3.5.14

Δήμος Πύλου - Νέστορος: "Στερέωση Πρανών Κάστρου Κορώνης"

Την πόλη της Κορώνης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, 3 Μαΐου 2014, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, και ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, μαζί με ομάδα υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού. 
Αφορμή της επίσκεψης ήταν η εγκατάσταση του εργολάβου-αναδόχου του έργου με τίτλο “Στερέωση Πρανών του Κάστρου Κορώνης”, προϋπολογισμού 2.650.000,00 Ευρώ.
Οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν με αρχικό στόχο την παράκτια προστασία του εν λόγω Κάστρου, δημιουργώντας μια κουρτίνα από πασσάλους μέσα στη θάλασσα, σε απόσταση 8 -10 μέτρων από την ακτογραμμή. Με την ολοκλήρωση της εργασίας αυτής, θα δημιουργηθεί πεζοδρόμος μήκους 250 μ. περιμετρικά του κάστρου. 
Η πράξη αυτή θα βοηθήσει στην αποφυγή διάβρωσης της θεμελίωσης του Κάστρου. Εκτενέστερα, θα πραγματοποιηθεί στερέωση των βραχωδών πρανών πάνω από τον πεζοδρομημένο τμήμα. Έχει υπολογισθεί ότι, το συγκεκριμένο έργο θα έχει υλοποιηθεί έως το τέλος του  2015.
Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη: “σήμερα βρισκόμαστε για ακόμη μια φορά στην Κορώνη, για να δούμε το πως θα ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης του Κάστρου. Το έργο αυτό αποτελεί έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόλο για την περιοχή. Στο κάστρο έχουν ήδη  γίνει επεμβάσεις στα πλαίσια του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, δίνοντας  μια συνέχεια στην ζωή του, μέσα στην μεγάλη ιστορική του διάρκεια. 
Πέρσι, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, παρουσιάστηκε ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, το αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.” Είπε η κ. Μενδώνη και συνέχισε: 
“Είμαστε εδώ με τα υπηρεσιακά στελέχη, την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, την οποία υλοποιεί το έργο και την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων που συνδράμει στην αποκατάσταση του μνημείου, για να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε την ποιότητα, με την οποία χαρακτηρίζονται όλα τα έργα του υπουργείου πολιτισμού.”
Σε συνέχεια των δηλώσεων της κ. Μενδώνη, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, κ. Θέμης Βλαχούλης, μίλησε για το επικείμενο έργο αναφέροντας:
 «Αναλάβαμε να εκπονηθούν οι μελέτες για την προστασία του κάστρου, του παράκτιου μέρους αλλά και των βραχωδών πρανών. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν εγκαίρως με τη βοήθεια και την οικονομική συνδρομή του Δήμου Πύλου-Νέστορος και στη συνέχεια το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Αυτή την εποχή ξεκινάμε τις εργασίες υλοποίησης.”
Ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση των πραγμάτων και την άριστη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και του Δήμου Πύλου-Νέστορος, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή είναι απόδειξη του καθημερινού αγώνα της Δημοτικής Αρχής, ώστε να εξασφαλισθεί η σωστή διατήρηση των μνημείων.
Με την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του Κάστρου της Κορώνης, ο κατάλογος των σημαντικών έργων για τον Δήμο Πύλου-Νέστορος μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, δίνοντας στους πολίτες του Δήμου τη σιγουριά, ότι μαζί με την ασφάλεια στην καθημερινότητα των δημοτών, προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι και η διατήρηση των πολιτιστικών στοιχείων και της ιστορίας μας.
Στην σημερινή συνάντηση παρευρέθησαν ο Βουλευτής κ. Πετράκος, η Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Λεφτάκη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας  και εκπρόσωποι των συλλόγων και φορέων της Κορώνης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου