31.7.14

Τι πρέπει να κάνετε για να βλέπετε και αύριο TV στην Αττική !

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ
Αύριο 1η Αυγούστου 2014, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, ολοκληρώνεται η μετάβαση στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης για τις περιοχές της Αττικής, του Αργοσαρωνικού, της κεντρικής και νότιας Εύβοιας αλλά και των δυτικών ακτών των Κυκλάδων
Σε επανασυντονισμό των τηλεοράσεων τους ή των ψηφιακών αποκωδικοποιητών που -ενδεχομένως- χρησιμοποιούν θα πρέπει να προχωρήσουν αύριο το πρωί όλοι οι κάτοικοι της Αττικής αλλά και των γύρω από αυτήν περιοχών εφόσον δεν θέλουν να βλέπουν... μαύρο στον τηλεοπτικό δέκτη τους. Την 1η Αυγούστου 2014, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, ολοκληρώνεται η μετάβαση στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης για τις περιοχές της Αττικής, του Αργοσαρωνικού, της κεντρικής και νότιας Εύβοιας αλλά και των δυτικών ακτών των Κυκλάδων. Σημειωτέον πως στις συγκεκριμένες περιοχές βρίσκονται περισσότερα από 4 εκατ. τηλεθεατές. Όμως, αυτό που πρέπει να προσέξουν άπαντες οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είναι ότι ακόμη και αυτοί που λαμβάνουν ήδη επίγειο ψηφιακό σήμα από τα κέντρα εκπομπής στον Υμηττό και στην Αίγινα θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανασυντονισμό των δεκτών τους!
Πάρνηθα
Οι κάτοικοι που μέχρι τώρα συνεχίζουν να παρακολουθούν τηλεόραση λαμβάνοντας αναλογικό τηλεοπτικό σήμα από την Πάρνηθα θα πρέπει να μεταβούν άμεσα στην ψηφιακή εποχή, πολύ απλά επειδή η εκπομπή του αναλογικού σήματος διακόπτεται οριστικά. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη ψηφιακής τηλεόρασης, θα πρέπει να προμηθευτούν τον σχετικό αποκωδικοποιητή και να τον συνδέσουν στην τηλεόραση τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανασυντονισμό των καναλιών τους.
Η πλειονότητα
Το αυριανό switch off, όμως, επηρεάζει και όσους βλέπουν ήδη ψηφιακά. Ο λόγος είναι ότι τα τηλεοπτικά κανάλια από την Digea και τη ΝΕΡΙΤ μετακινούνται στις οριστικές συχνότητες τους. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Digea, Γιώργο Μαθιό, πάνω από το 80% των τηλεοπτικών δεκτών στην περιοχή της Αττικής έχει κάνει ήδη την ψηφιακή μετάβαση. Η παύση του αναλογικού σήματος είναι προγραμματισμένη για τις 2 π.μ. και αυτό που πρέπει να κάνουν αύριο το πρωί οι συγκεκριμένοι τηλεθεατές είναι να επανασυντονίσουν τα κανάλια τους. Για την πραγματοποίηση του συντονισμού ο τηλεθεατής χρειάζεται:
1. Να μεταβεί στο μενού του δέκτη του.
2. Να επιλέξει «Εγκατάσταση» αν διαθέτει αποκωδικοποιητή ή «Ρυθμίσεις» αν διαθέτει τηλεόραση (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη).
3α. Να πραγματοποιήσει αυτόματο συντονισμό, όπου ο δέκτης σκανάρει όλες τις διαθέσιμες συχνότητες και τις αποθηκεύει στη μνήμη.
3β. Είτε να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό, όπου αποθηκεύει στη μνήμη το κανάλι και τη συχνότητα.
4. Στο τέλος της αναζήτησης πατάει ΟΚ/ΝΑΙ
5. Exit ώστε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που επιθυμεί.
Αν επιθυμεί να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό τότε ακολουθεί την ίδια διαδικασία, επιλέγοντας όμως και αποθηκεύοντας μεμονωμένα μία - μία τις συχνότητες. Σημειωτέον πως στην περίπτωση των καναλιών της Digea, οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται είναι οι 22 και 27 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και οι 38, 45, 49, 50, 52 και 54 για τους περιφερειακούς σταθμούς.
Συχνές ερωτήσεις
Ενα από τα συχνότερα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κάποιος τηλεθεατής είναι ότι έχει αποθηκεύσει δύο και περισσότερες φορές τα κανάλια, κάτι που μπορεί να συμβεί αν εξυπηρετείται από περισσότερα του ενός δίκτυα και ο δέκτης αποθήκευσε όλες τις συχνότητες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγράψει χειροκίνητα τις συχνότητες που δεν χρειάζεται, αφού πρώτα δει ποιο κέντρο εκπομπής τον εξυπηρετεί καλύτερα και σημειώσει τις αντίστοιχες συχνότητες.
Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής βλέπει μαύρη οθόνη αλλά εμφανίζεται το όνομα του καναλιού, τότε ο δέκτης (τηλεόρασης ή αποκωδικοποιητής) έχει αποθηκεύσει τη μεταβατική συχνότητα και όχι τη νέα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγράψει όλα τα κανάλια και να προχωρήσει σε νέα αναζήτηση καναλιών. Μπορεί, επίσης, να επιλέξει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και στη συνέχεια να προχωρήσει σε νέα αναζήτηση καναλιών.
Σύμφωνα με τον κ. Μαθιό, αν οι τηλεθεατές ακολουθήσουν τις οδηγίες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Η ανησυχία είναι για ένα μικρό ποσοστό αποκωδικοποιητών (3%-5%) που ενδέχεται να παρουσιάσει πρόβλημα στον επανασυντονισμό.
Γενικότερα, πάντως, αναμένεται να υπάρχουν ελάχιστα προβλήματα καθώς η πλειονότητα των τηλεθεατών της Αττικής έχει ήδη κάνει τη μετάβαση και ο επανασυντονισμός των καναλιών δεν είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη ή χρονοβόρα διαδικασία.

 Του Δημήτρη Μαλλά

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου