11.10.13

Άστεγοι σε χαρτόκουτα στη σκιά της Ακρόπολης

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ….ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ !
"Εκτός από τη θέα στον Παρθενώνα και τη σπηλιά του Σωκράτη, οι τουρίστες αντικρίζουν μια γειτονιά διαφορετική από τις άλλες, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Εκεί οι άστεγοι έχουν στήσει τη δική τους μικρή κοινωνία", μεταδίδει το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο Λόφος του Φιλοπάππου. Μια από τις σπηλιές του ήταν η φυλακή του Σωκράτη. Μερικά μέτρα πιο μακρυά, οι σύγχρονοι «Άθλιοι» της Αθήνας ζουν το δικό τους δράμα, στη σκιά της Ακρόπολης. Την ημέρα, γυρνούν στους δρόμους της πόλης γυρεύοντας φαγητό και χρήματα. Το βράδυ, αναζητούν το δικό τους καταφύγιο, εκεί όπου άλλοτε ήταν φυλακισμένος ο Σωκράτης.
«Αν βρω δουλειά θα φύγω αμέσως, θα βρω ένα σπίτι να ζήσω σαν άνθρωπος. Δε θέλω παλάτι, απλώς ένα δωμάτιο. Σήμερα πήγα στην αγορά και βρήκα φαγητό στα σκουπίδια. Δεν είμαι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία που ζει έτσι. Δεν είμαι μόνο εγώ. Πολλές οικογένειες το κάνουν αυτό» δήλωσε η Γεωργία Μαϊμάνογλου, που ζει εκεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι μισοί από τους άστεγους Έλληνες είναι στην πραγματικότητα εξαρτώμενα παιδιά. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Unicef 600.000 ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ οι μισοί υποσιτίζονται.
Οι ελληνικές ΜΚΟ εκτιμούν τώρα ότι το σύνολο των αστέγων φτάνει περί τις 20.000, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στην Αθήνα. Έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο από το 2009.
Ανάμεσα τους είναι και ο Ματθαίος Μονσελάς. 
Το όνομα του έχει συνδεθεί με μία από τις πλέον πολύκροτες αστυνομικο-δικαστικές υποθέσεις που γνώρισε η χώρα. 
Ζει σε μια σκηνή δίπλα σε μια σπηλιά, την οποία εγκατέλειψε όταν εμφανίστηκαν ποντικοί. Τρεις καρέκλες και ένα παλιό τραπέζι αποτελούν το πρωτόγονο νοικοκυριό του.
 «Τουλάχιστον εδώ έχεις καταφύγιο, μπορείς να προστατευθείς από το κρύο και είναι καλύτερο από το να ζεις σε ένα παγκάκι ή στο δρόμο» δήλωσε ο Ματθαίος Μονσελάς που πρόσφατα βγήκε από τη φυλακή.
Τον περασμένο μήνα, η Αθήνα άνοιξε τον πρώτο φορέα φιλοξενίας. Προτεραιότητα έχει τώρα η χαρτογράφηση των αστέγων σε συντονισμό με τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Η κρίση όμως, έχει κλείσει τους κρουνούς και τα κεφάλαια καταφθάνουν με το σταγονόμετρο.
Ο ανταποκριτής Euronews Μιχάλης Αραμπατζόγλου μεταδίδει: «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης για φέτος. Για την επίτευξή του όμως το τίμημα είναι βαρύ και έχει κόστος στις ζωές των ανθρώπων. Οι άστεγοι που ζουν εδώ, στη σκιά της Ακρόπολης ζητούν μια δουλειά. Το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια, όπως λένε»... 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου