10.10.13

Θόδωρος Σταυριανόπουλος -Οι θέσεις μου για τα σκουπίδια στην Οιχαλία

Κύριε Πρόεδρε (Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ)
Με χαρά διαπίστωσα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο την πρόσκλησή σας για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Οιχαλίας στις 9 Οκτωβρίου. Είναι πολύ σωστή η ενέργειά σας να καλούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο για σοβαρά θέματα της περιοχής  και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με καταγωγή από την περιοχή.

Βασικοί λόγοι σήμερα δυστυχώς δεν μου επέτρεψαν να παρευρεθώ στο Δ.Σ.

Όμως για το 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης σας στέλνω γραπτώς την άποψη μου και σας παρακαλώ να την διαβάσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σας  ευχαριστώ
Θόδωρος Σταυριανόπουλος


Κύριε Πρόεδρε
η «Τέρνα Ενεργειακή» κοντά στην Καλλιρρόη αγόρασε 120 στρέμματα. Ερωτώ, είναι σίγουρο ότι η αγορά έγινε προκειμένου να δημιουργηθεί Σταθμός  Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ή για να δημιουργηθεί Πάρκο Φωτοβολταϊκών όπως λέει μια άλλη πληροφορία;
Το ότι η Καλλιρρόη πάει να εξελιχθεί σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων το πληροφορήθηκα προ ημερών και εγώ όπως και εσείς από τον τοπικό τύπο. Θέλω να διευκρινίσω επίσης πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν εμπλέκεται στη χωροθέτηση.  Αρμόδιοι για αυτό είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ( ΥΠΕΚΑ) , η ανάδοχος εταιρία ΤΕΡΝΑ καθώς και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ).

Κυρίες και κύριοι
οι τοπικές κοινωνίες δικαιολογημένα δεν πείθονται από τα όσα ακούνε και από αυτά που τους υπόσχονται ότι θα συμβούν. Η πολιτεία και οι επενδυτές έχουν αποδειχθεί διαχρονικά αναξιόπιστοι σχετικά με αυτά που λένε και με αυτά που κάνουν.
Η πολιτεία έγκαιρα και με ξεκάθαρο τρόπο καλό είναι να απευθύνεται σε κάθε τοπική κοινωνία και να εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την ανάλυση κόστους - οφέλους για την περιοχή από αυτό που θα συμβεί. Για να ευδοκιμήσει ένα έργο, σίγουρα προαπαιτούμενα στοιχεία πάντα είναι η κοινωνική αποδοχή και συναίνεση.

Όμως ένας τομέας δεν πρέπει να λειτουργεί απαγορευτικά και ενοχοποιητικά για κάποιον άλλο. Μπορούν ισόρροπα να αναπτύσσονται πολλοί τομείς μαζί. Αρκεί βέβαια να τηρούνται οι νόμοι και οι όροι που επιβάλλονται και που συμφωνήθηκαν αρχικά.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας κρίνεται απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Θα πρέπει προτού να φθάνουμε στην απόρριψη, να εξαντλούμε και την τελευταία λεπτομέρεια, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) καθώς και περισσότερες θέσεις εργασίας και αντισταθμιστικά-ανταποδοτικά οφέλη από αυτό που θα συμβεί στην περιοχή μας.
Θα πρέπει επίσης να απαιτούμε οι εργαζόμενοι είτε εργάτες ,είτε επιστήμονες στο συγκεκριμένο έργο να είναι από την περιοχή ούτως ώστε να διασφαλίζετε η σωστή λειτουργία και ο έλεγχος. Αυτά που είναι αυτονόητα πολλά χρόνια σε άλλα κράτη  πρέπει πλέον να συμβούν και στην χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι
είναι γνωστό σε όλους μας ότι σε όλα τα προηγμένα κράτη οι δραστηριότητες που έχουν σχέση με τα σκουπίδια αποτελούν αναπτυξιακά έργα  διότι έχουν πολλά ανταποδοτικά οφέλη. Αυτό συμβαίνει διότι οι ΜΠΕ καθώς και η τεχνολογία η σχετική με την διαχείριση των απορριμμάτων έχει κατά πολύ βελτιωθεί.  Μόνο στη χώρα μας δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα και συνεχίζουμε την υπέρμετρη ενοχοποίηση των σκουπιδιών.
 Ανήκω σε αυτούς που δεν μασάνε τα λόγια τους και που δημόσια και με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος λένε πάντα την γνώμη τους.  Εύχομαι ο καθένας μας μετά από μερικά χρόνια να μην μετανιώσει για αυτά που θα πει και θα πράξει σήμερα εδώ.

ΥΓ.1  Πριν κάποια χρόνια κανένας Δήμος δεν ήθελε οι Φυλακές κρατουμένων να γίνουν στον τόπο του. Σήμερα γίνεται αγώνας για το ποιος Δήμος θα τις πάρει στον τόπο  του!!!
ΥΓ.2 Παλιά τις τουαλέτες τις είχαμε στους κήπους σε απόσταση από το σπίτι γιατί «βρωμούσαν». Σήμερα τις έχουμε μέσα στο σπίτι. Άλλες οι προδιαγραφές για τις τουαλέτες τότε άλλες σήμερα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους τόπους που γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών πριν από χρόνια και σήμερα . 

            Θόδωρος Σταυριανόπουλος

           Εκπαιδευτικός - Περιφερειακός Σύμβουλος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου