23.1.14

Κατατίθεται τροπολογία με διευκολύνσεις για ενυπόθηκα δάνεια αγροτών

Τροπολογία που θα προβλέπει διευκολύνσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών στην πρώην ΑΤΕ, θα κατατεθεί σε λίγη ώρα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο αρμόδιος υπουργός, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Η νέα ρύθμιση, όπως τόνισε ο κ. Τσαυτάρης, θα δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στον αγρότη να εξοφλεί το ενυπόθηκο δάνειό του σε διάστημα επτά με δέκα χρόνων, ενώ οι τόκοι υπερημερίας θα απομειώνονται σημαντικά.

Ο κ. Τσαυτάρης επιφυλάχθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις στη συνέχεια, αφού η τροπολογία είναι ακόμα υπό επεξεργασία.

Σημειώνεται πως το πρωί, ανάλογη τροπολογία είχαν καταθέσει εννέα βουλευτές του ΠαΣοΚ.

Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ ρύθμιση, το ποσό του δανείου για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης, περιορίζεται σε ποσοστό 120% επί του κεφαλαίου του δανείου, εφόσον το σύνολο των απαιτήσεων της τράπεζας που απορρέουν από το δάνειο δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, και σε 200%, εφόσον το σύνολο των οφειλών είναι ανώτερο του διπλάσιου.

Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό δάνειο προτείνεται να εξοφλείται από τον αγρότη εφάπαξ ή και τμηματικώς, εντός δύο ετών, και σε περίπτωση μη εξόφλησης το ποσό μετατρέπεται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από 5 έως 10 ετών με επιτόκιο 3%.

Τέλος, εφ' όσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία, κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων ή και κύρια παραγωγική εγκατάσταση του αγρότη (νοουμένου ως φυσικού προσώπου), παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης και εκχώρησης του μισθώματος στην τράπεζα, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου