12.7.13

ΠΥΛΟΣ- Εικονική αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΝΑΥΑΡΙΝΟ ΣΤΟ ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου έργου πολιτισμού, κόσμημα για το Δήμο Πύλου-Νέστορος, της εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, η Αντιπεριεφερειάρχης κα Ντίνα Νικολάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Αλευράς, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τοπικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, Πρόεδροι Φορέων και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Στασινόπουλος στο χαιρετισμό του μετέφερε την αγάπη, την υποστήριξη και
τις ευχές του Πρωθυπουργού για καλή επιτυχία στο νέο αυτό έργο πολιτισμού αλλά και τη βεβαιότητα τόσο του ιδίου όσο και του Πρωθυπουργού ότι η πρωτοπόρα αυτή παρουσίαση, μοναδική σε λειτουργία στην Πελοπόννησο θα ενισχύσει την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην ομιλία του περιέγραψε το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής το οποίο οδήγησε στη Ναυμαχία του Ναβαρίνο. Αναφέρθηκε επίσης στη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Πύλου-Νέστορος, χάρη στην οποία οδηγηθήκαμε στο σημερινό αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του πρωτοποριακού αυτού έργου.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο είχε ξεκινήσει επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, είχε ενταχθεί στο τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και στη συνέχεια η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση το ενέταξε στο Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τελικά ολοκληρώθηκε. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι με τα έργα πολιτισμού τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί αλλά και αυτά τα οποία είναι προς ολοκλήρωση σε όλη την έκταση του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, ο Δ¨ημος Πύλου Νέστορος αναδεικνύεται σε πρότυπο πολιτιστικό προορισμό και δημιουργούνται οι υποδομές για την ανάπτυξη πολυθεματικού τουρισμού. Φυσικά, ο Δήμαρχος επεσήμανε για μια ακόμα φορά τη μεγάλη στήριξη στην όλη προσπάθεια του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την παραχώρηση του χώρου της «Θόλου» στο Δήμο.
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας «Βιντεορυθμός», η οποία και υλοποίησε το έργο παρουσίασε τις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας οι οποίες αξιοποιήθηκαν για να παρουσιαστεί με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, η σημαντική αυτή ιστορική ναυμαχία. Με τη χρήση κινούμενων εικόνων, φαντασμαγορικών εφέ, δυνατότητα αφήγησης σε πέντε γλώσσες-ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα και αραβικά- ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την ιστορία της περιοχής, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Επιπλέον, παρέχονται πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές των γεγονότων αλλά και τις πολιτικές ίντριγκες και επιδιώξης της εποχής, οι οποίες καθόρισαν το συσχετισμό των Ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων, καθόρισαν συμμαχίες και οδήγησαν στην αναπόφευκτη απόφαση υπεράσπισης των υπόδουλων Ελλήνων έναντι των κατακτητών.

Μια σημαντική πτυχή της ελληνικής ιστορίας ζωντανεύει από σήμερα στο Νιόκαστρο της Πύλου, στο Θόλο εντός της Ακρόπολης όπου και στεγάζεται η εικονική αναπαράσταση και πολύ σύντομα θα είναι ανοιχτή προς το κοινό.

Η συγκέντρωση πλήθος κόσμου, ο οποίος παρακολούθησε την επίσημη παρουσίαση επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τις επίμονες προσπάθειες από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Πύλου-Νέστορος να ολοκληρωθεί αυτό το έργο.

Πλέον, στο Κάστρο της Πύλου δημιουργείται ένας πολυχώρος πολιτισμού, ο οποίος προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην μακρόχρωνη και αδιάλειπτη ιστορία της περιοχής, καλύπτοντας όλες τις ιστορικές περιόδους. Το φρούριο της Πύλου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δομή, η περιοδική έκθεση της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων με τίτλο Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις στις Θάλασσες της Πελοποννήσου, η Εικονική Αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, το μαγευτικό τοπίο με θέα τον κόλπο του Ναυαρίνου όπου διαδραματίστηκε το συγκεκριμένο γεγονός, ο αναστηλωμένος ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, δείγμα υστεροβυζαντινής αρχιτεκτονικής, και η επικείμενη μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου στο Κτήριο Μαιζώνος προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον τόπο και το χρόνο.

Επιπλέον, στην Οικία Τσικλητήρα μπορεί κανείς να θαυμάσει την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα Επανέκθεση της Συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Ρενέ Πυώ, με γκραβούρες, δημοσιεύματα και αντικείμενα της περιόδου του Ελληνικού Απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων.

Το σύνολο των αρχαιολογικών μνημείων, χώρων και εκθέσεων καθιστούν την Πύλο και το Δήμο Πύλου-Νέστορος, αξιόλογο πολιτιστικό προορισμό.

Μετά το τέλος της εντυπωσιακής παρουσίασης της εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης υπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης –παραλαβής του έργου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου