19.7.13

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος



 -Ο Μ. Αγγελάκας υπέγραψε την τροποποίηση της ΜΠΕ
-Έργο προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, θα αλλάξει όλα τα δεδομένα
-Αναπτυξιακό εργαλείο για τη δυτική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας και όλη τη Μεσσηνία
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, Μανώλης Αγγελάκας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα σρην Καλαμάτα  ότι υπέγραψε την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όσον αφορά στο δρόμο Καλαμάτας – Ριζομύλου. 
Παρουσία των Δημάρχων Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου και Πύλου – Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, ο κ. Αγγελάκας αναφέρθηκε στο ζωηρό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το έργο αυτό, τονίζοντας ότι «παρακολουθεί με αγάπη τα έργα στην περιοχή» και έδωσε «την αμέριστη στήριξή του» για το νέο δρόμο. 
Επίσης, ο Γεν. Γραμματέας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία του με τους τρεις Δημάρχους ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.
Ο κ. Αγγελάκας αναφέρθηκε σε πολύ «σφικτό» χρονοδιάγραμμα για τη δημοπράτηση και κατασκευή του δρόμου, καθώς πρόκειται για έργο του ΕΣΠΑ που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και πληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. 
Θα ακολουθήσουν άλλες αδειοδοτήσεις και ο σχεδιασμός είναι να δημοπρατηθεί το έργο το φθινόπωρο και οι εργασίες να αρχίσουν στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τέλους του έτους ή στην αρχή του επομένου.
Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι πρόκειται για δρόμο μήκους 14.944 μέτρων, με πλάτος 17 μέτρων, 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και νησίδα πλάτους 2 μέτρων στη μέση. 
Το μήκος των παραπλεύρων οδών ανέρχεται σε περίπου 11 χιλιόμετρα, των δε καθέτων σε 4,8 χλμ. Θα διαθέτει 6 γέφυρες, 65 οχετούς, 8 ισόπεδους κόμβους (όλους κυκλικούς), 3 ισόπεδες πλατείες και μία ανισόπεδη κάτω διάβαση στη Βελίκα. 
Η μέγιστη ταχύτητα θα είναι 70 χιλιόμετρα ανά ώρα και στους κυκλικούς κόμβους 50 χιλιόμετρα ανά ώρα. 
Ο δρόμος αυτός θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες προβλέψεις κατά τη διάβασή του από την περιοχή της Μεσσήνης, ως διερχόμενος από αστική περιοχή και από περιοχή υπό πολεοδόμηση. Χαρακτηρίζεται δε κατηγορίας Γ3.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε «πολύ σπουδαία ημέρα» τη σημερινή εξαιτίας της υπογραφής της τροποποιημένης ΜΠΕ, που οδηγεί στην υλοποίηση του έργου. Επεσήμανε δε τη συμβολή του αειμνήστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος χρηματοδότησε τη μελέτη, του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας πως «χωρίς τον Πρωθυπουργό το έργο αυτό δεν θα είχε μπει σε τροχιά υλοποίησης», καθώς και του κ. Αγγελάκα, για τον οποίο τόνισε: «Χωρίς τον ιδρώτα του κ. Αγγελάκα και την εγνωσμένη ικανότητά του να λύνει προβλήματα, δε θα είχαμε προχωρήσει».
Ο Π. Νίκας υπογράμμισε το γεγονός πως ο δρόμος αυτός αποτελεί συνέχεια του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και χάρη σ’ αυτόν η δυτική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, μέχρι τον Πάμισο, θα γνωρίσει χωρίς προηγούμενο ανάπτυξη. Είναι μια περιοχή που «έχει προοπτική για τουριστική ανάπτυξη, μαζί με την Μπούκα», είπε ο κ. Νίκας. Ο νέος δρόμος θα διευκολύνει την πρόσβαση προς τον αερολιμένα Καλαμάτας, με κατάλληλη ευθεία σύνδεση.
Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, που θέτει σε τροχιά κατασκευής αυτό το δρόμο, εξέφρασαν οι Δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, εξαίροντας τη μέριμνα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 
Ο κ. Αναστασόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καίρια παρέμβαση του κ. Αγγελάκα ως προς τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στη διέλευση του δρόμου από την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης.
 Ο δε κ. Καφαντάρης, αφού τόνισε ότι «ο δρόμος αυτός είναι όλης της Μεσσηνίας», είπε πως η συνέχειά του είναι ο δρόμος Ριζομύλου – Πύλου – Μεθώνης, για τον οποίο αναμένεται η έγκριση της ΜΠΕ τις προσεχείς ημέρες από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η δε υλοποίησή του σχεδιάζεται να γίνει από την Ε΄ Προγραμματική Περίοδο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου