29.1.14

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-Ενημέρωση Αλευρά για την διαχείριση των υδάτων !

Τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά  επισκέφθηκε στο Γραφείο του στις 28-1-2014  ο κ. Λεονάρδος Τηνιακός , Δρ. Υδρογεωλόγος ,τέως Δ/ντης Υδάτων Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, συνοδευόμενος  από τον οργανωτικό γραμματέα ΓΕΩΤΕ Πελοποννήσου κ. Μιχάλη Αντωνόπουλο, επ’ ευκαιρία της παρουσίασης του περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου Ελλάδος ,που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα.
Στην επίσκεψη συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη διαχείριση των νερών και την ανάγκη συνδιαχείρισης επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Συγκεκριμένα, ο κ. Τηνιακός αναφέρθηκε σε  μέτρα με τα οποία μπορεί να βελτιωθεί κατά πολύ η αξιοποίηση των υδατικών  πόρων του Ν. Μεσσηνίας, όπως φράγματα ανάσχεσης στους χειμάρρους, ξεκινώντας από τους ορεινούς τομείς και κλάδους, έργα τεχνητού εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων, αποκατάσταση κατά τρόπο ελεγχόμενο των φυσικών πλημμυρικών πεδίων, δημιουργία τεχνητών υγροτόπων, επεξεργασία υγρών αποβλήτων και άλλα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του ανθρώπου, εάν καταφέρουμε με πολλές απλές και αποκεντρωμένες επεμβάσεις να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ποσότητες επιφανειακών νερών ακόμη και των πλημμυρικών. Για αυτό πρέπει να διδασκόμαστε από τα γεγονότα και τα λάθη  του παρελθόντος, να εμπιστευθούμε την επιστημονική πρακτική και να προσαρμοστούμε στη νέα οικονομική και οικολογική πραγματικότητα, προχωρώντας στην υλοποίηση και ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, έργων αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.
Στη λογική αυτή μπορεί να ενταχθεί  ακόμη κι η αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων και των γεωλογικών υπολοίπων , ώστε να επανέλθουν στη φύση τα αφαιρεθέντα στοιχεία.
Καταλήγοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι με τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων και το σωστό σχεδιασμό, μπορεί να καταστεί δυνατή η συνύπαρξη όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτιωμένη απόδοση και των υδατικών και των εδαφικών πόρων, ως βάση της αναπτυξιακής προοπτικής ,όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν το Νομό μας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου