3.1.14

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-Τις παρατηρήσεις του κατέθεσε ο δήμος για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων Πελοποννήσου

Τις παρατηρήσεις του σε ό,τι αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων Πελοποννήσου, που έχει δοθεί σε διαβούλευση, κατέθεσε σήμερα ο δήμος Καλαμάτας στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην ΠΕΧΩ Πελοποννήσου και στον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.
Στις παρατηρήσεις του ο δήμος Καλαμάτας υπογραμμίζει ότι η επιλεγείσα τεχνολογία επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι η ενδεδειγμένη σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των αποβλήτων της περιοχής, και προσθέτει πως αποτελεί την πιο αποδεκτή και με λιγότερο περιβαλλοντικό κόστος μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Στα αρνητικά της ΜΠΕ, όπως σημειώνει, είναι ότι δεν μπορεί η μεταφορά των σκουπιδιών της Καλαμάτας να γίνει στον υποδεικνυόμενο από τη ΜΠΕ χώρο επεξεργασίας, που βρίσκεται σε απόσταση 42 χλμ, χωρίς να μεσολαβήσει σταθμός μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), ο οποίος θα πρέπει να δέχεται και τα απορρίμματα του δήμου Δυτικής Μάνης, υπογραμμίζοντας ότι βαρύνει αυτό οικονομικά το δήμο.
Αναφέρει, επίσης, ότι στη συζητούμενη ΜΠΕ δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία αποκεντρωμένων μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κατασκευή και λειτουργία «Πράσινων Σημείων», που προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων). Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για αδρανή υλικά ή υλικά όπως το ελλενίτ.
Εκτός της μεγάλης απόστασης από το χώρο που θα δημιουργηθεί η μονάδα επεξεργασίας, ο δήμος Καλαμάτας επισημαίνει ότι «κυριότερο πρόβλημα σχετικά με την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων περί της κατασκευής και λειτουργίας των υποδομών που προβλέπονται από το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, επικεντρώνεται στην έλλειψη γνώσης των στοιχείων της προσφοράς της αναδόχου εταιρείας, των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη σύμβαση που θα συναφθεί και τον τρόπο με τον οποίο οι δεσμεύσεις αυτές εξειδικεύονται και βαρύνουν τον κάθε δήμο».
Τέλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι όλοι οι δήμαρχοι έχουν υποχρέωση να απαιτήσουν πλήρη διαφάνεια και γνώση γι' αυτό το σπουδαίο θέμα και μάλιστα πολύ πριν από τις εκλογές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου