19.2.14

Ryanair: Πληρώνεις για να προσληφθείς (αν προσληφθείς…)

Σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας, όπως αυτή που διανύει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με τους δείκτες να αγγίζουν το 30% και ειδικά στους νέους το 60%, η είδηση πως μια αεροπορική εταιρία, όπως η Ryanair, ετοιμάζεται να επενδύσει στη χώρα μας, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας δημιούργησε ένα ωραίο «παραμύθι», που δυστυχώς όμως έχει… και «δράκους».
Αφού ξεκαθαρίστηκε πως το αρχικό νούμερο περί 2.800 θέσεων εργασίας δεν αφορά το παρόν, αλλά το προσδοκώμενο μέλλον – εφ’ όσον «πάνε καλά οι δουλειές» δηλαδή – η Ryanair ανακοίνωσε πως προχωρά κατ’ αρχήν σε δύο «ημέρες αξιολόγησης» πληρωμάτων καμπίνας στη βάση της στη Θεσσαλονίκη.

Στις 20 Φεβρουαρίου και στις 25 Μαρτίου η εταιρία Crewlink που αναλαμβάνει εκ μέρους της Ryanair την αξιολόγηση και την εκπαίδευση των υποψηφίων, ξεκινά τη διαδικασία πρόσληψης αγνώστου αριθμού υπαλλήλων, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί πόσοι τελικά θα προσληφθούν στο στάδιο αυτό.
Κάπου εδώ είναι που «εξαφανίζεται» από το προσκήνιο η Ryanair και αναλαμβάνει εκ μέρους της η Crewlink, καθώς ακόμα και οι υποψήφιοι που θα περάσουν επιτυχώς όλα τα στάδια, τελικώς υπογράφουν συμβόλαιο – συνήθως τριετούς διάρκειας – με την εταιρία αυτή, που παρέχει στη συνέχεια, μέσω ειδικών συμβάσεων πληρώματα στην αεροπορική εταιρία.

Οι υποψήφιοι που θα προσέλθουν στην «ημέρα αξιολόγησης» θα πρέπει να τηρούν κάποιους κανόνες εμφάνισης και να έχουν προηγουμένως υποβάλει αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της εταιρίας.

Κατόπιν, ξεκινά η διαδικασία των συνεντεύξεων, από την οποία και επιλέγονται τελικά όσοι θα περάσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης, διάρκειας έξι εβδομάδων, το οποίο επίσης διεξάγεται υπό την αιγίδα της Crewlink στις εγκαταστάσεις της στην Γερμανία.
Στο σημείο αυτό είναι που ο υποψήφιος εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλει απαραίτητα δύο όχι αμελητέα χρηματικά ποσά: Το πρώτο είναι 500 ευρώ για την εγγραφή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και το δεύτερο είναι 700 ευρώ για το κόστος διαμονής σε ειδικά καταλύματα που διατίθενται δίπλα στις εγκαταστάσεις της Crewlink.

Στην ιστοσελίδα της εταιρίας, όπου όλα αυτά επεξηγούνται αναλυτικά, εφόσον ο υποψήφιος διαβάσει προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια, τα κόστη αυτά αναφέρονται ως “fees”, δηλαδή «δίδακτρα».

Όσον αφορά το πρώτο ποσό, τα 500 ευρώ δηλαδή, γίνεται ξεκάθαρο από την εταιρία πως δεν επιστρέφεται, ακόμα και αν ο υποψήφιος αποτύχει, ή εγκαταλείψει για οποιοδήποτε λόγο το πρόγραμμα, έστω και από την επόμενη μέρα. 
Αντίθετα το τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση με το ποσό των 700 ευρώ που κατατίθεται στην Crewlink για τη διαμονή, παραμένει άγνωστο αφού δεν διευκρινίζεται σε κανένα σημείο.

Ακόμα υψηλότερο είναι το ποσό που καταβάλει ο υποψήφιος εργαζόμενος στην εταιρία ώστε να πληρώσει το κόστος των προγραμμάτων της εκπαίδευσης, το οποίο ξεκινά από τα 1.749 ευρώ έως και τα 2.349.

Η διαφορά αυτή προκύπτει από τον τρόπο που θα καταβληθεί το ποσό αυτό: αν, δηλαδή, ο υποψήφιος το πληρώσει πριν την έναρξη του προγράμματος ολόκληρο, πληρώνει 1749 ευρώ.

Αν δεν τα έχει, η Crewlink του παρέχει και μια άλλη δυνατότητα: να κρατούνται σε δόσεις από το μισθό του κάθε μήνα, για χρονικό διάστημα που δεν διευκρινίζεται, ώσπου να συμπληρωθεί το ποσό των 2.349 ευρώ. Εάν τελικώς, όμως, ο υποψήφιος δεν προσληφθεί, τότε η εταιρεία δεσμεύεται να του επιστρέψει τα χρήματα αυτά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου