5.9.13

Οι διεκδικητές του δήμου Καλαμάτας…

Η σκληρότερη μάχη στα αυτοδιοικητικά της Πελοποννήσου θα δοθεί στο δήμο Καλαμάτας, αφού είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και πατρίδα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δε θα ήθελε να δει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα σε άλλα χέρια. 
Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας εκλέχτηκε με μεγάλη ευκολία αφού το ΠΑΣΟΚ αδυνατούσε να κατεβάσει αξιόμαχο συνδυασμό μετά την άρνηση του δικηγόρου  Διονύση Αλευρά, που είχε χάσει για λίγες ψήφους, να θέσει και πάλι υποψηφιότητα. 
Προκειμένου να βγει το ΠΑΣΟΚ από το αδιέξοδο το «σταυρό του μαρτυρίου» ανέλαβε να σηκώσει ένα ιστορικό στέλεχος του ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Μπρεδήμας
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σε όλους μας γνωστό. Ο Παναγιώτης Νίκας, αν και δεν ήταν πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, οι γνωρίζοντες τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας τον τοποθετούν στο «Στρατόπεδο του Μητσοτάκη», κέρδισε τις εκλογές. 
Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει  αφού νέα πρόσωπα, όπως ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, που προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, χωρίς όμως να φέρνουν κομματικές ταμπέλες και βαρίδια, είναι αποφασισμένα να θέσουν υποψηφιότητα. Αν τελικά αλλάξει και ο τρόπος εκλογής των δημάρχων και εφαρμοστεί η ενιαία λίστα θα ανοίξει η όρεξη σε πολλούς που θα θελήσουν να θέσουν υποψηφιότητα.
Ας δούμε, όμως, το αυτοδιοικητικό τοπίο της Καλαμάτας πως διαμορφώνεται:
Ο νυν δήμαρχος της Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας θα διεκδικήσει και πάλι το δημαρχιακό θώκο στηριζόμενος στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της Χρυσής Αυγής. Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν και δυνάμεις με έντονο σκεπτικισμό για το πρόσωπό του χωρίς, όμως, να εκδηλώνονται δημόσια. 
Η στάση που κράτησε ο δήμαρχος στο θέμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Χρυσής Αυγής στην παραλία της Καλαμάτας, ικανοποίησε τους Χρυσαυγίτες οι οποίοι μιλούν κολακευτικά  για το δήμαρχο και μάλλον θα στηρίξουν την επανεκλογή του. 
Στα θετικά του αποτυπώνεται η τελευταία ανάπλαση της πόλης και στα αρνητικά του το θέμα των σκουπιδιών και το θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης. Και να ήθελε, ο Αντώνης Σαμαράς,να προχωρήσει σε μια άλλη επιλογή για την Καλαμάτα δε θα το ρίσκαρε  γι΄ αυτό και ο Νίκας «κοιμάται ήσυχος».
Υποψηφιότητα επιθυμεί να θέσει και η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου γι΄ αυτό και συχνά εξαπολύει φραστικές επιθέσεις ενάντια στο δήμαρχο. 
Έχει τη στήριξη του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και ορισμένων τοπικών Μέσων Ενημέρωσης. Προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ διατηρεί, όμως, και τη δική της ανεξάρτητη φωνή.
 Έχει ερείσματα στην πόλη και θα την στηρίξουν πολιτικά πρόσωπα της Μεσσηνίας. Το μειονέκτημά της είναι ότι το τοπικό ΠΑΣΟΚ έχει σχεδόν καταρρεύσει στην Καλαμάτα και οι σχέσεις της με τις δυνάμεις της αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ) δεν είναι καθόλου καλές και αυτό έχει αντανάκλαση στους ψηφοφόρους.
Ο Θεόδωρος Μπρεδήμας που σήκωσε την προηγούμενη φορά το βάρος της συγκρότησης του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στο δήμο δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει να τον πετάξουν τώρα στα αζήτητα. Έδωσε μάχες και μάχες όταν κάποιοι γύριζαν τις πλάτες και αυτούς τους αγώνες θέλει να αξιοποιήσει. Έχει μαζί του το δάσκαλο Γιάννη Χριστόπουλο που σήμερα είναι και γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ και η έκφραση του Βενιζέλου στη Μεσσηνία και σ΄ αυτόν κυρίως στηρίζεται.
Με δυναμικό τρόπο στα αυτοδιοικητικά μπήκε και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης ταράσσοντας τα νερά. 
Φαίνεται ότι συγκροτεί ανεξάρτητο, αδέσμευτο και δυναμικό συνδυασμό με πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα. Η κάθοδός του εκτιμούν πολλοί θα αποδυναμώσει σημαντικά τον νυν δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.
Το τελευταίο διάστημα ακούγεται και το όνομα του πετυχημένου δικηγόρου Χρήστου Αρχοντή, ο οποίος αν αποφασίσει να κατέβει είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει τους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Διαθέτει μεγάλη διείσδυση  σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους καθώς και στο «μανιάτικο στοιχείο» που είναι έντονο στην Καλαμάτα.
Ένα, άλλο, όνομα που ακούγεται είναι του Γρηγόρη Μασούρα, ενός ανθρώπου με έντονη παρουσία στα πολιτικά και αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης της Καλαμάτας. Αυτή την υποψηφιότητα θα έβλεπαν με καλό μάτι και πρόσωπα όπως οι τέως δήμαρχοι Γιώργος Κουτσούλης και Χρήστος Μαλαπάνης. 
Ο ίδιος κρατά χαμηλούς τόνους και δείχνει ότι δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του.
Ο μηχανολόγος μηχανικός  Νίκος Φωτέας που την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ήταν επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοπορία στο δήμο Καλαμάτας» πρόσφατα αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και εντάχτηκε, ως ιδρυτικό μέλος, στη Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση. Όλα δείχνουν ότι θα ηγηθεί και πάλι συνδυασμού για τη διεκδίκηση του δήμου.
Το ΚΚΕ δεν νομίζουμε ότι έχει λόγους να θέσει άλλον, εκτός του Νίκου Διασάκου,  επικεφαλής του συνδυασμού που θα καταθέσει στο δήμο. 
Σήμερα ο συνδυασμός Λαϊκή Συσπείρωση για το δήμο της Καλαμάτας έχει εκλέξει τρεις δημοτικούς συμβούλους και κάτω από προϋποθέσεις η δύναμη του συνδυασμού μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.
Το μεγάλο ερωτηματικό για το δήμο της Καλαμάτας είναι το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που πλέον δεν είναι ένα μικρό κόμμα αλλά ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία. Δε μπορεί η παρουσία του στο δήμο να είναι μικρή ως ανύπαρκτη. Πρέπει να καταγράψει ισχυρή δύναμη και γιατί όχι να διεκδικήσει να πάρει το δήμο. 
Το θέμα έχει δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο στα αρμόδια στελέχη του. Θα στηρίξουν ένα συνδυασμό όπως αυτός του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών για το Δήμο Καλαμάτας» του μαθηματικού Σταμάτη Μπεχράκη ή θα συγκροτήσουν ένα ευρύτερο ψηφοδέλτιο που θα καταγράψει υψηλές αποδόσεις, «χτυπώντας» στα ίσια το δημαρχιακό θώκο. 
Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν γι΄ αυτό μην εκπλαγούμε αν δούμε υποψηφιότητα ακόμη και του Βουλευτή Θανάσου Πετράκου.   
Είναι, επίσης, αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία κρατά το «πολιτικό μαγαζί» κλειστό γι΄ και σχεδόν κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ενταχθεί στις δυνάμεις του όπως γίνεται σε άλλες περιοχές και αυτό είναι ένα ακόμη πρόβλημα.
Spartakos

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου