18.2.14

Τρόμος για εκατόμβη νεκρών από την γρίπη στην Ελλάδα

Ποιοι κολλάνε πρώτοι τον φονικό ιό 
 
Μόλις στο 30% οι ευπαθείς ομάδες που έχουν εμβολιασθεί με αντιγριπικά

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα με την γρίπη στην Ελλάδα με τις υγειονομικές αρχές να έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό καθώς ο ιός «θερίζει» με τα θύματα να φτάνουν τα 40 τους ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική να ξεπερνούν τους 50 ενώ δεκάδες είναι οι άλλοι που έχουν εισαχθεί σε κλινικές με βαριά συμπτώματα του επικινδύνου ιού.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους αρμόδιους του υπουργείου υγείας, είναι ο ραγδαίος ρυθμός που εκδηλώνεται η επιδημία, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για περισσότερους από 100 νεκρούς μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το ανησυχητικό εύρημα είναι ότι στην πλειοψηφία τους τα μέχρι στιγμής θύματα δεν είχαν εμβολιαστεί παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κ.ά.), που σημαίνει ότι η ασπίδα προστασίας είναι αδύναμη για μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού.

Οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Άκρως αποκαλυπτικό της κατάστασης είναι το ότι ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70%, στην Ελλάδα φθάνει στο 30% και αυτό μετά βίας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν με έμφαση ότι αν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονταν κάθε χρόνο έναντι της γρίπης, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ μικρότερος.
Ποιοι κολλάνε πρώτοι γρίπη; Οδηγίες… επιβίωσης

Η γρίπη δεν κάνει διακρίσεις αλλά έχει τις προτιμήσεις της.

 
Όπως αποδείχθηκε η δημοτικότητα έχει και τα αρνητικά της. Και ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι οι πιο δημοφιλείς άνθρωποι κολλάνε τη γρίπη και τους άλλους ιούς, κατά μέσο όρο, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους κοινούς θνητούς.

Το να είναι κάποιος το επίκεντρο του κοινωνικού δικτύου τον καθιστά ευτυχέστερο αλλά τον εκθέτει και στην γρίπη υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα του γνωστού ελληνο-αμερικανού καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλα Χρηστάκη.

Η μελέτη του Χρηστάκη, που έγινε από κοινού με τον συνεργάτη του Τζέημς Φάουλερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PloS ONE».

Όπως διαπίστωσε η έρευνα το τίμημα της δημοτικότητας είναι ότι οι δημοφιλέστεροι αρρωσταίνουν συνήθως πρώτοι. 

Αυτό το λεγόμενο «παράδοξο της φιλίας», σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, ειδικούς στα κοινωνικά-φιλικά δίκτυα, μπορεί να είναι σημαντικό για την κατανόηση του τρόπου που ένας πανδημικός ή κάποιος άλλος επικίνδυνος ιός μπορεί να συμπεριφερθεί.

Οι δύο ερευνητές μελέτησαν την εξάπλωση του πανδημικού ιού Η1Ν1 της γρίπης πριν από μερικά χρόνια σε 744 φοιτητές του Χάρβαρντ και διαπίστωσαν ότι όσοι νέοι βρίσκονταν πιο πολύ στο επίκεντρο της παρέας και των άλλων δικτύων που είχαν σχηματιστεί, κόλλησαν τον ιό κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες νωρίτερα από τους υπόλοιπους.
Συμβουλές πρόληψης

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 50-80% των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταδίδονται μέσω της αφής, από παθογόνους μικροοργανισμούς που κάνουν… πάρτι σε χερούλια πόρτας, χειρολαβές, ακουστικά τηλεφώνων, πληκτρολόγια υπολογιστών και γενικά σε αντικείμενα συχνής χρήσης.

Αερίζουμε συχνά τους κλειστούς χώρους και ειδικά εκείνους στους οποίους επικρατεί συνωστισμός. Αυτή η απλή τακτική θα βοηθήσει πολύ, ιδιαίτερα αν αρρωσταίνουμε συχνά από ασθένειες του αναπνευστικού.

Η αντίληψη ότι τον χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά λόγω του κρύου είναι λανθασμένη και επομένως η συνήθεια να ντυνόμαστε σαν κρεμμύδι δεν μας προφυλάσσει από τις λοιμώξεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου