29.11.13

ΣΚΑΝΑΔΑΛΟ-ΑΠΕΣΥΡΑΝ την έρευνα για το καρκινογόνο μεταλλαγμένο καλαμπόκι !


Αποσύρθηκε από το επιστημονικό περιοδικό όπου είχε δημοσιευτεί πέρυσι τον Σεπτέμβριο, η επίμαχη έρευνα που είχε ξεσηκώσει σάλο (εναντίον αλλά και υπέρ της) διαπιστώνοντας ότι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι προκαλεί καρκίνο στα πειραματόζωα. 
Το περιοδικό τοξικολογίας "Food and Chemical Toxicology" έκρινε ότι η έρευνα του Γάλλου μοριακού βιολόγου Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί έγινε σε μικρό δείγμα και επιπλέον δεν πληρούσε τις αναγκαίες επιστημονικές προδιαγραφές, με συνέπεια το συμπέρασμά της να μην μπορεί να θεωρηθεί οριστικό και αξιόπιστο.
«Η απόσυρση (ανάκληση) έρχεται μετά από ενδελεχή και χρονοβόρα ανάλυση του δημοσιευμένου άρθρου και των δεδομένων του, παράλληλα με μια έρευνα σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης του άρθρου από τους επιστήμονες- κριτές του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του περιοδικού, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το "Nature".
Όταν είχε δημοσιευθεί το άρθρο το φθινόπωρο του 2012, είχε προκαλέσει διεθνή αίσθηση, καθώς υποστήριζε ότι οι αρουραίοι που είχαν τραφεί επί δύο χρόνια με το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΝΚ 603 της γιγαντιαίας αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Monsanto, είχαν εμφανίσει πολλούς όγκους και πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια.
Ταυτόχρονα όμως, εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν αμφισβητήσει την ορθότητα της έρευνας του Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί, ο οποίος είναι ερευνητής του γαλλικού πανεπιστημίου της Καέν. Πάνω από 700 ερευνητές υπέγραψαν online αίτηση με την οποία καλούσαν τον Γάλλο επιστήμονα (γνωστό ήδη για τις έντονες απόψεις του κατά των μεταλλαγμένων) να φέρει στο φως όλα τα δεδομένα στα οποία είχε στηριχθεί η έρευνά του, κάτι που ζήτησε και το περιοδικό όπου δημοσιεύθηκε το άρθρο. Ο Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί δέχτηκε να το κάνει και, τελικά, μετά από αρκετό χρόνο, η ετυμηγορία του περιοδικού ήταν ότι έπρεπε να ανακαλέσει το άρθρο.
Είχε προηγηθεί, πέρυσι τον Νοέμβριο, μετά τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει, παρέμβαση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία είχε με ανακοίνωσή της δηλώσει ότι η επίμαχη μελέτη εμφάνιζε σοβαρά ελαττώματα στον σχεδιασμό και στη μεθοδολογία της, με συνέπεια να μην πληροί τα αποδεκτά επιστημονικά στάνταρντ.
Πάντως, το περιοδικό (που εκδίδεται από τον κορυφαίο επιστημονικό εκδοτικό οίκο Elsevier) διευκρίνισε πως δεν διαπίστωσε «καθόλου ενδείξεις για απάτη ή σκόπιμη διαστρέβλωση των δεδομένων» εκ μέρους του Σεραλινί, κάτι για το οποίο τον είχαν κατηγορήσει ορισμένοι συνάδελφοί του. Μερικοί επιστήμονες χαιρέτισαν την απόφαση απόσυρσης του άρθρου, ενώ κάποιοι είπαν ότι καθυστέρησε υπερβολικά.
Από την πλευρά του όμως, ο Σεραλινί, ο οποίος γνωστοποίησε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι αναγκαστικά αποσύρει το άρθρο του, αντεπιτέθηκε, λέγοντας πως η απόφαση για ανάκληση ελήφθη μετά τον διορισμό στην εκδοτική επιτροπή του περιοδικού ενός βιολόγου, του Ρίτσαρντ Γκούντμαν, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί για επτά χρόνια στην εταιρία Monsanto.
Για «σκάνδαλο στο πεδίο της δημόσιας υγείας» έκανε λόγο και ο συνεργάτης του Σεραλινί, Ζοέλ Σπιρού, που είναι επίσης πρόεδρος της παρισινής Επιτροπής Έρευνας και Ανεξάρτητης Πληροφόρησης για τη Γενετική Μηχανική (CRIIGEN).
Ακόμα, η βουλευτής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Κορίν Λεπάζ πήρε το μέρος των Γάλλων ερευνητών, λέγοντας ότι η μελέτη τους «εγείρει καλά ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη τοξικότητα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και του παρασιτοκτόνου Roundup (της Monsanto)». Η ανάκληση της έρευνας «δεν θα κάνει τα ερωτήματα αυτά να εξαφανιστούν», πρόσθεσε.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου