10.8.13

Τα συμπτώματα που προειδοποιούν για εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου έχει διακοπεί ή έχει μειωθεί σημαντικά, στερώντας από τον εγκεφαλικό ιστό το οξυγόνο. 
Μέσα σε λίγα λεπτά, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας. Η έγκαιρη δράση μπορεί να ελαχιστοποιήσει ενδεχόμενη βλάβη στον εγκέφαλο καθώς και τις πιθανές επιπλοκές.
Τα καλά νέα είναι ότι εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης , της υψηλής χοληστερόλης αλλά και την διακοπή του καπνίσματος. Πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα και να απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν παρατηρήσετε τα εξής:
Πρόβλημα με τα πόδια σας. Μπορεί να αισθανθείτε ξαφνική ζάλη, απώλεια της ισορροπίας ή απώλεια συντονισμού.
Απώλεια μνήμης ή δυσκολία σκέψης. Πολλοί άνθρωποι που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια είχαν απώλεια μνήμης. Άλλοι μπορεί να έχουν δυσκολία στη σκέψη, τη λήψη αποφάσεων, τη λογική και την κατανόηση εννοιών. Οι επιπλοκές μπορεί να βελτιωθούν με θεραπείες αποκατάστασης.
Παράλυση ή μούδιασμα του προσώπου, του βραχίονα ή του ποδιού. Υπάρχει περίπτωση ξαφνικά να αισθανθείτε μούδιασμα, να παραλύσει το πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι σας ιδιαίτερα στη μια πλευρά του σώματός σας.
Πρόβλημα όρασης. Μπορεί ξαφνικά να θολώσουν τα μάτια σας ή μπορεί να έχετε διπλοπία (να τα βλέπετε διπλά).
Έντονο Πονοκέφαλο. Μια ξαφνική, σοβαρή κεφαλαλγία, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από εμετό ή ζάλη μπορεί να υποδείξει ότι έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και αν φαίνεται να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ή να εξαφανίζονται σιγά σιγά. Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο γιατί κάθε λεπτό μετράει. Μην περιμένετε να δείτε αν τα συμπτώματα υποχωρούν.
Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Περίπου το 85 τοις εκατό των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν οι αρτηρίες στον εγκέφαλό σας στένωση ή απόφραξη, προκαλώντας σοβαρά μειωμένη ροή αίματος (ισχαιμία).
Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο παρουσιάζει ρήξεις ή διαρροές.
Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA)
Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA) είναι ένα σύντομο επεισόδιο με συμπτώματα παρόμοια με αυτά που θα έχετε σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο προκαλείται από μια προσωρινή μείωση της παροχής αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου σας. Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια διαρκούν λιγότερο από πέντε λεπτά. Συνήθως ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο δεν αφήνει μόνιμες βλάβες καθώς η απόφραξη είναι προσωρινή. Εάν είχατε ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι ένα μερικώς φραγμένη ή στενωμένη η αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλό σας, βάζοντας σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα πλήρως ανεπτυγμένο εγκεφαλικό επεισόδιο που θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη αργότερα.
Πολλοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. 
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν :
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Το κάπνισμα ή έκθεση σε παθητικό κάπνισμα
Υψηλή χοληστερόλη
Διαβήτης
Παχυσαρκία
Σωματική αδράνεια
Αποφρακτική άπνοια ύπνου (μια διαταραχή του ύπνου κατά την οποία το επίπεδο του οξυγόνου πέφτει περιοδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας)
Καρδιαγγειακή νόσος, περιλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, ανωμαλίες της καρδιάς, καρδιακής λοίμωξης ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό
Η χρήση ορισμένων αντισυλληπτικών χαπιών ή ορμονικές θεραπείες που περιλαμβάνουν τα οιστρογόνα
Η χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου