31.7.14

Τούρκοι τουρίστες «πολιορκούν» το Λευκό Πύργο, επισκέπτονται το σπίτι του Κεμάλ και... γουστάρουν Μπουτάρη

Τούρκοι τουρίστες «πολιορκούν» το Λευκό Πύργο, επισκέπτονται το σπίτι του Κεμάλ και... γουστάρουν Μπουτάρη
Εντυπωσιάζονται από το γεμιστό καλαμάρι, αγοράζουν μετά μανίας μαγνητάκια για το ψυγείο με τον Λευκό Πύργο, σχηματίζουν ουρά έξω από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, κάνουν παράπονα για το τσάι -«κάτι έχει το νερό και η πρώτη ύλη δεν είναι καλής ποιότητας-, ψάχνουν για ψαροταβέρνες με «ψιλό τηγανητό ψαράκι», θέλουν να δοκιμάσουν μπουγάτσα με κιμά και να γνωρίσουν τον... Γιάννη Μπουτάρη.
Αυτό είναι το προφίλ των Τούρκων τουριστών που έκαναν κατά εκατοντάδες απόβαση αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, επωφελούμενοι από τις διακοπές για τη λήξη του Ραμαζανιού.
Πάνω από 3.500 τουρίστες από τη γειτονική χώρα αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η πληρότητα στις δύο καθημερινές πτήσεις της Turkish Airlines είναι στο 100% και ξεπερνά το 80% στα ξενοδοχεία της πόλης.
«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί βρισκόμαστε στην κορύφωση της πολιτικής που ξεκίνησε ο δήμος και ο Γιάννης Μπουτάρης προσωπικά, πριν από τρία χρόνια, για να δείξει στους Τούρκους ότι η Θεσσαλονίκη είναι πόλη φιλική και ανοιχτή στους γείτονες. Το μεγάλο κύμα των τουριστών λειτουργεί προς όφελος των ξενοδόχων, των εστιατόρων, της αγοράς γενικότερα και μεμονωμένες φωνές διαμαρτυρίας, μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τους Τούρκους επισκέπτες, μόνο οφέλη μας φέρνουν και μακάρι να γίνουν περισσότεροι και ακόμα περισσότεροι», λέει στο «Εθνος» ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας. Σύμφωνα με στοιχεία των ξενοδόχων, το 2013 επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη 80.000 Τούρκοι -χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που δεν διανυκτέρευσαν- και το 2014 μόνο το πρώτο εξάμηνο εμφανίζεται αύξηση 20%.
Το επόμενο διάστημα το κύμα των τουριστών θα συνεχιστεί και κάποιες εβδομάδες του φθινοπώρου θα είναι σε αντίστοιχα επίπεδα, λόγω συνεχών εθνικών αργιών στην πατρίδα τους.
Στην είσοδο του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ, όπου λειτουργεί ως μουσείο, δημιουργείται καθημερινά το αδιαχώρητο. Τουριστικά λεωφορεία συνωστίζονται στην Αγίου Δημητρίου, πολλοί ωστόσο προτιμούν να φτάνουν με τα πόδια. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι επισκέπτες απλώς γράφουν σε μία φόρμα τα στοιχεία τους. Στο εσωτερικό του βλέπουν έπιπλα της εποχής, πολλά κομμάτια είναι αυθεντικά, φωτογραφίες και προσωπικά του είδη, ενώ στον τελευταίο όροφο υπάρχει επιπλωμένο το δωμάτιο όπου ο Τούρκος πολιτικός γεννήθηκε το 1881.Το σπίτι-μουσείο του Κεμάλ είχε μείνει κλειστό, λόγω ανακαίνισης και επαναλειτουργεί από πέρυσι τον Αύγουστο. Ουσιαστικά όμως η περσινή σεζόν είχε χαθεί, έτσι φέτος από τον Μάιο λειτουργεί με συνεχές ωράριο και δεν προλαβαίνει να δέχεται επισκέπτες. Για λόγους καλύτερου συντονισμού υπάρχουν υπάλληλοι με άριστη γνώση της τουρκικής γλώσσας που απαντούν σε ερωτήσεις των επισκεπτών, ωστόσο όλες οι λεζάντες και τα συνοδευτικά κείμενα στις προθήκες είναι τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά.
Εκατοντάδες τουρίστες, Τούρκοι και άλλοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, προσευχήθηκαν τη Δευτέρα στο Γενί Τζαμί, το οποίο τους παραχώρησε για τρίτη συνεχή χρονιά ο δήμος, προκειμένου να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα.
«Στόχος μας ήταν να διευκολύνουμε τους μουσουλμάνους κατοίκους της πόλης και επισκέπτες να γιορτάσουν τον τερματισμό της νηστείας του Ραμαζανιού», αναφέρει ο κ. Πέγκας.
Η οικογένεια του Τσελίκ Τουργκούτ ήρθε αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη και μετά τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτούν -με το ΚΤΕΛ, αφού έχουν οργανωθεί μέσω του Διαδικτύου- τα Μετέωρα, την Αθήνα και τη Χίο και από εκεί θα επιστρέψουν στη Σμύρνη, μέσω του Τσεσμέ.
Ο Τσελίκ, η σύζυγός του Σιμπέλ και οι γιοι τους, Γιουσούφ 9 χρονών και Αχμέτ 5, περπάτησαν με τα πόδια σχεδόν όλη την πόλη. «Εγώ έχω ξανάρθει, αλλά η οικογένεια πρώτη φορά και σκέφτηκα ότι πρέπει να δουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη», λέει στο «Εθνος» ο Τσελίκ, ενώ εξηγεί την επιλογή τους να πάνε στα Μετέωρα. «Είναι ένα θρησκευτικό μνημείο που θέλουμε πολύ να δούμε. Ο Θεός είναι ένας και κατοικεί παντού. Στις φωτογραφίες φαίνεται εντυπωσιακό, ελπίζω έτσι να είναι και από κοντά».
Ευγενικοί, γενναιόδωροι και καλοφαγάδες
Οι καταστηματάρχες γύρω από το τουρκικό προξενείο, όπου βρίσκεται το σπίτι-μουσείο του Κεμάλ, «τρίβουν τα χέρια τους» από χαρά και κρατούν ανοιχτά τα μαγαζιά μέχρι πολύ αργά το βράδυ.
«Αυτές τις μέρες βλέπετε πολλούς Τούρκους, αλλά έρχονται καθημερινά και τουρίστες άλλων εθνικοτήτων, Βούλγαροι, Σέρβοι, Γερμανοί, ακόμη και Ελληνες που θέλουν να δουν το σπίτι του Κεμάλ. Είναι σημείο αναφοράς για την πόλη, μαζί με τον Λευκό Πύργο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα», σημειώνει η Ιωάννα Γκανή, επιχειρηματίας στην Αγίου Δημητρίου.
Οι Τούρκοι αγοράζουν σωρηδόν μαγνητάκια για το ψυγείο, αλλά και μικρά αναμνηστικά, ενώ αρκετοί περνούν από πολυκαταστήματα του κέντρου. Οι ιδιοκτήτες των καφέ στην Αγίου Δημητρίου έχουν προσθέσει και τουρκικό τσάι στον κατάλογο των προσφερόμενων ειδών, αλλά οι τουρίστες δεν ενθουσιάζονται. «Κάτι δεν μας ταιριάζει στη γεύση, αλλά είναι φυσικό. Και εσείς δεν θα ευχαριστηθείτε φραπέ στην Αγκυρα», λέει με συγκατάβαση ο Ουμούτ, μηχανικός από την τουρκική πρωτεύουσα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με τη σύζυγό του, Σουλέτ, και αντίθετα από το τσάι, έχει μόνο καλά λόγια να πει για το γεμιστό καλαμάρι που δοκίμασε σε ψαροταβέρνα στη Νικήτη Χαλκιδικής.
«Επειδή τρώμε πολύ κρέας στην Τουρκία και πικάντικους μεζέδες, εδώ επιλέξαμε τα θαλασσινά και έχουμε κατενθουσιαστεί από το γεμιστό καλαμάρι», σημειώνει η Σουλέτ, δείχνοντας τη συνταγή που πήρε από τον μάγειρα της ταβέρνας.
Ο 29χρονος υπεύθυνος μάρκετινγκ μεγάλης εταιρείας λογισμικού στην Κωνσταντινούπολη, Λεβέντ Οζοκουντζού, πήρε το Ι.Χ. του και δύο φίλες και ξεκίνησαν για διακοπές στην Ελλάδα. Εμειναν κάποιες μέρες στη Χαλκιδική, επέστρεψαν Θεσσαλονίκη και φεύγουν σήμερα για τη Θάσο. «Ξεκινήσαμε τον χειμώνα να ψάχνουμε για προορισμό διακοπών και καταλήξαμε στη Θεσσαλονίκη, γιατί είναι εύκολα προσβάσιμη, μιλούν όλοι αγγλικά και μπορούμε να συνεννοηθούμε, έχουν φιλικά αισθήματα προς τους Τούρκους και ξέρουμε ότι δεν θα μας εξαπατήσουν, έχει τέλειο φαγητό και νυχτερινή ζωή, γενικά είναι ο απόλυτος προορισμός για το καλοκαίρι», μας δηλώνει ο νεαρός, ρωτώντας ταυτόχρονα αν μπορεί να βρει κάπου τον... Γιάννη Μπουτάρη, «γιατί τον γουστάρω πολύ».
Η 28χρονη συνάδελφος και φίλη του, Τσάλα Αταλάι, ζητά πληροφορίες για κάποια εστιατόρια που βρήκε στο Internet, θέλει οπωσδήποτε να δοκιμάσει αλμυρή κρέμα και μπουγάτσα με κιμά και αναρωτιέται αν μπορεί να μπει στο σπίτι του Κεμάλ επειδή φοράει σορτσάκι.
Με συστολή που ξαφνιάζει η 23χρονη, Ντιλάρα Ουτς, φοιτήτρια Ιατρικής στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει ότι φεύγει από τη Θεσσαλονίκη ενθουσιασμένη από το φαγητό, τη φιλοξενία και τα μνημεία που είδε. «Οπωσδήποτε θα ξανάρθω, την επόμενη φορά μάλιστα θα φροντίσω να έχω περισσότερες μέρες στη διάθεσή μου για να δω πιο πολλά σημεία της πόλης», μας λέει πριν αναχωρήσει για ολιγοήμερες διακοπές στην Καβάλα.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ιντί Τσούκατς
Τελικά είμαστε ίδιοι...
Η 26χρονη τραπεζική υπάλληλος, Ιντί Τσούκατς, από την Αγκυρα, ήρθε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και στέκεται με δέος μπροστά στο άγαλμα του «πατέρα των Τούρκων», το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μουράτ Ντασκίν.
«Ηταν ένα όνειρο ζωής να επισκεφτώ τη Θεσσαλονίκη και το σπίτι του Κεμάλ. Από την ώρα που έφτασα στην πόλη διαπίστωσα πόσο ίδιοι είμαστε ως λαός. Εξωστρεφείς, γελαστοί, πρόθυμοι να βοηθήσουμε. Είναι συγκινητικό ότι όλοι μάς αντιμετωπίζουν με χαμόγελο», μας λέει η Ιντί, ζητώντας να φωτογραφηθεί δίπλα στο άγαλμα του Κεμάλ.
Αν και προορισμός της είναι η Καλλιθέα Χαλκιδικής, όπου θα περάσει μια βδομάδα στη θάλασσα, για ξεκούραση και διασκέδαση, η Ιντί ήθελε οπωσδήποτε να βρεθεί στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη. Ψάχνοντας ωστόσο να βρει πληροφορίες για το μουσείο, εντυπωσιάστηκε από την πόλη και έτσι θα παρατείνει τη διαμονή της για να δει και άλλα αξιοθέατα. Εχει μάλιστα μαζί της και μία... λίστα με κλαμπ για τη νυχτερινή της διασκέδαση και θα τα πρότεινε στην παρέα της.
Η νεαρή τραπεζική υπάλληλος μιλά για τις... ομοιότητες Ελλήνων και Τούρκων και αναφέρεται στον θερμόαιμο χαρακτήρα τους, τον δυνατό τόνο ομιλίας, τις έντονες χειρονομίες, τα γλέντια με χορούς και τραγούδια.
«Τελικά είμαστε απολύτως ίδιοι. Και αυτό είναι πολύ ωραίο», λέει.
Πηγή: Εθνος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου