30.7.14

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ - Πάνω από 1.190 νεκροί και 7.000 τραυματίες στη Γάζα


Τραγωδίας συνέχεια: Πάνω από 1.190 νεκροί και 7.000 τραυματίες στη Γάζα

Περισσότερα από 100 πτώματα μεταφέρθηκαν σήμερα σε διάφορα νεκροτομεία της Γάζας, μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού σε διάφορα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα, ανεβάζοντας τον αριθμό των Παλαιστίνιων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων σε τουλάχιστον 1.190. Την ίδια ώρα διεξάγεται ένα περίεργο διπλωματικό παιχνίδι για την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Από το βράδυ της Δευτέρας και ιδίως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντάθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό του Μπουρέιτζ ενώ το απόγευμα ήταν η σειρά της Τζαμπαλίγια, στα βόρεια και της Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.
Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι που νοσηλεύονταν στην Ιερουσαλήμ υπέκυψαν στα τραύματά τους, σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου του Αγίου Ιωσήφ. Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε πέντε Παλαιστίνιους μαχητές σε μια σήραγγα, εντός της Λωρίδας της Γάζας.
Ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας Άσραφ αλ Κούντρα είπε ότι από τις 8 Ιουλίου, όταν ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην περιοχή, έχουν σκοτωθεί 1.191 Παλαιστίνιοι, ένας αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο. Οι τραυματίες ξεπερνούν τις 7.000.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το πρωί το άδειο σπίτι του Ισμαήλ Χανίγιε, του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι όπου την Δευτέρα  είχαν σκοτωθεί οκτώ παιδιά και δύο ενήλικες.
Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει χάσει συνολικά 53 στρατιώτες και τρεις πολίτες από την έναρξη των συγκρούσεων.
Πάνω από 166 παιδιά μικρότερα από 12 ετών έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς
Τουλάχιστον 239 παιδιά –157 αγόρια και 82 κορίτσια– ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 17 ετών έχουν σκοτωθεί σε διάστημα τριών εβδομάδων, ανακοίνωσε η UNICEF.
Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 166 παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα.
Τα στοιχεία αυτά είχαν συγκεντρωθεί έως τις 06:00 σήμερα. Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τονίζει ότι δε μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες για τον θάνατο, σήμερα, άλλων 10 παιδιών.
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 6 παιδιά από το Ισραήλ –3 αγόρια και 3 κορίτσια, το μικρότερο εκ των οποίων είναι ένα βρέφος 3 μηνών– έχουν τραυματιστεί από ρουκέτες και επιθέσεις με όλμους από τη Γάζα.
Επιπλέον ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι περισσότεροι από 200.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας φιλοξενούνται στις 85 εγκαταστάσεις του οργανισμού.
Ο εκπρόσωπος τύπου Κρις Γκάνες περιέγραψε εξάλλου την αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων ανθρώπων –περίπου 30.000 μετά την παραβίαση της εκεχειρίας– κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο κύμα».
Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ ισοδυναμεί τώρα με το 10% και πλέον του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 2 του Ισραήλ μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία για εκεχειρία, είδηση όμως που διέψευσε το ίδιο, αποσύροντας την λίγη ώρα αργότερα.
Αρχικά, το δίκτυο μετέδωσε την πληροφορία, επικαλούμενο έναν μη κατονομαζόμενο ισραηλινό αξιωματούχο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν είχε συμφωνηθεί ακόμη η διάρκεια της εκεχειρίας, ενώ για την επίτευξη της συμφωνίας φερόταν να μεσολάβησε η Αίγυπτος. Ωστόσο, περίπου μισή ώρα αργότερα, το Κανάλι 2 μετέδωσε ότι η είδηση αυτή δεν αληθεύει.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια, μετά την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, απορρίπτοντας την κατάπαυση του πυρός μέχρι να τερματιστεί η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ και να αρθεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, σε μία από τις σπανιότατες δημόσιες τοποθετήσεις του, είπε ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να αποδεχτεί "καμία κατάπαυση του πυρός χωρίς τον τερματισμό της επίθεσης και την άρση του αποκλεισμού".
Η ηχογραφημένη δήλωση του Ντέιφ μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Χαμάς.
Ο ηγέτης των Ταξιαρχιών διαβεβαίωσε επίσης ότι οι άνδρες του δεν στοχεύουν Ισραηλινούς πολίτες. "Στοχεύουν μόνο (Ισραηλινούς) στρατιώτες, όμως οι στρατιώτες στοχεύουν πολίτες, κυρίως παιδιά και γυναίκες", πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις και τα αιτήματα του Ντέιφ είναι ταυτόσημα με αυτά που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία της Χαμάς.
Από την πλευρά του το Ισραήλ φέρεται να ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να επιτευχθεί μια συμφωνία εκεχειρίας με την Χαμάς.
Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, συνομίλησε εκ νέου «το προηγούμενο βράδυ με τον πρωθυπουργό» του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος «αναφέρθηκε στην ιδέα και την πιθανότητα μιας εκεχειρίας». Ο Νετανιάχου «επανέλαβε ότι θα δεχόταν μια εκεχειρία η οποία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να προστατευθεί από τις [υπόγειες] σήραγγες» στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.
«Εργαζόμαστε πολύ σοβαρά και πιστεύω με σταθερό τρόπο με τους ισραηλινούς φίλους μας, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθούν οι απώλειες ζωών πολιτών, να αποτραπεί η περαιτέρω όξυνση της κατάστασης», εξήγησε ο Κέρι.
Μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ από μια περιοδεία του στη Μέση Ανατολή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Κέρι δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τον ισραηλινό Τύπο ο οποίος τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε το Κάιρο ως βάση του και γελοιοποίησε τις διπλωματικές του προσπάθειες οι οποίες κατέληξαν μόνο σε μια εκεχειρία διάρκειας 12 ωρών.
«Έχω ήδη δεχθεί πλήγματα στην πολιτική. Δεν ανησυχώ γι' αυτό. Δεν πρόκειται για εμένα, πρόκειται για το Ισραήλ και για το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του», σημείωσε ο Κέρι.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου