17.2.14

Ο Μεσσήνιος «σκληρός» του FBI και ο Κρητικός μαφιόζος

Πώς δύο Ελληνες έγιναν πρόσωπα-κλειδιά στον πόλεμο κατά της μαφίας
Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρέθηκαν, έστω και από αντίπαλα στρατόπεδα, δύο Ελληνας, ο Γιώγος Βενιζέλος και ο Χρήστος Φασαράκης, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε πολύκροτη υπόθεση η οποία φέρεται να έβαλε τέλος σε ντιλ ναρκωτικών μεταξύ της πανίσχυρης φαμίλιας Γκαμπίνο και της Ντρανγκέτα από την Καλαβρία.
Οι δύο συμπατριώτες έπαιξαν από αντίπαλα στρατόπεδα, ο Κρητικός Φασαράκης που κατηγορείται ότι ξέπλενε βρώμικο χρήμα για λογαριασμό της Μαφίας και ο Μεσσήνιος Βενιζέλος που ως διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη ήταν ο κύριος διώκτης της.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» ο Χρήστος Φασαράκης, μέχρι την αποκάλυψη της υπόθεσης εργαζόταν ως υπάλληλος της ομογενειακής τράπεζας Alma Bank. Μάλιστα, πληροφορίες του εφημερίδας αναφέρουν ότι ο ομογενής με καταγωγή από τα Χανιά ήταν πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους συναδέλφους του και περιζήτητος από άλλες τράπεζες, σε κάποιες από τις οποίες είχε εργαστεί κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Τον Φασαράκη «καίει» ένας από τους βασικούς κατηγορουμένους της μαφίας, ο 44χρονος Φράνκο Λουπόι της διαβόητης φαμίλιας Γκαμπίνο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «διέθετε ένα δίκτυο συνεργατών για το ξέπλυμα χρήματος στη Νέα Υόρκη». Ανάμεσα σε αυτούς κατονόμασε τον Χρήστο Φασαράκη, που σύμφωνα με τη μαρτυρία του νομιμοποίησε περισσότερα από 500.000 δολάρια σε κεφάλαια που εκτιμάται ότι ήταν τα έσοδα από τη διακίνηση ναρκωτικών και το παράνομο εμπόριο όπλων. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, με συνομιλίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, ένας από τους συλληφθέντες, ο Τσαρλς Σεντάρο, κατά κόσμον Τσάρλι Πέπσι, περιέγραφε την πρόσβασή του σε τραπεζικούς λογαριασμούς με εκατομμύρια δολάρια μέσω των οποίων θα μπορούσε να ξεπλένει και να αποκρύπτει έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ο τρόπος δράσης του ήταν να παίρνει χρήματα από παράνομες συναλλγές και να αγοράζει επιταγές από μεγάλες τράπεζες για να «καθαρίζει» το χρήμα των μαφιόζων. Εάν κριθεί ένοχος, ο Φασαράκης αντιμετωπίζει έως και 20 χρόνια για κάθε κατηγορία.
Τεράστια αίσθηση προκάλεσε η σύλληψή του στην ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης αλλά και στο χωριό της Κρήτης από όπου κατάγεται. Ο Χρήστος Φασαράκης είναι ένα από τα πιο ενεργά μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη και ως πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης Κρητών «Ομόνοια» συμμετείχε στη διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων που είχαν σκοπό να φέρουν κοντά τους Κρητικούς των ΗΠΑ. Ως ερασιτέχνης μουσικός και λάτρης της κρητικής μουσικής, είχε λάβει μέρος σε πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις παίζοντας λύρα.

Το μεγάλο αφεντικό του FBI σε 8 κομητείες με τον «ανένδοτο» κατά της μαφίας
Στον αντίποδα, ο Γιώργος Βενιζέλο, με καταγωγή από τη Μεσσηνία, είναι ένα από τα ανερχόμενα «αστέρια» του FBI, καθώς είναι ήδη διευθυντής του γραφείου της υπηρεσίας στη Νέα Υόρκη, ενώ είναι προϊστάμενος σε όλες τις επιχειρήσεις που γίνονται σε οκτώ κομητείες της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
«Το Τμήμα του FBI στη Νέα Υόρκης είναι πολύ μεγάλο, το μεγαλύτερο ίσως σ’ όλη τη χώρα. Ηταν κάτι που ήθελα να κάνω πριν το τέλος της σταδιοδρομίας μου», είχε δηλώσει σε ομογενειακή εφημερίδα ο Γεώργιος Βενιζέλος λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα. «Ψηλά στις προτεραιότητές μου θα είναι και το οικονομικό έγκλημα, καθότι η Νέα Υόρκη είναι η οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου και θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πως κρατούμε τη Γουόλ Στριτ ”έντιμη”», είχε δηλώσει.
Ο πατέρας του είχε μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεκαετία του 1940 από την περιοχή της Καλαμάτας και η μητέρα του γεννήθηκε στην πόλη του Λόουελ της Μασαχουσέτης, αλλά οι γονείς της επίσης κατάγονταν από τη Μεσσηνία. Οπως δηλώνει ο ίδιος, έχει επισκεφθεί επανειλημμένως την Ελλάδα και συγκεκριμένα το χωριό του πατέρα του. Ελληνίδα είναι άλλωστε και η σύζυγός του, με την οποία έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. «Πήγαν στο ελληνικό και στο κατηχητικό σχολείο, πηγαίνουμε στην εκκλησία κάθε Κυριακή, είμαστε πολύ υπερήφανοι για την καταγωγή και κληρονομιά μας, είμαι υπέρ της ελληνικότητας», έχει πει.

Στην έρευνα, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι μυστικοί αστυνομικοί που είχαν καταφέρει να παρεισφρήσουν ακόμη και στην ομάδα που κατέστρωνε το «μεγάλο» σχέδιο διακίνησης κοκαΐνης και ηρωίνης από και προς την Αμερική. Ως εγκέφαλος των σχεδίων θεωρείται ο 44χρονος Φράνκο Λουπόι, νυν κάτοικος Μπρούκλιν και πρώην Καλαβρίας. Ο πεθερός τού Λουπόι περιλαμβάνεται σε εκείνους που συνελήφθησαν στην Ιταλία και εκτιμάται πως είναι μέλος της οικογένειας Ουρσίνο, η οποία επίσης ανήκει στη μαφία της Καλαβρίας.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι μαφιόζοι επρόκειτο να περάσουν λαθραία από τη Γουιάνα της Νότιας Αμερικής στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας 500 κιλά κοκαΐνης. Το φορτίο, συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 7 δισ. δολάρια, θα ήταν καλά κρυμμένο μέσα σε κονσέρβες με ανανά και γάλα καρύδας καθώς και σε κατεψυγμένα ψάρια. Μυστικός αστυνομικός που είχε διεισδύσει στους Γκαμπίνο μετέφερε ότι είχαν οργανωθεί δύο δρόμοι λαθρεμπορίου.
Ο πρώτος, αυτός της κοκαΐνης, ξεκινούσε από τη Νότια Αμερική και κατέληγε στην Ευρώπη. Ο δρόμος της ηρωίνης ξεκινούσε από την Ιταλία με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου