20.8.14

Μόλις 1... στους 40 δήλωσε ακατάσχετο λογαριασμό

Με 3,380 εκατομμύρια φορολογούμενους να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία και να είναι έτσι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο κατασχέσεων, θα περίμενε κανείς ότι στο taxisnet, η έναρξη της εφαρμογής λειτουργίας της εφαρμογής για το ακατάσχετο των τραπεζικών
λογαριασμών θα συνοδευόταν από κοσμοσυρροή.
Τα στοιχεία δείχνουν μια διαφορετική εικόνα. Ναι μεν, από τα τέλη Ιουνίου μέχρι σήμερα, μπαίνουν κατά μέσο όρο περίπου 1.500 φορολογούμενοι ημερησίως για να ενεργοποιήσουν το "τείχος προστασίας" των 1.500 ευρώ και συνολικά μέχρι σήμερα να ανέρχονται 81.000 φορολογούμενοι, αλλά μπροστά στο σύνολο όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη είναι μόλις ένας στους σαράντα.
Οι πιθανές εξηγήσεις είναι τρεις. Η πρώτη, η θερινή ραστώνη. Η δεύτερη, αν δεν έχεις καταθέσεις τι να το κάνεις το τείχος προστασίας για τις κατασχέσεις. Και η τρίτη, οι εγγενείς αδυναμίες της ηλεκτρονικής εφαρμογής που οδηγούν πολλούς φορολογούμενους απευθείας στις τράπεζες για να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο θέλουν να προστατεύσουν από κατασχέσεις.
Άσχετα με το ποια είναι η σωστή εξήγηση, για τη μειωμένη ανταπόκριση, η ΓΓΔΕ, εντός Σεπτεμβρίου θα κάνει την ηλεκτρονική εφαρμογή φιλικότερη προς τους πολίτες. Η αρχική απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου, όριζε πολύ απλές διαδικασίες για την ενεργοποίηση του τείχους προστασίας.
Με λίγα κλικ στην ηλεκτρονική εφαρμογή, θα ενεργοποιούνταν το τείχος προστασίας. Σύμφωνα με την απόφαση οι φορολογούμενοι, θα έμπαιναν στην αρχική σελίδα www.gsis.gr και αφού επέλεγαν «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία Υπηρεσίες προς πολίτες, με τους ειδικούς κωδικούς πρόσβασης, θα δήλωναν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάμβανε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Αποστολή των στοιχείων στις τράπεζες, τσεκάρισμα από τις τράπεζες αυθημερόν, απάντηση των τραπεζών στη ΔΗΛΕΔ, ενημέρωση των φορολογουμένων για το αν το αίτημά τους έγινε αποδεκτό, με ηλεκτρονικό μήνυμα.
Τελικά, η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή. Όσοι επιχείρησαν να μπουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή διαπίστωσαν ότι, αφού δηλώσουν το IBAN του λογαριασμού τους, θα πρέπει να εκτυπώσουν το αποδεικτικό της αίτησης, να το προσκομίσουν στην τράπεζά τους και μετά να ενεργοποιηθεί η προστασία από ενδεχόμενες κατασχέσεις.
«Η διαδικασία αυτή είναι μεταβατική. Από το Σεπτέμβριο, θα υπάρχει πλήρης και ηλεκτρονική επικοινωνία της ΔΗΛΕΔ με τις τράπεζες για το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών και η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα» τονίζουν αρμόδιες πηγές, εκτιμώντας ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον των φορολογουμένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στις αρχές του έτους, ορίζει ότι προστατεύονται από κατασχέσεις έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τα πρώτα 1.500 ευρώ μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά αλλά και καταθέσεις πάσης φύσεως έως 1.500 ευρώ.
Προτεραιότητα όμως έχουν κατ' αποκλειστικότητα λογαριασμοί μισθοδοσίας (συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων) γεγονός που σημαίνει πως αν,κ υπάρχει λογαριασμός μισθοδοσίας σε τράπεζα, αυτός και μόνο θα είναι ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ. Αν δεν υπάρχει λογαριασμός μισθοδοσίας, τότε το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ, ισχύει για έναν οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.

Εuro2day

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου