6.3.14

Παπούλιας στους Γερμανούς :Να πάμε στη Χάγη για τίς κατοχικές αποζημιώσεις !


Παπούλιας: Να πάμε στη Χάγη για το κατοχικό δάνειο

Την προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά την προσφώνηση του στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του απόψε το βράδυ, στο προεδρικό μέγαρο. «Είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε.
Για δεύτερη φορά, μέσα στην ίδια μέρα, ο κ.Παπούλιας επέλεξε να θίξει το θέμα των κατοχικών δανείων και των πολεμικών αποζημιώσεων στον Γερμανό Πρόεδρο, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας και μίλησε ήδη μόνο για την ηθική διάσταση του ζητήματος, αποφεύγοντας να πάρει θέση.
Ο κ. Παπούλιας, στην προσφώνησή του προς τον κ.Γκαούκ, τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής:
Προσφυγή στη Χάγη για τις γερμανικές αποζημιώσεις πρότεινε ο Παπούλιας «Γνωρίζετε τους προσωπικούς δεσμούς που έχω με τη Γερμανία. 
Οι ιδιαίτεροι αυτοί δεσμοί καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσω την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας.
 Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής. Είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών. Η θέση σας ότι "δεν υφίσταται θέμα" είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, λόγω της οικονομικής κρίσης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη και κυρίως στην προϋπόθεση της μείωσης του δημόσιου χρέους.
«Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περικοπές. Ο κοινωνικά δίκαιος επιμερισμός των βαρών είναι επιβεβλημένος, αλλά δεν αρκεί... η βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιτευχθεί μόνο παραλλήλως με την ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις. Και αυτές δεν πρόκειται να γίνουν εάν δεν αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος», τόνισε ο κ.Παπούλιας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι η κρίση που διέρχεται η Ελλάδα οφείλεται σε σημαντικά δικά της λάθη επισημαίνοντας ωστόσο τις ελλείψεις στη δομή του ευρώ και το αδιέξοδο των τιμωρητικών, όπως ανέφερε, πολιτικών που επιβάλλουν οι χώρες του Βορρά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις νέες διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σχέδιο λύσης που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε βεβαίως σχέδιο λύσης που δεν θα είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο ενώ διατύπωσε τις αντιρρήσεις της χώρας στην ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ζητώντας την ουσιαστική συνδρομή όλων των χωρών και ανάληψη των βαρών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου