4.1.14

«Η Ελληνική προεδρία δεν θα προσφέρει δώρα σε ξένους αξιωματούχους»

 Υπό τον τίτλο «η Ελληνική προεδρία δεν θα προσφέρει δώρα σε ξένους αξιωματούχους», η ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euractiv δημοσιεύει άρθρο - αφιέρωμα στην ελληνική προεδρία στο οποίο επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα, που έχει πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση, ανέλαβε τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου, έχοντας έναν εξαιρετικά χαμηλό προϋπολογισμό για την προεδρία ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ».

Ειδικότερα αναφέρεται ότι σε αντίθεση με τις χώρες, που είχαν προηγουμένως την προεδρία, αλλά και τις προεδρίες που είχε ασκήσει η ίδια η Ελλάδα στο παρελθόν, οι Έλληνες αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσουν μόνο μονίμους δημοσίους υπαλλήλους και δεν θα αναθέσουν καμία δραστηριότητα σε εξωτερικούς συνεργάτες.


«Μόνο εννέα άτομα προσλήφθηκαν για το Γραφείο της Ελληνικής προεδρίας στην Αθήνα» εξήγησε στο Euractiv ο εκπρόσωπος της ελληνικής Προεδρίας Αλέξανδρος Βιδούρης, προσθέτοντας ότι «στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες θα εργαστούν πολύ λίγα άτομα, δηλαδή 156 συνολικά, σε αντίθεση με τον συνηθισμένο αριθμό των 250 ατόμων για τις άλλες προεδρίες».

«Όλα γίνονται με τη χρήση εγχώριου προσωπικού και εταιρειών» δήλωσε ο κ.Βιδούρης. Η Αθήνα εγκαινίασε ένα πρόγραμμα χορηγιών για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των δαπανών αναφέρει το Euractiv σημειώνοντας ότι ελληνικές εταιρείες θα είναι χορηγοί για τα οχήματα που θα χρειαστούν για τις μετακινήσεις της προεδρίας και η ελληνική εταιρία Aegean θα είναι χορηγός των εισιτηρίων για τις καθιερωμένες μετακινήσεις στο πλαίσιο της προεδρίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι η Αθήνα θα είναι μετριοπαθής και σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση των άτυπων υπουργικών συναντήσεων. «Μην περιμένετε συναντήσεις σε εξωτικά νησιά» τόνισε ο κ.Βιδούρης. «Όλα τα άτυπα συμβούλια θα γίνουν στο ίδιο κτίριο στην Αθήνα, ένα συνεδριακό κέντρο, όπου όλα είναι ήδη έτοιμα και επομένως δεν χρειάζονται επιπλέον έξοδα».

Μόνο η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί σε προάστιο της Αθήνας, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε., αρμόδιας για Εξωτερικές Σχέσεις Κάθριν 'Αστον αναφέρει το Euractiv.

Παρά ταύτα, σχολιάζει το δημοσίευμα, η Αθήνα δεν παραλείπει να διοργανώσει το καθιερωμένο «ταξίδι» για τους δημοσιογράφους, μία παράδοση που επιτρέπει στα ΜΜΕ όλων των χωρών της Ε.Ε. να επισκεφθούν τη χώρα που έχει την προεδρία και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς.

«Θα είναι ένα ενημερωτικό ταξίδι, χωρίς τουριστική χροιά, εκτός από μία επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ορισμένοι δημοσιογράφοι καλύπτουν μόνοι τους τα έξοδά τους, ενώ για τα υπόλοιπα εισιτήρια χορηγός είναι η Aegean Airlines. Παράλληλα το ξενοδοχείο που θα διαμείνουν είναι το ξενοδοχείο που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της ελληνικής προεδρίας.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι δεν προγραμματίζεται να προσφερθούν δώρα με το logo της προεδρίας. «Θέλουμε να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος και να επικεντρωθούμε στην ουσία» δήλωσε ο κ.Βιδούρης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου