόδιος” για τις μεταρρυθμίσεις και να ρωτήσει περί τίνος πρόκειται. Σωστά το καταλάβατε! Οι μόνοι που ενδιαφέρθηκαν ήσασταν εσείς, οι αναγνώστες. Πάμε τώρα να  κάνουμε το θέμα πιο ενδιαφέρον!
Το εν λόγω αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στην Τρίπολη του νομού Αρκαδίας.
Αν φτάσετε στο κέντρο της Πελοποννήσου και ρωτήσετε κάτοικο της πόλης για το που βρίσκεται το μουσείο και δηλώσει άγνοια, μην τον αποπάρετε.
Δεν είναι γνωστό το μουσείο και δεν θα βρείτε ταμπέλες στους δρόμους (παρά μόνο μία) για να σας καθοδηγήσουν. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι το μουσείο που εγκαινιάστηκε το 1986 από την Μελίνα στεγάζεται σε ένα καταπληκτικό κτήριο του Τσίλλερ. Μόνο και μόνο γι΄ αυτό τον λόγο θα άξιζε τον κόπο το μουσείο να έχει περισσότερα από τα 5 εισιτήρια που έκοψε τον μήνα Απρίλιο.
Δεν είμαι ο ειδικός για να σας πω αν θα έπρεπε να υπάρχει το μουσείο αυτό ή όχι. Μπορώ, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι δεν λειτουργεί σωστά!  Το μουσείο, λοιπόν, έχει στην διάθεσή του 17 εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τον ΟΣΕ! Άλλη μία απόδειξη για το πως μπορεί να λειτουργήσει το μέτρο της μετάταξης…
Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κάποιος το μουσείο και αυτοί σχετίζονται με τα εκθέματά του. Αλλά για να συμβεί αυτό θα έπρεπε οι επισκέπτες να το γνωρίζουν. Θα έπρεπε κάποιος να κάνει και marketing. Αλλά δεν είναι αυτό το μόνο μας θέμα.
Σε δέκα  χιλιόμετρα απόσταση από το κέντρο της Τρίπολης βρίσκεται ένα ακόμη αρχαιολογικό μουσείο, αυτό της Τεγέας! Το μουσείο της Τεγέας ιδρύθηκε πριν από 100 χρόνια, είναι μικρότερο και έχει εκθέματα μόνο από την γύρω περιοχή. Το ερώτημα είναι ποιός είναι ο λόγος να βρίσκονται δύο αρχαιολογικά μουσεία σε τόσο κοντινή απόσταση.
Θα μπορούσαν να συγχωνευτούν και με τον τρόπο αυτόν να εξοικονομηθούν πόροι και ανθρώπινο δυναμικό. Προφανώς δεν θέλησαν. Θα ρωτήσει κάποιος τι θα απογίνει το προσωπικό που θα περισσεύσει από μία τέτοια διαδικασία. Θα σας πούμε μόνο ότι σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Τρίπολης, στην Κάψια, άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του ένα σπήλαιο, όπου κι εκεί προσέλαβαν κόσμο. Δεν θα μπορούσαν οι υπάλληλοι που θα “περίσσευαν” από την συγχώνευση να απασχοληθούν στο σπήλαιο;
Έπειτα θα ρωτήσει κάποιος αν μπορούμε να μεταφέρουμε εξειδικευμένο προσωπικό από ένα μουσείο σε ένα σπήλαιο. Μάλλον  μπορούμε, διότι το εξειδικευμένο προσωπικό του μουσείου προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον ΟΣΕ. Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία φορά που το τραίνο έφτασε στην Τρίπολη ήταν πριν από 15 χρόνια. Οι υπάλληλοί του, όμως, συνεχίζουν να απασχολούνται στο δημόσιο. Σήμερα δουλεύουν στο μουσείο. Μέχρι χτες δούλευαν στον ΟΣΕ και ας μην υπήρχαν δρομολόγια για την Τρίπολη. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Το ερώτημα είναι γιατί οι άνθρωποι αυτοί να μην απασχοληθούν στο σπήλαιο; Ένα παράδειγμα δίνουμε…
Το αστείο είναι ότι σε ένα μουσείο σαν κι αυτό της Τρίπολης που κόβει τόσο λίγα εισιτήρια και τον μήνα Απρίλιο είχε έσοδα μόλις δέκα ευρώ, χρειάζονται και έκτακτο προσωπικό! Ναι, στο μουσείο της Τρίπολης υπάρχουν και έκτακτοι!
Από που πληρώνονται οι συμβασιούχοι; Από τα λεφτά του ΕΣΠΑ. Αν έχετε επιχείρηση και  ψάχνετε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, μην το κάνετε μάταια. Τα έχουν πάρει όλα οι δήμοι και τα μουσεία και δεν έχουν αφήσει πολλά για σας. Επίσης, έχουν φροντίσει να σας κάνουν την ζωή δύσκολη απαιτώντας σας να αποδείξετε με ένα σωρό χαρτιά ότι θα σεβαστείτε τα χρήματα που θα σας δώσουν. Καλή μας νύκτα!
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου