19.6.14

Eξαπούσαν αγρότες και αφού τους έπαιρναν τα τρακτέρ τα ...εξήγαγαν στην Αλβανία

Εμφανίζονταν ως ευυπόληπτοι έμποροι και αφού εντόπιζαν αγρότες που κατείχαν τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα και εμπόρους, τους έπειθαν να τους τα μισθώσουν και στη συνέχεια τα ...εξήγαγαν στην Αλβανία. 

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δεκαοχτώ 18 ατόμων, εκ των οποίων δεκατέσσερις Έλληνες και τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για απάτες και πλαστογραφίες κατ' εξακολούθηση.

Όσον αφορά στον τρόπο δράσης του κυκλώματος, τα μέλη του «έστησαν» εικονική ατομική επιχείρηση στο όνομα 48χρονου Έλληνα με έδρα την Κατερίνη, η οποία δεν άσκησε καμία νόμιμη δραστηριότητα και στη συνέχεια έβγαιναν προς αναζήτηση συγκεκριμένων γεωργικών μηχανημάτων.

Εντόπιζαν εταιρίες που διέθεταν γεωργικά μηχανήματα που τους ενδιέφεραν και εμφανιζόμενοι με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, προχωρούσαν σε διαπραγματεύσεις για την πώληση ή τη μίσθωση τους.

Μάλιστα για να είναι περισσότερο πειστικοί παρέδιδαν ως προκαταβολή διάφορα ποσά, «δείχνοντας» ότι είναι έμποροι με μεγάλο κύκλο εργασιών και έχουν οικονομική άνεση. Μάλιστα προχωρούσαν στην κατάθεση χρηματικών ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό, στην υπογραφή συναλλαγματικών ή στην υπογραφή επιταγών.

Στη συνέχεια το κύκλωμα ...εξήγαγε και διέθετε τους γεωργικούς ελκυστήρες και τα γεωργικά μηχανήματα παράνομα στην αγορά της Αλβανίας. Την ίδια δε μέθοδο εφάρμοζαν και σε βάρος παραγωγών αγροτικών προϊόντων.

Συνολικά, τα μέλη της οργάνωσης καταβάλλοντας μηδαμινές σε σχέση με την αξία των μηχανημάτων προκαταβολές, παρέλαβαν 4 γεωργικούς ελκυστήρες, ανυψωτικό μηχάνημα έργων, καθώς και μεγάλες ποσότητες αραβοσίτου και κριθαριού.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι κάτωθι περιπτώσεις:

το Σεπτέμβριο του έτους 2013, τρία από τα μέλη της οργάνωσης με το πρόσχημα της αγοράς γεωργικού ελκυστήρα έπεισαν υπεύθυνο εταιρίας να τους παραδώσει το συγκεκριμένο μηχάνημα αξίας 50.000 ευρώ, καταβάλλοντας ως προκαταβολή το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ, ενώ για την αγορά υπεγράφη συναλλαγματική. Η εν λόγω εταιρία ζημιώθηκε κατά 43.000 ευρώ.
το Σεπτέμβριο του έτους 2013, επτά από τα μέλη της οργάνωσης με το πρόσχημα της αγοράς αραβοσίτου 290 τόνων, έπεισαν αγροτικό παραγωγό να τους παραδώσει την ποσότητα αυτή αξίας 55.000 ευρώ, καταβάλλοντας ως προκαταβολή το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ. Για την αγορά του παρέδωσαν επιταγές δύο εκ των οποίων ήταν κλεμμένες και ένα τιμολόγιο αγοράς προϊόντων από την εικονική επιχείρηση. Ο εν λόγω παραγωγός ζημιώθηκε κατά 52.500 ευρώ.

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο της ευρωπαϊκής - διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να διακριβωθεί πλήρως το σύνολο και το χρονικό εύρος των παρανόμων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.
 ethnos.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου