Ακόμα μια πολύ ζεστή μέρα είναι η Πέμπτη για ολόκληρη τη χώρα με θερμοκρασίες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τους 40 βαθμούς για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι. Μάλιστα, σε περιοχές όπως η Ανατολική Στερεά αναμένεται ακόμα πιο έντονη δυσφορία από τη ζέστη, που επιτείνεται και από κύματα σκόνης που φτάνουν στην χώρα μας από την Αφρική.
Ήδη την Τετάρτη σε πολλές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος ξεπέρασε το 40άρι, όπως για παράδειγμα στην Σπάρτη και την Λειβαδιά που έφτασε τους 40,3 C. 

Αναλυτικά, σήμερα Πέμπτη: 

Στη Θράκη και τη Μακεδονία αναμένονται αραιές νεφώσεις και ζέστη. Το απόγευμα στα ορεινά είναι πιθανό να σημειωθούν μπόρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 35 βαθμούς.

Στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Στερεά προβλέπεται το πρωί αίθριος καιρός και, από το μεσημέρι και μετά νεφώσεις. Τα θερμόμετρα θα δείξουν έως τους 34 βαθμούς.

Στην Πελοπόννησο προβλέπονται λίγες νεφώσεις, πολύ σκόνη και πολύ ζέστη. Η θερμοκρασία στην ανατολική Πελοπόννησο θα φτάσει μέχρι τους 40 βαθμούς. Στα Κύθηρα θα πνέουν δυτικοί άνεμοι 4 με 6 μποφόρ.

Στην Κρήτη αναμένεται αίθριος καιρός, τα θερμόμετρα θα δείξουν έως και 38 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα θα επικρατεί ηλιοφάνεια και θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 με 6 μποφόρ.

Στις Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες θα έχουμε ζέστη και ασθενείς μέχρι μέτριους νοτιάδες.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια αναμένεται το πρωί αίθριος καιρός, το απόγευμα αραιή συννεφιά. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πάντως οι προβλέψεις συγκλίνουν πως από την Παρασκευή ήδη θα είναι αισθητή η υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, που το Σαββατοκύριακο αναμένεται να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.
 
Τα μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα

Όχι στην ηλιοθεραπεία και στη βαριά σωματική εργασία και άσκηση και ελαφρά γεύματα είναι τα κυριότερα μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι πολίτες θα πρέπει να προτιμούν ελαφριά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να φορούν καπέλο, να τρέφονται με ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, να πίνουν άφθονα υγρά και να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.

Συνίστανται, επίσης, πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως και η χρήση σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

Τέλος τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, ενώ όσοι παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους αν θα πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία.
 
Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες του υπ. Υγείας

Με αφορμή τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε ετοιμότητα τον μηχανισμό, ιδίως σε μεγάλες πόλεις. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες: 
Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει δυνατό πονοκέφαλο, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετούς και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης.

Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ως πρώτες βοήθειες, μέχρι τη διακομιδή των περιστατικών σε νοσοκομείο, πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό.