13.9.13

Το σχέδιο της «ΕΛΙΑΣ»

Κι αυτό γιατί τα ποσοστά που αποδίδονται σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ μας οδηγούν εκεί, μιας και τα υπόλοιπα κόμματα που λογίζονται για κυβερνητικές συνεργασίες (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τη ΝΔ και ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ), όχι μόνο έχουν παγιωμένα μονοψήφια ποσοστά, αλλά παρουσιάζουν την μισή εκλογική επιρροή από την Χ.Α (μιλώντας για ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ-ΚΚΕ). 
Αυτό σημαίνει ότι ο σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού ναι μεν τα δύο κόμματα θα πάρουν καλά εκλογικά ποσοστά, όμως τα ποσοστά των υπολοίπων δεν θα τους αρκούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση που να απολαμβάνει την πλειοψηφία της Βουλής. 
Υπολογίζοντας (με τα μέχρι τώρα δεδομένα) ότι ως τρίτη δύναμη θα υπάρχει μια μαύρη τρύπα της τάξεως του 15% (Χ.Α.) που δεν θα συνεργάζεται με κανέναν, μαζί με το ΚΚΕ που επίσης δεν συνεργάζεται με κανέναν (αθροιστικά και οι δύο του κοντά στο 20%), οδηγούμαστε στην ακυβερνησία και πιθανόν σε δεύτερες εκλογές, με στόχο την εξαφάνιση της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), η οποία στις πρώτες εκλογές μπορεί και να έχει μονάχα μια και ασθενή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό κοντά στο 5%. 
Είναι απίθανο να επιβιώσει το ΠΑΣΟΚ ή μια σύμπραξη ΠΑΣΟΚ με ΔΗΜΑΡ σ' ένα τόσο ακραία πολωμένο κλίμα και πιθανόν να μπει στη Βουλή, αλλά μ' ένα περιθωριακό ποσοστό.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο εξής συμπέρασμα για την λεγόμενη ή φερόμενη Κεντροαριστερά: 
Δεν πρέπει μοιρολατρικά να περιμένει την κυβερνητική παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ και μετά να ξεμυτίσει στην πολιτική σκηνή. 
Αναλύσαμε παραπάνω ότι μπορεί, όταν το αποφασίσει, να έχει ήδη αφανιστεί. 
Και η επιτακτικότητα επιτάχυνσης των διεργασιών προκύτπει και από μια άλλη σκέψη. Επειδή ακριβώς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση από μόνοι τους, επειδή δεν θα βρίσκουν κοινοβουλευτικά ερείσματα, ίσως καταφύγουν στο μεγάλο συμβιβασμό, δηλ τη δημιουργία ενός Μεγάλου Συνασπισμού (αν δεν εκπληρωθούν οι προφητείες του Μπάμπη Παπαδημητρίου για σύμπραξη ΝΔ-Χ.Α). 
Αυτό όμως θα φέρει την Χ.Α. αξιωματική αντιπολίτευση και μια Βουλή με ενισχυμένο ΚΚΕ, παγιωμένους καμμένους Έλληνες και μια κεντροαριστερά (σύσσωμη) σε εκλογικά ποσοστά ΔΗΜΑΡ των εκλογών του 2012. Και τότε, το για πες μου τι κάνουμε θα φαντάζει μια ρομαντική ανάμνηση.
- See more at: http://www.epikairo.gr/index.php/apopsi/item/6585-grigoreite-kai-prosexefste-gia-tin-kentroaristera#sthash.MANCY5Qc.dpuf

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου