6.8.13

Ο Νίκος Ξανθούλης στο Αρχαίο Θέατρο της Ελαίας (Κάτω Ιταλία)

Φωτο: Michele Calocero.
Θέατρο της Ελαίας 16 -08- 2013
Αρχαιολογικός χώρος της Ελαίας (VELIA)Φεστιβάλ 5-28 Αυγούστου
Στην πατρίδα του Παρμενίδη
Την Παρασκευή 16 Αυγούστου στο αρχαίο ελληνικό θέατρο της Ελαίας (Σημερινή Velia στην Κάτω Ιταλία, η λόγια  μουσική συναντά την αρχαία τραγωδία σε "Δύο μελολόγους του Αισχύλου και του Ευριπίδη: «Ευμενίδες και Ελένη» με τη μουσική του καταξιωμένου έλληνα συνθέτη και ερμηνευτή Νίκου Ξανθούλη (φωνή και λύρα) με τα κείμενα του φιλολόγου και μουσικού Angelo Meriani (αφηγητής). 
Η παράσταση πλαισιώνεται από το κουϊντέτο εγχόρδων της Camerata Strumentale του Πανεπιστημίου του Σαλέρνο. Το ενδιαφέρον βήμα είναι η σύνδεση της δράσης και η οργανική παράφραση κειμένων από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου και την «Ελένη» του Ευριπίδη.
Πάνω από τρεις δεκαετίες μετρά η ενασχόλησή του Νίκου Ξανθούλη με την αρχαία ελληνική μουσική. Όλα αυτά τα χρόνια μελέτησε τα σπαράγματα πρωτότυπης μουσικής που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, έσκυψε με σεβασμό και έγνοια πάνω από τα αρχαία μουσικοθεωρητικά κείμενα, μετέφρασε και εξέδωσε πολλά από αυτά, παρουσίασε επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια. Μέσα στο πλαίσιο αυτού του ερευνητικού πάθους, συχνά βρέθηκε σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Αμερικής (Kress Lecturer για το 2012-13 από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής) παρουσιάζοντας την αρχαία ελληνική μουσική μέσα από τον λόγο αλλά και το παίξιμο ανακατασκευασμένων αρχαίων οργάνων (αρχαία λύρα και σάλπιγγα) τα οποία μελέτησε με επιμονή και επιμέλεια.
Αυτό το καλοκαίρι η μουσική της «Ελένης» περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα σε μια συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου με την Πέμη Ζούνη και τον Αντώνη Καφετζόπουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

VeliaTeatro 2013 - XVI Edizione
Area archeologica di Elea-Velia (SA) -  5-28 agosto
Nel sito archeologico patria di Parmenide, un festival sul teatro antico

La musica colta incontra la tragedia antica venerdì 16 agosto nei «Due melologhi da Eschilo e Euripide: Eumenidi e Elena»: con le musiche del prestigioso compositore e concertista greco Nikos Xanthoulis (voce e lyra) e i testi del filologo e musicista Angelo Meriani (voce recitante), si esibisce il Quintetto d’archi della Camerata Strumentale dell’Università di Salerno. L’interessante operazione consiste nell’associazione di recitazione e parafrasi strumentale di testi dalle tragedie «Eumenidi» di Eschilo ed «Elena» di Euripide.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου