15.8.13

Απογραφή για 4εκατ. ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Απογραφή για περίπου 4 εκατομμύρια έμμεσα ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν περιπτώσεις εικονικής ασφάλισης από πρόσωπα που είτε εργάζονται χωρίς να πληρώνουν εισφορές και χρησιμοποιούν το βιβλιάριο συγγενικού προσώπου για να έχουν παροχές Υγείας, είτε εμφανίζονται με ψευδή στοιχεία ως συγγενείς του άμεσα ασφαλισμένου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, όσοι δεν εμφανιστούν ή δεν πιστοποιηθούν ως τα πραγματικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν ως έμμεσα μέλη τις παροχές σε χρήμα από το ΙΚΑ και περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ, θα πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι των εν λόγω παροχών και οι μεν παροχές σε χρήμα θα διακοπούν άμεσα οι δε παροχές ασθένειας θα καλύπτονται από τους ίδιους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν και σκέψεις για να θεσπιστεί ειδική εισφορά που θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους από έναν αριθμό έμμεσων μελών και άνω που αναγράφονται στο βιβλιάριό τους. Την απογραφή επιβεβαίωσε, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αναφέροντας ότι θα προτείνει στο υπουργείο Εργασίας να γίνει ανάλογη απογραφή των έμμεσα ασφαλισμένων σε όλα τα Ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παροχές από το ΙΚΑ δικαιούνται σήμερα 1,5 εκατ. μισθωτοί ως άμεσα ασφαλισμένοι και άλλο 1,3 εκατ. συνταξιούχοι. Όλα τα έμμεσα μέλη έχουν τις ίδιες παροχές σε είδος και σε χρήμα που ισχύουν για τους άμεσα ασφαλισμένους, δηλαδή φάρμακα με συμμετοχή 25%, δωρεάν νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία και κλινικές ή με ανάλογη συμμετοχή από ένα όριο ημερών και άνω, επιδόματα κ.ά.

Στα βιβλιάρια, όμως, των άμεσα ασφαλισμένων (εργαζομένων και συνταξιούχων) είναι εγγεγραμμένα περίπου 4 εκατ. μέλη, ως έμμεσα ασφαλισμένοι, όπως για παράδειγμα, σύζυγοι εργαζομένων που δεν έχουν δική τους ασφάλιση, παιδιά, άνεργοι, γονείς ασφαλισμένων ακόμη και συγγενείς τους που εμφανίζονται ως προστατευόμενα μέλη είτε των εργαζομένων που καταβάλουν εισφορές ασθένειας είτε και των συνταξιούχων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου