15.5.14

Τα 8 συμπτώματα που τρομάζουν, αλλά δεν είναι καρκίνος

Πόσες φορές δεν έχετε πιάσει ένα «γρομπαλάκι» και το μυαλό σας πάει αμέσως στο κακό;

Κι όμως, αυτό το μικρό «μπαλάκι» δεν είναι κακοήθης όγκος στις περισσότερες περιπτώσεις, σχεδόν 8 στις 10 φορές.
Μάλιστα, τα ψηλαφητά ογκίδια στο μαστό, είναι συνήθως καλοήθη πάθηση, ενώ άλλες ενοχλήσεις σχετίζονται περισσότερο με τον κύκλο της γυναίκας.
Τα συμπτώματα που τρομοκρατούν για καρκίνο του μαστού και είναι η αιτία για άμεση επίσκεψη στο γιατρό, είναι τα εξής:


1.Κύστεις που μοιάζει να περιέχουν νερό
Ψηλαφίζονται και η αίσθηση είναι ότι πρόκειται για μαλακές μπαλίτσες που μετακινούνται. Κάποιες φορές είναι επώδυνες και μπορεί να εμφανίζονται στον έναν ή και τους δύο μαστούς. Εμφανίζονται κυρίως στο τέλος της περιόδου, όταν το οίδημα στο στήθος υποχωρεί. Τα κύτταρα έχουν συγκρατήσει υγρό στη διάρκεια της περιόδου και αν το υγρό παραμείνει καιμετά το τέλος της περιόδου, τότε σχηματίζεται η κύστη. Είναι συχνότερες στις γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών και φυσιολογικά εξαφανίζονται στην εμμηνόπαυση.

Αν είναι μεγάλες και επώδυνες, τότε μπορεί να αφαιρεθούν με παρακέντηση.


2.Σκληρές μπαλίτσες που μετακινούνται
Τα ινοαδενώματα, είναι συμπαγή ογκίδια από ινώδη και αδενικό ιστό και εμφανίζονται κυρίως στην ηλικία των 20-30 ετών. Όταν πιέζονται με τα δάχτυλα, μοιάζει να μετακινούνται. Η αιτία των ινοαδενωμάτων είναι διαταραχή των οιστρογόνων και της προγε¬στερόνης, αλλά μόνο στο στήθος.
Αν εμφανιστούν μετά την ηλικία των 35 ετών, θα πρέπει να γίνει βιοψία για να αποκλεισθεί η κακοήθεια.
Αν τα ινοαδενώματα ¬αφαιρεθούν, δεν επανεμφανίζονται, αλλά υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν άλλα. Συστήνεται να αφαιρούνται πριν από την εγκυμοσύνη, καθώς κατά τη διάρκειά της αυξάνονται.


3.Πόνος στο στήθος
Το πιο συχνό σύμπτωμα, ειδικά στις ηλικίες των 30-40 ετών, που τις πιο πολλές φορές σχετίζεται με ορμονικές μεταβολές  και εμφανίζεται πριν την περίοδο.
Εμφανίζεται και σε γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική υποκατάσταση.
Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό του μαστού, σε κύστη ή σε αντανακλαστικό πόνο από το σκελετό (π.χ. αυχένας).
Ο πόνος στο στήθος αντιμετωπίζεται ανάλογα με την αιτία, την οποία θα εντοπίσει ο γυναικολόγος.


4.Μπαλάκια κάτω από δέρμα
Πρόκειται για λιπώματα που μετακινούνται και επανέρχονται στη θέση τους. Εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες με μεγάλο μαστό.
Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά υπάρχει κληρονομική σχέση. Τα λιπώματα, μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά μία απλή επέμβαση. Ο γιατρός στέλνει το δείγμα για ιστολογική εξέταση.


5. Το στήθος είναι σαν σφουγγάρι.
Η υφή σφουγγαριού δείχνει ότι πρόκειται για μαστίτιδα. Συνοδεύεται από έντονο πόνο, διόγκωση του στήθους, ερυθρότητα δέρματος, ενώ μπορεί να εμφανισθεί  πυρετός και ρίγη.
Οφείλεται σε μόλυνση από μικρόβια και αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Αν η μόλυνση δεν υποχωρήσει, τότε μπορεί να σχηματιστεί απόστημα, οπότε χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση.


6. Μικρές μαλακές χάντρες

Η ινοκυστική μαστοπάθεια, χαρακτηρίζεται από ψηλαφητές μάζες με σαφή ή ασαφή όρια, επώδυνες ή ανώδυνες. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν εκκρίσεις από τη θηλή. Οι ενοχλήσεις επιτείνονται στη δεύτερη φάση του εμμηνορρυσιακού ¬κύκλου και γίνονται πιο έντονες τις τελευταίες ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου.
Το πρόβλημα λύνεται κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, γιατί η αιτία του είναι η λειτουργία των γυναικείων ορμονών.


7. Έκζεμα στη θηλή


Είναι ερεθισμός του δέρματος της θηλής που προέρχεται από κάποια μόλυνση. Ωστόσο, μπορεί να είναι και η αρχή της νόσου του Paget ¬(καρκίνωμα του δέρματος που εντοπίζεται στο μαστό και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες), αλλά αυτό θα το κρίνει ο γιατρός, τον οποία θα πρέπει να επισκεφθεί έτσι κι αλλιώς η γυναίκα για σύσταση της κατάλληλης θεραπείας.


8. Η θηλή δεν βγαίνει προς τα έξω
Η εσωστροφή της θηλής, είναι μια αθώα κατάσταση που αφορά την αναδίπλωση της θηλής προς τα μέσα, και οφείλεται σε ατροφία των μυϊκών ινών της περιοχής.
Για την αντιμετώπιση χρειάζεται πλαστική αποκατάσταση.


 onmed.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου