7.2.14

Σήμερα η τελετή έναρξης των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Ανοίγει επίσημα το απόγευμα η «αυλαία» των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. 
Η διοργάνωση θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη Ρωσία. 

Στις 18:14 το απόγευμα (20:14 τοπική ώρα) θα λάβει χώρα στο Σότσι η τελετή έναρξης των Αγώνων.

«Η Ρωσία είναι πανέτοιμη για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που ανοίγουν την αυλαία τους στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας». Τη διαβεβαίωση αυτή παρέσχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την περιοδεία του στο Ολυμπιακό Χωριό, στην οποία συνοδευόταν από τη δημοφιλή ολυμπιονίκη του άλματος επί κοντώ και πιστή οπαδό του Ελενα Ισινμπάγεβα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έχει επενδύσει προσωπικά στην Ολυμπιάδα, προσπάθησε να ενθαρρύνει τους αθλητές της χώρας του, δίνοντας στην αθλητική αναμέτρηση διαστάσεις εθνικής υπόθεσης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ασφάλεια των Αγώνων, οι οποίοι για πρώτη φορά διεξάγονται σε μια «εμπόλεμη ζώνη» με την ισλαμική τρομοκρατία, όπως υπενθύμισαν με τραγικό τρόπο οι πρόσφατες, πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ.

Το ζήτημα της ασφάλειας «αποτελεί πάντα πηγή ανησυχίας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας «τα τραγικά γεγονότα στον διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης».

Στις πυρετώδεις προσπάθειές τους να εντοπίσουν και να αποτρέψουν κάθε δυνητική απειλή, οι ρωσικές αρχές μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Δύο πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με 600 ναύτες βρίσκονται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα για να προσφέρουν βοήθεια εάν τους ζητηθεί.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν ευρεία σύσκεψη με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο με αντικείμενο την αμερικανική συνδρομή στην ασφάλεια των Αγώνων.

Στο πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα στέλνει χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία στο Σότσι, της οποίας θα ηγηθεί η πρώην επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ούτε ο Ομπάμα ούτε ηγέτες άλλων ισχυρών δυτικών κρατών και κυβερνήσεων, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, θα παραστούν στην αυριανή τελετή έναρξης. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει τις πολικές θερμοκρασίες στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου