15.2.14

Μειωμένα τιμολόγια σε ΔΕΗ και Δήμους -Ποιοί τα δικαιούνται

meioseis-logariasmoi-eurokinissi-660
Η θέσπιση των Κοινωνικών Τιμολογίων αναμένεται να προσφέρει ελαφρύνσεις σε εκατομμύρια πολίτες, καθώς, μέσω αυτών μπορούμε να πετύχουμε μειώσεις σχεδόν στο σύνολο των ΔΕΚΟ που παρέχουν υπηρεσίες στους καταναλωτές, αλλά και από τους δήμους που εντάσσουν κατηγορίες πολιτών στα μειωμένα τιμολόγια.
Οπως αναφέρει το dikaiologitika.gr αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 460.000 καταναλωτές που έχουν ήδη ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ μέχρι τον Δεκέμβρη του 2013, ενώ χιλιάδες είναι οι δικαιούχοι που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη πιθανότατα εξαιτίας ελλιπούς ενημέρωσης.
Επιπλέον, χιλιάδες είναι οι πολίτες που δεν γνωρίζουν πως οι δήμοι παρέχουν επίσης Κοινωνικά Τιμολόγια για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τους οικονομικά αδύναμους δημότες.
Ωστόσο, εκτός από τη ΔΕΗ και τους δήμους, και οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, συμμετέχουν στο θεσμό των Κοινωνικών Τιμολογίων προσφέροντας εκπτώσεις σε πολύτεκνους, υπερήλικες και οικονομικά αδύναμους καταναλωτές.
Πως μπορούν τα Κοινωνικά Τιμολόγια να μειώσουν του λογαριασμούς
Τι ισχύει για τη ΔΕΗ και ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Για να ενταχθεί κάποιος στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ μπορεί να το κάνει με ένα απλό τηλεφώνημα ή μια αίτηση, ενώ, το τιμολόγιο αυτό παρέχεται και από τους υπόλοιπους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Οποια και να είναι η εταιρεία παροχής ισχύουν τα ίδια κριτήρια.
Εκτός όμως από την έκπτωση στους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ παρέχετε και ακόμη μία ευνοϊκή για τους καταναλωτές παροχή.

Δικαιούχοι είναι οι ευπαθείς ομάδες καταναλωτών και πιο συγκεκριμένα άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.
Μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο Κοινωνικό Τιμολόγιο όλοι οι δικαιούχοι καταναλωτές, ανεξαρτήτως του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν επιλέξει.
Το Κοινωνικό Τιμολόγιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, παρέχεται καθ όλη τη διάρκεια του έτους, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων των αιτήσεων, από τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, ΟΑΕΔ). Οσοι υποβάλλουν αιτήσεις στο χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου και εγκρίνονται οι αιτήσεις τους, είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου από την έναρξη του επόμενου έτους.
Αιτήσεις υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια έκαστου έτους και για όσες εγκρίνονται, παρέχεται το Κοινωνικό Τιμολόγιο για το υπόλοιπο διάστημα του έτους.
Διευκρινίζεται ότι για τους δικαιούχους στους οποίους χορηγήθηκε το Κοινωνικό Τιμολόγιο για ένα χρόνο, εφόσον δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία της αρχικής τους αίτησης, αυτό εξακολουθεί να χορηγείται και για το επόμενο έτος, χωρίς να απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης. Στην περίπτωση όμως που έχει μεταβληθεί κάποιο από τα στοιχεία της αρχικής τους αίτησης (όπως για παράδειγμα μία από τις προϋποθέσεις χορήγησης ή ο Κωδικός Ηλεκτρονικής Πληρωμής) τότε απαιτείται υποχρεωτικά η υποβολή νέας αίτησης. Επιπρόσθετα, εάν κατά τον έλεγχο των στοιχείων μέσω των αρμόδιων φορέων (Υπ. Οικονομικών, ΟΑΕΔ) αποδειχθεί ότι δεν είναι πλέον δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, τότε θα διακόπτεται η χορήγησή του.
Για να δείτε λεπτομέρειες και να κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ (http://www.deddie.gr).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου