2.5.14

Τρεις δημοσκοπήσεις: Στις 2 πρώτη η ΝΔ και στην άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορετική εικόνα σχετικά με το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές δίνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας. 
Στην πρώτη της εταιρείας e-voice για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η ΝΔ εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 0,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην δεύτερη της εταιρείας Palmos Analysis για την ιστοσέλίδας TVXS.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 3,5 μονάδων έναντι της ΝΔ, κάτι που επιβεβαιώνει τη ρευστότητα του προεκλογικού σκηνικού και την αδυναμία ασφαλούς πρόβλεψης. Στην τρίτη της εταιρείας MRB, η ΝΔ έρχεται πάλι πρώτη με διαφορά 0,6% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο αναλυτικά, στη δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis που παρουσιάζει η ιστοσελίδα TVXS.gr, που έχει δημιουργηθεί από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, τα αποτελέσματα δείχνουν να γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 21,5% και η ΝΔ δεύτερη με 18,1%.
Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7,3% και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη με 6,9%.
Το ΚΚΕ παίρνει ποσοστό 3,4%, η Ελιά μόλις 2,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2% , η Δημοκρατική Αριστερά 1,4%, το ΛΑΟΣ 1,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 0,7%. Το «άλλο κόμμα» συγκεντρώνει 5,6%.
Λευκό ή Άκυρο δηλώνει ότι θα ρίξει στην κάλπη το 1,6% των ερωτηθέντων ενώ ένα 3,8% ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει. Μεγαλύτερο ποσοστό, 7% συγκεντρώνει το «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 16,2%.

Στην άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας e-voice που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Παραπολιτικά», η ΝΔ εμφανίζεται να περνά μπροστά με διαφορά 0,8% από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, και στην ερώτηση της πρόθεσης ψήφου για τις Ευρωεκλογές, η ΝΔ μετρήθηκε στο 22% των ερωτηθέντων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 21,2%.
Ακολουθούν το Ποτάμι με 8,1%, η Χρυσή Αυγή με 6,7%, το ΚΚΕ με 5,9%, η Ελιά με 5,6%, οι ΑΝΕΛ με 3,3%, η ΔΗΜΑΡ με 1,5% ενώ τα λοιπά κόμματα βρίσκονται στο 7%. Η αποχή ανέρχεται στο 4,5% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 14,2%.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Παραπολιτικά" προκύπτει επίσης "αισθητή υπεροχή" του Αντώνη Σαμαρά έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διαχείριση των μεγάλων θεμάτων της χώρας.
Στους τρεις τομείς που διερευνήθηκαν -αντιμετώπιση οικονομικής κρίσης, εξωτερική πολιτική-σχέσεις με Ευρώπη, ανάπτυξη-μέλλον της χώρας- ο Πρωθυπουργός επιλέγεται με διπλάσια σχεδόν ποσοστά (30,4%) σε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα (15,5%).
Προβάδισμα 0,6% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και η τρίτη δημοσκόπηση της MRB, που παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Star.
Συγκεκριμένα, το 21,9% του δείγματος δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη ΝΔ στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου ενώ το 21,3% δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το Ποτάμι μετρήθηκε στο 8,2%, η Χρυσή Αυγή στο 6,9%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελιά στο 5,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 4,2%, η ΔΗΜΑΡ στο 2,8% και τα λοιπά κόμματα στο 5%.
Στην εκτίμηση ψήφου της MRB για τις ευρωεκλογές, τα κόμματα υπολογίζεται να λάβουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 27%, ΣΥΡΙΖΑ 26,2%, Το Ποτάμι 10,1%, Χρυσή Αυγή 8,5%, ΚΚΕ 7,4%, Η Ελιά 6,3%, ΑΝΕΛ 5,2%, ΔΗΜΑΡ 3,4%.
Η ΝΔ προηγείται κατά 1,2% του ΣΥΡΙΖΑ και στο ερώτημα της MRB για τις εθνικές εκλογές. Συγκεκριμένα, η ΝΔ μετρήθηκε στο 24,4 και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 23,2%. Ακολουθούν Το Ποτάμι με 7,7%, η Χρυσή Αυγή με 6,7%, το ΚΚΕ με 5,0%, Η Ελιά με 4,6%, οι ΑΝΕΛ με 4,6%, η ΔΗΜΑΡ με 2,9%, ενώ αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 16,9%.
«Καταλληλότερος πρωθυπουργός», σύμφωνα με το δείγμα της MRB, κρίνεται ο Α. Σαμαράς με 43,7%. Ο Αλ. Τσίπρας κρίνεται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 29%, ενώ το 26,4% των ερωτηθέντων απαντούν «κανένας».
Τέλος, στην παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές, το 45,2% του δείγματος απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ και το 42% η ΝΔ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου