13.2.14

ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - Ο εισαγγελέας θα «παζαρεύει» με τον κατηγορούμενο την ποινή του!

Μια μεγάλη ανατροπή στα δικαστικά δεδομένα δημιουργεί η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να εισαγάγει έναν νέο θεσμό που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, με σκοπό την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται σημαντικές καινοτομίες στο πλαίσιο τροποποίησης της Ποινικής Δικονομίας με πρόταση εισαγωγής στη χώρα μας του εφαρμοζόμενου στο εξωτερικού θεσμού του «εισαγγελέα ποινικής διαπραγμάτευσης» που θα μπορεί να συνδιαλέγεται με τους κατηγορούμενους για το ύψος της ποινής τους, χωρίς να οδηγούνται σε δίκη, σε περιπτώσεις συμφωνίας. Με κύριο στόχο την αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να καταργηθούν τα 5μελή Εφετεία κακουργημάτων και να εκδικάζονται οι περισσότερες υποθέσεις σε μονομελή Εφετεία και σε μονομελή Πλημμελειοδικεία για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Σε ότι αφορά τη συνδιαλλαγή με τον κατηγορούμενο, σύστημα που εφαρμόζεται σε Αμερική, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, αυτή θα μπορεί να γίνει σε αδικήματα που απειλούνται με ποινές κάθειρξης έως 10 ετών και όχι σε αδικήματα που τιμωρούνται με τη νομοθεσία περί καταχραστών του Δημοσίου ή με ποινές μεγαλύτερες των 10 ετών λόγω επιβαρυντικών καταστάσεων. Ο εισαγγελέας θα προτείνει στον κατηγορούμενο μια ποινή (που δεν θα είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της προβλεπόμενης στα κακουργήματα ανώτερης ποινής ή του μισού της ανώτερης ποινής στα πλημμελήματα. Ο κατηγορούμενος θα μπορεί να αρνηθεί την προτεινόμενη συμφωνία. Αν ο κατηγορούμενος συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση με τον «ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής», τότε πρέπει η συμφωνηθείσα ποινή να είναι εμφανώς επιεικέστερη από αυτή που θα επιβαλλόταν από το δικαστήριο, ενώ παράλληλα και η έκτιση της ποινής θα έχει ευνοϊκότερους όρους αναφορικά με την αποφυλάκιση. Ακόμη, στον υπολογισμό της ποινής θα λαμβάνονται υπόψη και τα ελαφρυντικά, όπως είναι προτέρου εντίμου βίου, κ.λπ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου