18.9.13

Καταδίκη από όλα τα κόμματα του εγκλήματος στο Κερατσίνι και ευθύνες σε Χρυσή Αυγή, που διέψευσε ότι έχει σχέση

Την απερίφραστη καταδίκη τής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, εξέφρασαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής, κατονομάζοντας τη Χρυσή Αυγή ότι βρίσκεται πίσω από την ενέργεια αυτήν, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της Ηλία Κασιδιάρη.

Τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, όσο και όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που πήραν τον λόγο τόνισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα και ενωμένα το φαινόμενο των ακροδεξιών παρακρατικών οργανώσεων.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που καλλιεργείται και προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο, αυτόν της Χρυσής Αυγής. Οι πάντες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου συμφώνησε επίσης, με όσους μίλησαν για ανάγκη να ενεργούν με ταχύτητα οι εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές για όλα τα αδικήματα που φέρεται να έχουν διαπραχθεί. Έσπευσε ωστόσο να τονίσει και τον κίνδυνο που υπάρχει και έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, όπως είπε, «η σπουδή αυτή να έχει αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ατέλειες και αμφιβολίες στο ανακριτικό υλικό και να έχουν αθωωθεί ενδεχομένως και ένοχοι.

«Ξεκίνησε με απρόκλητες ύβρεις, συνέχισε με επικίνδυνες σωματικές βλάβες και κατέληξε σε ανθρωποκτονία», ήταν οι πρώτες αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη για να συνεχίσει λέγοντας.

«Το πολιτικό ζήτημα είναι η μία διάσταση του θέματος. Η αντιμετώπιση της οποιασδήποτε ιδεολογίας είναι μεγάλο, σοβαρό θέμα. Η αντιμετώπιση ανθρώπων που συστηματικά βιαιοπραγούν, παραβιάζουν την ποινική διαδικασία και προέρχονται από συγκεκριμένο χώρο, γεννά ζητήματα».

«Πρέπει να επιληφθεί άμεσα η Δικαιοσύνη. Εμείς από την αίθουσα αυτήν οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το ποινικό οπλοστάσιο οφείλει να αντιδράσει. Η εγκληματική οργάνωση τιμωρείται αυτοτελώς. Η συμμετοχή σε μια τέτοια οργάνωση έχει κακουργηματικό χαρακτήρα. Ποια άλλη χροιά πρέπει να έχει η Δικαιοσύνη για να αρχίσει να ενεργεί;» τόνισε ο κ. Βορίδης. Παράλληλα, αφού σημείωσε ότι δεν φτάνουν μόνο οι πολιτικές ευχές, πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα των ποινικών αξιολογήσεων».

«Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση της πολιτείας για όσους αμφισβητούν τους θεσμούς και πιστεύουν ότι πρέπει να επιβάλουν τις απόψεις τους», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης, ο οποίος, χαρακτήρισε απαράδεκτο να ακούγονται συμψηφισμοί μιας ανθρωποκτονίας με παράνομες πράξεις αλλά και ισχυρισμοί για δήθεν πολιτικές διαφοροποιήσεις.

«Πρέπει όλοι να πάρουμε μια ξεκάθαρη θέση και να παροτρύνουμε τη Δικαιοσύνη να πάρει τις δικές της ευθύνες». «Εμείς τις δικές μας τις πήραμε τώρα, είναι άλλου αρμοδιότητα οι ποινικές κολάσιμες πράξεις», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

«Η ανοχή στη Χρυσή Αυγή έφερε τον πρώτο νεκρό, τον Παύλο Φύσσα, στην Αμφιάλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας στο οποίο συμπράττουν η Χρυσή Αυγή και ακροδεξιές παρακρατικές οργανώσεις», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ακόμα ότι, η δολοφονική αυτή ενέργεια είναι συνέχεια των επεισοδίων που έγιναν από τάγματα εφόδου στο Πέραμα, αλλά και στον Μελιγαλά, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση «γιατί με την ανιστόρητη επικίνδυνη ακραία λογική των δύο άκρων επιδιώκει να ταυτίσει την παράταξη του Μανώλη Γλέζου με τους υμνηστές του Χίτλερ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη της δημοκρατικής ομαλότητας. Οι δράστες πρέπει να συλληφθούν άμεσα και να σαπίσουν στη φυλακή. Όλες οι πτέρυγες της Βουλής με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή οφείλουν να επιδείξουν ψυχραιμία και δημοκρατική ευαισθησία και να απομονώσουν αυτά τα φαινόμενα. Ο τόπος έχει υποφέρει από τον ναζισμό. Ο φασισμός θα απομονωθεί και θα συντριβεί από τη δημοκρατία, με τη δημοκρατία.

Ζητούμε από την κυβέρνηση και τις διωκτικές Αρχές να σταματήσει η ανοχή και ατιμωρησία απέναντι σε τρομοκρατικές πράξεις και οι καθυστερήσεις σε δίκες ποινικά κολάσιμες της Χρυσής Αυγής», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, επισήμανε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόστρωμα, ώστε, όπως είπε, υπό τον μανδύα της πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης και της προσφοράς, να καλύπτονται και να λειτουργούν τέτοιες συμμορίες όπως η Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Ντόλιος επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύγκλιση των γραμματέων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του συνταγματικού τόξου και σημείωσε την ανάγκη αναζήτησης νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση τέτοιων εξελίξεων, όπως η σημερινή.

«Όχι απλά οφείλουμε αλλά πρέπει να δράσουμε άμεσα. Δεν δικαιούμαστε να ολιγωρήσουμε. Σαφώς το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να αναλάβει την ευθύνη εφαρμογής του Ποινικού Κώδικα. Πρέπει να φέρει άλλο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση τέτοιων δράσεων από συμμορίες που καλύπτονται πίσω από τον μανδύα πενόμενων κοινωνικών ομάδων», υπογράμμισε ο κ. Ντόλιος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος, έκανε λόγο για «φαινόμενα εποχής που θυμίζουν σημεία των καιρών».

«Ακούμε τα τύμπανα να πλησιάζουν. Εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους δράσεις που είναι και επικίνδυνες και βάλλουν ευθέως κατά της δημοκρατίας. Αγωνιούμε και επαφιόμεθα στον πατριωτισμό και τον πολιτισμό των Ελλήνων. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα αφύπνισης της συνείδησής τους. Όλοι πρέπει να προσέξουμε και να σκύψουμε στα προβλήματα των Ελλήνων. Πρέπει να προσέξουμε όμως και το πώς νομοθετούμε. Αυτό το φαινόμενο είναι μέσα στο σπίτι μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», κατέληξε ο κ. Καπερνάρος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα που έγινε στην Αμφιάλη, ενώ επιτέθηκε κατά όσων προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά.

«Εκφράζω τη θλίψη μου και καταδικάζω την εγκληματική ενέργεια, αλλά εκφράζω και την οργή και τον αποτροπιασμό μου για τον τρόπο που γίνεται η εκμετάλλευσή της. Η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Χρησιμοποιούν το αίμα και προσπαθούν να μαζέψουν ψήφους. Οργίζομαι γιατί στα γραφεία μας διμοιρίες των ΜΑΤ είναι έτοιμες να εισβάλουν. Πρώτη φορά γίνονται εισβολές σε γραφεία πολιτικού κόμματος. Με ποια νομιμότητα; Έχετε κάνει κομματικό σας στρατό τους δικαστές. Λέτε ψέματα, ουδεμία σχέση έχει η Χρυσή Αυγή με αυτό το θλιβερό γεγονός. Μην το εκμεταλλεύεστε για να παίρνετε ψήφους», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο κ. Κασιδιάρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, υπογράμμισε ότι «ακόμα στη χώρα δεν έχει ηχήσει ο συναγερμός» καταλογίζοντας τις ευθύνες στις δυνάμεις που τείνουν να κυριαρχήσουν στον τόπο. «Τον Οκτώβριο του 2010, με δήλωσή μου απηύθυνα έκκληση στη Δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Η κυβέρνηση τότε εθελοτυφλούσε», επισήμανε ο κ. Τσούκαλης και πρόσθεσε:

«Θερμοκήπιο που εκτρέφει αντιλήψεις σαν αυτές που θέλει να καλλιεργήσει η Χρυσή Αυγή, χρειάζεται πολιτικό σχέδιο. Και κυρίως πρέπει να μεταφερθεί ως κραυγή αγωνίας στους τεχνοκράτες που βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, ότι καταστρέφουν ένα ολόκληρο έθνος αδιαφορώντας αν τον Μάιο του 2014 κάποιοι βουλευτές της θα δρασκελίσουν την πόρτα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο συναγερμός πρέπει να ηχήσει. Το καθήκον μας είναι να μην επιτρέψουμε να πετύχει τις επιδιώξεις της».

«Αποκαλύπτεται το δολοφονικό χέρι της Χρυσής Αυγής. Στόχος της είναι να τρομοκρατήσει κάθε εργαζόμενο κάθε νέο που σηκώνει κεφάλι. Αποθρασύνονται από το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, και από αυτούς που το γέννησαν» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Κάλεσε όλους τους εργαζομένους και όλους τους νέους σε μια μαζική λαϊκή κινητοποίηση στις 5:30 το απόγευμα στην πλατεία της Αμφιάλης όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, «για να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή από κάθε λαϊκή γωνιά», τονίζοντας ότι όλοι μαζί «έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τη δολοφονική της δράση».

Για εγκλήματα που έχουν πάρει ανησυχητικό χαρακτήρα έκανε λόγο και ο προεδρεύων του Σώματος Γιάννης Τραγάκης, τονίζοντας ότι «πρέπει όλοι να προσέξουμε για να το αντιμετωπίσουμε άμεσα».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου