21.6.14

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΑ ...Τους οδηγούν και πάλι σε χρεοκοπία

Απέρριψε αμερικανικό δικαστήριο την αίτηση της Αργεντινής να ανταλλάξει τα ομόλογα που είχαν εκδοθεί με τον αμερικανικό δίκαιο με άλλα τα οποία διέπονται από το δίκαιο της Αργεντινής. 
Την πρόταση είχε κάνει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί η Αργεντινή από την πίεση των funds που είναι γνωστά ως «γύπες» και πιέζουν να εισπράξουν την ονομαστική αξία των ομολόγων τα οποία εκείνοι αγόρασαν σε εξευτελιστική τιμή. 
Σύμφωνα με την απόφαση που οδηγεί την Αργεντινή στο να ικανοποιήσει τους γύπες ή στο να οδηγηθεί σε νέα χρεοκοπία, η πρόταση που έκανε ο υπουργός Άξελ Κίσιλοφ "παραβιάζει τις αποφάσεις" του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και "η Δημοκρατία της Αργεντινής δεν έχει το δικαίωμα να υλοποιήσει αυτήν την πρόταση". Στις αρχές της εβδομάδας το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση, ουσιαστικά επικυρώνοντας την απόφαση που είχε εκδόσει το δικαστήριο της Νέας Υόρκης με την οποία υποχρεωνόταν η Αργεντινή να αποπληρώσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML Capital και Aurelius Management. 
Η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρτσνερ ζητούσε από την αμερικανική δικαιοσύνη μια "δίκαιη και αμερόληπτη" διαπραγμάτευση σε αυτήν τη δικαστική διαμάχη. 
Η Κίρχνερ άφησε περιθώρια για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης με αυτά τα κεφάλαια, κάτι που μέχρι τώρα αρνιόταν. 
"Θέλουμε να τιμήσουμε το 100% των πιστωτών μας, το 92,45 που επαναδιαπραγματεύτηκαν το χρέος το 2005 και το 2010 και τους υπόλοιπους που δεν το έκαναν. Τους ζητάμε μόνο δίκαιους όρους", τόνισε. Μετά την κατάρρευση της οικονομίας της το 2001 η Αργεντινή αποπληρώνει σταδιακά το χρέος της, ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Πληρώνει όμως το χρέος σε όσους συμφώνησαν να αποπληρωθούν σε αναδιαρθρωμένα ομόλογα, κουρεμένα δηλαδή, ενώ αρνείται την πληρωμή των –κυρίως-κερδοσκοπικών κεφαλαίων που είναι το υπόλοιπο 7%.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου