30.11.13

Κόκκινες γραμμές για το ΠΑΣΟΚ πλειστηριασμοί-δημοσιονομικά μέτρα

Για να επιτευχθεί η οριστική και ασφαλής έξοδος της χώρας από την κρίση, το οποίο και αποτελεί τη βασική μέριμνα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, «πρέπει να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση, σταθερή πλειοψηφία στη Βουλή» και «τα μηνύματα προς την κοινωνία να είναι καθαρά και έντιμα». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχουν δεσμευθεί προσωπικά να πουν «Όχι» σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, «Ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές, "Ναι" για την προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού έναντι των πλειστηριασμών, καθώς επίσης και για την έναρξη σταδιακής αποκατάστασης αδικιών, μέσω της αξιοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος και την προστασία ευπαθών ομάδων.
«Αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν», υπογραμμίζουν οι πηγές του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι ευαισθησίες των βουλευτών της πλειοψηφίας -ιδίως του ΠΑΣΟΚ που σηκώνουν τεράστιο βάρος- είναι σεβαστές» και πως «η προγραμματική συμφωνία αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο των δύο Κ.Ο.».Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε τα παραπάνω στους υπουργούς, που μετείχαν στη σύσκεψη της Τρίτης, υπό τον πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σημειώνουν δε οι πηγές του ΠΑΣΟΚ ότι «περιθώρια υποχώρησης δεν υπάρχουν εάν πρόκειται οι ρυθμίσεις να απορριφθούν στη Βουλή και να αποθαρρύνουν την κοινωνία που περιμένει θετικά μηνύματα μετά από 4 χρόνια πίεσης και θυσιών». Επιπλέον, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι, στηρίζοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τις ίδιες ακριβώς θέσεις στους διεθνείς παράγοντες (κοινοτικούς και κρατών-μελών) με τους οποίους μίλησε τις τελευταίες ημέρες. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρεται ότι οι εξελίξεις στη Γερμανία με τη κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού καθιστούν ακόμη πιο κρίσιμο το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, λόγω της συμμετοχής του SPD και ότι ο κ. Βενιζέλος διατηρεί ενεργούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας που είχε από τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ, μαζί με τους διαύλους των διεθνών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ και φυσικά τις επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, «προσπαθεί να βρει τρόπο να αποσύρει την πρόταση της Εξεταστικής για τα υποβρύχια», για τη συζήτηση της οποίας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ,. Παναγιώτης Ρήγας, ζήτησε επίσπευση. Ως προς αυτό οι πηγές του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν ότι παρουσιάζουν «ενδιαφέρον» δηλώσεις, που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, όπου, μεταξύ άλλων, είπε ότι «εμείς αποσύρουμε αύριο κιόλας την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, αν η κυβέρνηση έρθει -ως έχει υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς ότι θα έκανε μέχρι 31/12/12-, με μια λύση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παραλαβή των υποβρυχίων και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας», κάτι που ο κ. Δρίτσας υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να γίνει. 

Στο ίδιο πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «άλλη μια υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βάρος των σκληρών ερωτημάτων που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον σε μονομαχία ήθους, τονίζοντας του ότι η συκοφαντία είναι άτιμη πράξη κατά το ποινικό δίκαιο». Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι «ο κ. Τσίπρας, αντιλαμβάνεται ίσως πόσο εκτεθειμένος είναι και προσπαθεί για άλλη μια φορά να ξεφύγει από το «κάδρο» της υπεράσπισης σκοτεινών συμφερόντων εις βάρος του δημοσίου και των εργαζομένων», καθώς επίσης και πως «είναι αναγκασμένος να έρθει στη Βουλή γιατί αυτοεγκλωβίστηκε στις συκοφαντίες του και οφείλει πλέον πολλές κρίσιμες απαντήσεις». «Τον περιμένουμε…», προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης, οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι με την τροπολογία που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται να είναι πλέον δυνατή η σύναψη του και από πρόσωπα του ιδίου φύλου. Σχετικά δε με τον αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε δεκτό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για ποινική προστασία του «σεξουαλικού προσανατολισμού» προσώπων ή ομάδων προσώπων από την, εις βάρος τους, υποκίνηση βίας ή μίσους. Ωστόσο δεν έχει κάνει δεκτή την «ταυτότητα φύλλου», για την οποία το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει. Τέλος, κατά τις ίδιες πηγές, έκανε δεκτή την πρόβλεψη αυξημένου πλαισίου ποινής και την επιβολή παρεπόμενης ποινής αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για όλα τα αδικήματα, όταν τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο
.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου