15.3.14

ΜΑΝΗ - 3 ημερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 17ης Μαρτίου 1821

Τριήμερες – από 15 έως και 17 Μαρτίου- θα είναι και φέτος οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αρεόπολη, το Γύθειο και την Καρδαμύλη για την επέτειο της έναρξης του αγώνα  των Μανιατών εναντίον των Τούρκων κατακτητών.
Οι φετεινές εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας και συνδιοργανώνονται από τους Δήμους Ανατολικής Μάνης και Δυτικής Μάνης. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα Σάββατο 15 Μαρτίου, από την Καρδαμύλη το μεσημέρι με την άφιξη των Μαντατοφόρων από την έδρα του Πετρόμπεη με το μήνυμα της έναρξης του αγώνα στους καπεταναίους της Δυτικής Μάνης. Στο Ηρώο θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση , θα κατατεθούν στεφάνια και θα αποδοθούν τιμές. 
Αφού εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας θα ακολουθήσει προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον Ιερό Αγώνα του 1821. Θα ακολουθήσει η αναπαράσταση της συνάντησης των καπεταναίων και της ιστορικής τους απόφασης να ξεκινήσουν τον αγώνα, θα αποδοθούν παραδοσιακοί χοροί.

Στη συνέχεια και γύρω στις 17.00 το απόγευμα οι καπεταναίοι έφιπποι θα φθάσουν στο Ηρώο στο Γύθειο, όπου και θα λάβει χώρα η αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων. 
Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων και το προσκλητήριο νεκρών. Η όλη τελετή θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα σχολεία του Γυθείου στο Δημαρχείο της πόλης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου