14.8.14

Σαν σήμερα…από την τοπική ιστορία. 14 Αυγούστου 1922. - Σκοτώθηκε στο σταθμό Μπάλ-Μαχμούτ ο Ζάκης Παναγιώτης

Σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου 1922, σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος με σθένος τις ελληνικές θέσεις στο σταθμό του Μπαλ-Μαχμούντ  ο Ζάκης Παναγιώτης του Δημητρίου που είχε γεννηθεί στο Βλάση το 1892. Ήταν της στρατιωτικής κλάσεως 1913. Στις 3 Ιουνίου 1913 κατετάγη στο Τμήμα Εμπέδων του 7ου Συντάγματος Πεζικού. 
Ήταν μια δύσκολη περίοδος για τον ελληνισμό αφού έδινε τον υπέρτατο αγώνα για την επέκταση των συνόρων και την απελευθέρωση και των υπολοίπων ελληνικών εδαφών. Αφού πέρασε το βασικό στάδιο εκπαίδευσης δείχνοντας μεγάλο ζήλο μετατέθηκε στο 27ο Σύνταγμα Πεζικού στις 6 Νοεμβρίου 1913. 
Στο Σύνταγμα αυτό έμεινε μέχρι στις 26 Ιουλίου 1916 οπότε και απολύθηκε. Σ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας του διακρίθηκε για το θάρρος του και την τόλμη του. Ήταν από τη φύση του ριψοκίνδυνος χαρακτήρας. 
Έλαβε μέρος σε πάρα πολλές επιχειρήσεις στη διάρκεια του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Επιστρέφοντας στο Βλάση, εργατικός και επίμονος καθώς ήταν άρχισε μια δημιουργική ανοδική πορεία μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Στις 16 Ιουνίου 1918 η πατρίδα του ζήτησε και πάλι να την υπηρετήσει. Επιστρατεύθηκε με χαρά και κατετάγη στο 9ο  Σύνταγμα Πεζικού. Στις 17 Νοεμβρίου 1919 απολύθηκε και πάλι από την XIV Μεραρχία. 
Οι εποχές είναι δύσκολες και η χώρα μπαίνει και πάλι στον πόλεμο. Αυτή τη φορά ξεκινά η Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο Ζάκης Παναγιώτης κατετάγη και πάλι στα έμπεδα της XIV Μεραρχίας στις 30 Αυγούστου 1921 και σε λίγο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. 
Εμπειροπόλεμος και τολμηρός καθώς ήταν δεν άργησε να διακριθεί και σ΄ αυτή τη φάση του πολέμου. Για τον ηρωισμό του παρασημοφορήθηκε. Στις 14 Αυγούστου 1922 υπερασπίζεται με σθένος τις ελληνικές θέσεις στο σταθμό του Μπαλ-Μαχμούντ. 
Η μάχη είναι από τις σκληρότερες που είχε γνωρίσει ως τότε. Αυτό, όμως, δεν τον φοβίζει όπως δε φοβίζει και τους υπόλοιπους Έλληνες που αγωνίζονται με αυτοθυσία. Σ΄ αυτή τη μάχη ο Παναγιώτης Ζάκης θα αφήσει και την τελευταία του πνοή και θα περάσει στους «Αθάνατους» της πατρίδας μας.

Ο Βουφραδιώτης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου