29.12.13

Σε 48 ώρες θα μας ΠΑΡΟΥΝ ... 1,5 δισ. ευρώ σε φόρους!

Δύο εργάσιμες μέρες (30 και 31 Δεκεμβρίου) έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τις δύο αυτές μέρες αναμένονται ουρές στις τράπεζες, δεδομένου ότι περίπου 2,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, 3.250.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσικλετών (σε σύνολο 5,5 εκατ.) έχουν τυπώσει το εκκαθαριστικό τους και το έχουν αποπληρώσει σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.

Δεν αποκλείεται, πάντως, στις 31/12/2013 να ανακοινωθεί παράταση για την πληρωμή των τελών, όπως είχε γίνει και το περυσινό διάστημα. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορία φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων θα προέλθει από τα τέλη κυκλοφορίας. Μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις για τους φορολογουμένους.

Συγκεκριμένα, πρέπει να καταβληθούν, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, του φόρου ακίνητης περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013, καθώς και το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ειδικότερα:

Τέλη κυκλοφορίας: Οπως κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του έτους επικρατεί το αδιαχώρητο στις τράπεζες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει μια άτυπη ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. με πρόστιμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών, το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος. Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα περισσότερα από 90.000 αυτοκίνητα τέθηκαν σε ακινησία, με τους ιδιοκτήτες τους να καταθέτουν τις πινακίδες στις ΔΟΥ.

Φόρος εισοδήματος: Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν τα νέα πρόστιμα που προβλέπουν τόκο 8,75% (ετήσιο) που θα «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου 2014. Αν καθυστερήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, θα πληρώσουν και πρόστιμο 10% επί τους αρχικού κεφαλαίου.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας: Οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν την πέμπτη δόση του ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012 και την τρίτη δόση του ΦΑΠ του έτους 2013. Σημειώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2014.

Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων: Για τους περισσότερους φορολογούμενους το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Φόρος Πολυτελείας: Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες και τα αεροσκάφη θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ, με έκπτωση 1,5%, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014.

Καθημερινή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου