21.11.13

ΕΡΕΥΝΑ - Crash test σε 6 πηγές θέρμανσης. Δείτε τι σας συμφέρει..


Crash test σε 6 πηγές θέρμανσης. Δείτε τι σας συμφέρει

Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης για εξοικονόμηση δαπανών παρουσιάζει η “H Online” προκειμένου τα νοικοκυριά να επιλέξουν ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Στην αντιπαραβολή των χαρακτηριστικών και των τιμών του κάθε συστήματος προχώρησε ο κ. Ι. Μανόπουλος, Μηχ – Ηλ μηχανικός, μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου.
Επιλέγουμε σύστημα θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος του καυσίμου, τη πιθανότητα αύξησης του, το κόστος για την αγορά των συσκευών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Για την ευκολότερη κατανόηση θα συγκρίνουμε το κόστος θέρμανσης των διάφορων συστημάτων, με το κόστος 1,5 m3 πετρελαίου (2.000 €) που καταναλώνει περίπου το χρόνο μία τυπική κατοικία, με χαμηλή θερμομονωτική κάλυψη.
Για τον υπολογισμό λάβαμε υπόψη τη θερμογόνο δύναμη του καυσίμου, την τιμή αγοράς του και την ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης.
Ας δούμε τι θα πληρώσει αυτή η κατοικία χρησιμοποιώντας τις διάφορες διαθέσιμες πηγές θέρμανσης:

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Ηλεκτρικός λέβητας - ηλεκτρικά σώματα
(Βαθμός Ενεργειακής Απόδοσης, ΒΕΑ=1,00 ή 100%) 2.400 €


ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Θερμογόνος Δύναμη ΘΔ=10kWh/lt, Τιμή 1,3 €/lt,
Τιμή ενέργειας = 1,35/10 = 0,13 €/kWh
Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=0,8 ή 80%) 2.000 €

Σόμπα (ΒΕΑ=0,90) 1.730 €
Δεν έχει ληφθεί υπόψη η επιδότηση σε καταναλωτές που το δικαιούνται.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Τιμή ενέργειας 0,077 €/kWh
Λέβητας παλιάς τεχνολογίας ΒΕΑ=0,80 1.150 €

Λέβητας νέας τεχνολογίας ΒΕΑ=0,90 1.030 €
Λέβητας συμπυκνώματος ΒΕΑ=0,97 950 €
ΠΕΛΕΤ (με υγρασία <8 0="" g="" kwh="" span="">

Τιμή ενέργειας 0,35/4 = 0,07 €/kWh
Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=0,8) 1.050 €
Σόμπα (ΒΕΑ=0,90) 930 €
ΞΥΛΟ (στεγνό υγρασιας<15 0="" g="" kg="" kwh="" span="">

Τιμή ενέργειας 0,15/4 = 0,037 €/kWh)
Κλασσική σόμπα (ΒΕΑ=0,6) 740 €
Αερόθερμη σόμπα – ενεργειακό τζάκι (ΒΕΑ=0,8) 550 €

ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ
(ΒΕΑ=3,6, μεσος ΒΕΑ=2,6 ή 260%) 650 €


Ποιοτική σύγκριση διάφορων πηγών θέρμανσης
Ηλεκτρισμός

Ο ηλεκτρισμός είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση. Το 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για τη παραγωγή του χάνεται στην πορεία και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτή. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ με κοινή παροχή ηλεκτρικής ισχύος 8 κιλοβάτ δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως την ανάγκη θέρμανσης μεγάλων χώρων.
Πανελ υπέρυθρων, σόμπες απογόνου, θερμοπομποί
Οι θερμοπομποί παρέχουν άμεση θέρμανση επιφανειών και σώματος με ακτινοβολία. Δίνουν μια άμεση αίσθηση ζεστασιάς (όπως ο ήλιος το χειμώνα), χωρίς να ζεσταίνεται ο χώρος. Όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται.
Αν χρησιμοποιηθούν για ζέσταμα του χώρου έχουν την ίδια απόδοση (μέχρι 100%), άρα και το ίδιο κόστος, με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Πρόκειται για συσκευές που παράγονται με χαμηλό κόστος και δεν δικαιολογείται να πωλούνται ακριβά στο όνομα μιας βελτιωμένης τεχνολογίας.
Ενδείκνυνται για εξοχικές κατοικίες και γενικά για προσωρινή διαμονή ή σαν συμπληρωματική της κύριας πηγής θέρμανσης. Για την κάλυψη μιας κανονικής μέσου μεγέθους κατοικίας θα απαιτηθεί μεγάλη ηλεκτρική ισχύς και τριφασική παροχή.
Πετρέλαιο
Για να λειτουργεί αποδοτικά ένας λέβητας χρειάζεται ρύθμιση του καυστήρα έτσι ώστε ο φυσητήρας να παρέχει τον απολύτως απαραίτητο αέρα καύσης και η θερμοκρασία των καυσαερίων να μην είναι υπερβολικά υψηλή και χάνεται ενέργεια.
Επιπλέον το πετρέλαιο δημιουργεί επικαθήσεις στις επιφάνειες του λέβητα και τότε η απόδοση πέφτει σημαντικά. Γι' αυτό το λόγο χρειάζονται συχνά, ακόμη και 2 φορές το χρόνο, καθάρισμα.

Φυσικό αέριο
Το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρή πηγή και δεν απαιτεί συχνό καθάρισμα. Όσον αφορά τη ρύθμιση του, ισχύει ότι και με το πετρέλαιο. Πληρώνεται μετά τη χρήση του και δεν απαιτεί φροντίδα για τη προμήθεια του αφού είναι πάντα διαθέσιμο από το δίκτυο.
ΠΕΛΕΤ
Το πελετ παράγεται από υπολείμματα φυτικών υλών και θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Το πελετ δεν είναι βολική πηγή ενέργειας αφού χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση.
Ξύλα
Τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά, (υγρασία μέχρι 15%), δηλ. να έχουν κοπεί από Νοέμβρη μέχρι Μάρτη και να χρησιμοποιηθούν μετά από 18 μήνες.
Απαιτείται η τοποθέτηση θερμομέτρων σε όλους τους χώρους για να έχουμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας.
Σε αντίθεση με τα κλασσικά τζάκια που αποδίδουν στο χώρο περίπου το 20% της θερμότητας, τα ενεργειακά τζάκια αποδίδουν μέχρι 75%.
Αντλία θερμότητας – κλιματιστικό
Το κλιματιστικό είναι η μοναδική περίπτωση που εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια επειδή δεν ζεσταίνει απλώς αλλά αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και την φέρνει μέσα στην κατοικία. Αποδίδει κατά μ.ο. 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει (βαθμός απόδοσης 250%).
Παραπλανητική διαφήμιση για συσκευές
Στην αγορά κυκλοφορούν ηλεκτρικές συσκευές που υπόσχονται βαθμό απόδοσης 300%, 500% ή και παραπάνω. Υπόσχονται μικρό κόστος ανά ώρα χωρίς καμιά τεκμηρίωση.
Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια και τη μετατρέπουν σε θερμότητα. Επομένως δεν μπορούν να έχουν απόδοση πάνω από 100%, δηλαδή όσο και ένα απλό ηλεκτρικό σώμα καλοριφέρ. Είτε πρόκειται για τεχνολογία ιόντων ή για κάποια λεγόμενη «θερμομαγνητική τεχνολογία» ή οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, ισχύει η βασική αρχή ότι αποδίδεται τόση ενέργεια όση καταναλώνεται. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η αντλία θερμότητας, όπως είναι το κλιματιστικό, η οποία όμως δεν μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα αλλά την αντλεί από το περιβάλλον.

Μόνωση
Η κατανάλωση του καυσίμου δεν καθορίζεται μόνο από το μέγεθος της κατοικίας, αλλά και από τη μόνωση της κατοικίας. Η θέρμανση δεν λειτουργεί μόνο για να ζεστάνει το σπίτι, αλλά για να αναπληρώνει τη θερμότητα που χάνεται. Μια συνηθισμένη κατοικία είναι σαν ένας τρύπιος κουβάς που πρέπει συνεχώς να τον τροφοδοτούμε για να παραμένει γεμάτος! Αν ήταν δυνατό να μηδενίσουμε τις απώλειες, με τέλειες μονώσεις, τότε αυτό το σπίτι δεν θα χρειαζόταν καν θέρμανση!

Εξοικονόμηση
Διατηρούμε τη θερμοκρασία σε ένα επίπεδο που να μας προσφέρει άνεση και συγχρόνως δεν ροκανίζει το πορτοφόλι μας. Στην κουζίνα συνήθως εργαζόμαστε όρθιες/οι και επομένως 19 οC θα ήταν αρκετοί. Στο καθιστικό διατηρούμε τη θερμοκρασία στους 21 οC. Στο υπνοδωμάτιο είναι πιο υγιεινό να κοιμόμαστε με 17 - 18 οC. Για να πετύχουμε τέτοιες ρυθμίσεις θα χρειασθεί να τοποθετήσουμε στα σώματα κάθε χώρου μια θερμοστατική βαλβίδα.


Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε όσα υπόσχονται οι διάφορες εταιρείες και να συμβουλεύονται ειδικούς πριν προχωρήσουν σε μεγάλου κόστους αγορά ή αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου