19.9.13

ΞΕΚΙΝΑ αύριο το πανηγύρι της Μεσσήνης !

Μετά το πανηγύρι της Κυπαρισσίας σειρά έχει το πανηγύρι της Μεσσήνης
Ένα απ' τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Πελοποννήσου, το πανηγύρι της Μεσσήνης ξεκινάει αύριο, με την άφιξη της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας.
Το μεγάλο πανηγύρι της Μεσσήνης πραγματοποιείται με αφορμή την άφιξη και παραμονή για οχτώ ημέρες της εικόνας της Παναγίας, την οποία οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα .
 Με την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας γύρω στις 10.30 μ.μ. στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ξεκινά και το πανηγύρι…
Στην συνέχεια ακολουθεί Λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, Πρωτοστατούντος του Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Μετά την λιτανεία η εικόνα θα εναποτεθεί για οκταήμερο προσκύνημα στο Μετόχι της Μονής Βουλκάνου.
Η εικόνα της Θεοτόκου που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα και είναι θαυματουργή, ευρέθει μέσα στην κουφάλα μιας βελανιδιάς κατά τους χρόνους της εικονομαχίας. 
Φέρει την επιγραφή ” Η ΟΔΗΓΗΤΡΑ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΕΙ ΒΟΥΛΚΑΝΩ” και λέγεται ότι την εφτιαξε ο Απόστολος Λουκάς. Το 1638 το Καθολικό της Μονής ιστορήθηκε με τοιχογραφίες των Ναυπλιωτών συμπατριωτών μου ΑΔΕΛΦΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΟΣΧΟΥ ονομαστών αγιογράφων. ΑΝΩ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ http://www.youtube.com/watch?v=uxLomRq2ZB8&feature=digest_refresh_mon http://www.youtube.com/watch?v=AtmJZT_i7uA
Το μοναστήρι του Βουλκάνο κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα μυθικά και ιστορικά ιερά μνημεία της Μεσσηνίας.
Κτίστηκε το 726. 
Η επιλογή της τοποθεσίας αποδίδεται σε μοναχούς που κατέφυγαν για να γλυτώσουν από τους εικονομάχους. Το μοναστήρι έχει κτιστεί επάνω στον αρχαίο ναό του “Ιθωμάτα Διός” και κτίστηκε με υλικά του αρχαίου ναού. 
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην νοτιοανατολική γωνία του του ναού, υπάρχει εντιχοισμένη η βάση που ετοποθετείτο ο τρίποδας τυης Πυθίας. Η βάση της Αγίας Τράπεζας είναι η βάση του αγάλματος του Ιθωμάτα Διός, που υπήρχε από τα αρχαία χρόνια. 
Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο, Ακολουθείς το δρόμο από Ιθώμη για το Μαυρομάτη και οι πινακίδες σε οδηγούν με ακρίβεια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου