14.8.13

Δεκαπενταύγουστος στην Πελοπόννησο

Πολλοί οι εορτασμοί στη μνήμη της Θεοτόκου στα χωριά της Πελοποννήσου.
Πολλές είναι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια σε όλη την Πελοπόννησο που γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο και δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει εκκλησάκι στην μνήμη της Θεοτόκου, που πανηγυρίζει αυτές της ημέρες. Οι εορτασμοί σε κάποιους ναούς και μοναστήρια είναι ιδιαίτεροι και προσελκύουν χιλιάδες πιστούς, λόγω της αγάπης που τρέφουν στην Παναγία.
Κυνουρία
Χιλιάδες πιστοί έχουν αρχίσει να συρρέουν στο μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας στην Κυνουρία, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο. Το προσωνύμιο της Παναγίας «Έλωνα» προέρχεται από την τσακώνικη τοπική διάλεκτο και τη λέξη «έουνη», που σημαίνει «ελεούσα».
Η εικόνα της Παναγίας της Έλωνας είναι αγιογραφία, καλυμμένη με χρυσό «πουκάμισο» και αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά. Στην εικόνα αυτή της Θεοτόκου έχουν αποδοθεί πολλά θαύματα και γι' αυτό, πλήθος από τάματα πιστών περιβάλλουν το προσκυνητάρι. Οι πιστοί, αυτές τις ημέρες μα και όλο τον χρόνο, επισκέπτονται με κάθε τρόπο και μέσο το μοναστήρι που είναι σκαρφαλωμένο σ' έναν απόκρημνο βράχο, πεζοπορώντας και γονυπετείς, εκπληρώνοντας το τάμα τους, δείχνοντας την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο της Θεοτόκου, για τη βοήθεια που τους παρείχε.
Σήμερα το απόγευμα, παραμονή της εορτής, θα τελεστεί στις 7.00, μέγας αρχιερατικός εσπερινός στη μονή και θα ακολουθήσει αγρυπνία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου.
Αύριο το πρωί, θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία, ενώ οι λατρευτικές εκδηλώσεις και οι ιερές ακολουθίες θα συνεχιστούν ως τα Εννιάμερα της Θεοτόκου, την Πέμπτη 23 Αυγούστου.
Μάνη
Επίκεντρο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου στη Μάνη αποτελούν τα Κονάκια Γυθείου, με τον Επιτάφιο της Θεοτόκου.
Η τελετή θα αρχίσει στις 7.30 σήμερα το απόγευμα, με πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό ενώ, στη συνέχεια, θα τελεστεί η ακολουθία του Επιταφίου με τα εγκώμια της Παναγίας, από τον μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο και η περιφορά του στο χωριό.
Αύριο, θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία στον παραδοσιακό οικισμό του Πολυαράβου και θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική επέτειο της τριήμερης μάχης που δόθηκε στην περιοχή, κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν, το βράδυ, στην πλατεία των Κονακίων, με παραδοσιακό μανιάτικο γλέντι, συνοδεία δημοτικής μουσικής.
Αρκαδία
Στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας γιορτάζει η Παναγία η Επισκοπιώτισσα, σε ένα εξαιρετικού κάλλους φυσικό τοπίο, μέσα στο αρχαιολογικό πάρκο Τεγέας, όπου χιλιάδες πιστοί από τη Μαντινεία θα δώσουν απόψε το παρόν, για να προσκυνήσουν τον επιτάφιο της Θεοτόκου, που αποτελεί δωρεά του μακαριστού πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Γερασίμου.
Στις επτά και μισή το απόγευμα, θα τελεστεί, προεξάρχοντος του πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως Μαντινείας κ. Θεοκλήτου, ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός στη μνήμη της Θεοτόκου και θα ακολουθήσει η λιτάνευση του Επιταφίου στον χώρο της φημισμένης εμποροπανήγυρης στην Παλαιά Επισκοπή ενώ, αύριο το πρωί, θα τελεστεί θεία λειτουργία.
Επίσης, στο χωριό Θάνα, σήμερα το απόγευμα στις 7.00, θα ψαλεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός κι αμέσως μετά θα γίνει η τέλεση της ακολουθίας των εγκωμίων της Θεοτόκου, για πρώτη φορά στην Αρκαδία και, στη συνέχεια, θα γίνει περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους του χωριού.
Αργολίδα
Στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου και δίπλα στα όρια με την Κορινθία, πανηγυρίζει η ιστορική μονή Παναγίας Αγνούντος. Πρόκειται για ένα γυναικείο μικρό μοναστηριακό συγκρότημα του 11ου αιώνα, που φυλάσσει τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Αγνούντος. Η Παναγία έλαβε αυτό το προσωνύμιο λόγω της θέσης που βρίσκεται, πάνω σ' ένα μικρό λόφο κι επί της εθνικής οδού Ισθμού- Επιδαύρου, όπου επιβλέπει και προστατεύει όλη την περιοχή.
Απόψε στις επτά, θα τελεστεί, κατά το βυζαντινό τυπικό, ο πανηγυρικός εσπερινός και θα ακολουθήσει η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας πέριξ της ιεράς μονής, με τη συμμετοχή πιστών από όλη την Αργολίδα και την Κορινθία και αύριο το πρωί, θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου