6.9.13

Εχεις χρέη στο Δημόσιο; Θα συμψηφίζονται με ενέχυρο την ....περιουσία

Ενέχυρο υπέρ του Δημοσίου θα μπορούν να βάζουν την περιουσία τους όσοι χρωστούν ώστε να γλιτώσουν τη φυλακή. Σύμφωνα με ρύθμιση που αναμένεται να προωθήσει σύντομα το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ορισμένες περιπτώσεις θα προβλέπεται η σύσταση ενεχύρου που θα επιτρέπει σε έναν οφειλέτη ο οποίος δεν μπορεί να πληρώσει με μετρητά το ποσό της οφειλής του, να έχει τη δυνατότητα να παραχωρεί άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα ίσης ή μεγαλύτερης αξίας.
Σε έγγραφη απάντηση του υπουργού Χαρ. Αθανασίου, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή Β. Πολύδωρα, σχετικά με την υπόθεση του Λάκη Γαβαλά και της ακίνητης περιουσίας που θέλει να δώσει στο δημόσιο ως αντάλλαγμα για τα χρέη του, τονίζεται «ότι στο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το υπουργείο και προτίθεται να προωθήσει στη Βουλή, προβλέπεται η σύσταση ενεχύρου σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέσθηκε τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και του νόμου 3943/2011 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που προβλέπει ότι με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του χρέους, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση, εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της. Το αξιόποινο εξαλείφεται οριστικά σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης. Βεβαίως, για να μπαίνει ενέχυρο κάποιο περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το κατά νόμο ελάχιστο όριο, αλλά και να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου