21.8.14

Οι συμμορίες της Μεσσηνίας, οι εκβιάσεις και οι αρχικοί φόβοι μετά το διπλό φονικό

Ο κύκλος των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία δεκαετία στην περιοχή της Καλαμάτας

 Του Βασίλη Λαμπρόπουλου - ΒΗΜΑ

Το εγκληματικό «ιδίωμα» της Μεσσηνίας με την πολυετή δράση εγκληματικών οργανώσεων που θα... ζήλευαν συμμορίες της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης αλλά και σειράς αιματηρών περιστατικών φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη διπλή δολοφονία των δύο άτυχων νεαρών στην περιοχή της Καρδαμύλης! Η συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια φέρεται να σχετίζεται μ εμπόριο αναβολικών και  συμπληρωμάτων διατροφής σε γυμναστήριο της πόλης  ενώ δράστες είναι δύο 19χρονοι "θαμώνες" των ίδιων   χώρων.  

Ωστόσο στελέχη  της λεωφόρου Κατεχάκη υπενθύμιζαν ότι στην Καλαμάτα και στις γύρω περιοχές έχει υπάρξει «συσσώρευση  μπράβων και νονών νύχτας» και άλλων κακοποιών όπως και σωρεία εγκληματικών ενεργειών, αναντίστοιχη των 180.000 κατοίκων του νομού. Στην περιοχή αυτή έχουν σημειωθεί τουλάχιστον τέσσερις δολοφονίες που αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα, δεκάδες ληστείες τραπεζών αλλά και σειρά μεγάλων υποθέσεων εκβιάσεων αλλά και ναρκωτικών που αποδίδονται στη δράση συμμοριών που επιχειρούν να... εκμεταλλευθούν την ανάπτυξη στην παραλιακή ζώνη αλλά και σε κεντρικές πλατείες της όμορφης πόλης. Πολλές δε από αυτές έχουν σχέση και με τη «μαφία» της πρωτεύουσας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι ύστερα από μια δικογραφία που συντάχθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε βάρος ομάδας ποινικών της περιοχής που έπαιρναν εντολές από 52χρονο κρατούμενο στις φυλακές Κερκύρας η εγκληματική δραστηριότητα στον νομό είχε περιορισθεί. Ωστόσο η διπλή δολοφονία την Τρίτη -που αποδείχθηκε τελικώς ότι είχε σχέση μ "εκκρεμότητες" σε γυμναστήρια  - σκόρπισε   αρχικά νέα ανησυχία...

Κεντρικό πρόσωπο στην ποινική δραστηριότητα στη Μεσσηνία θεωρείται ένας 52χρονος διακινητής ναρκωτικών που φαίνεται να είχε και την εγκληματική συνεργασία συγγενών του. 

Ο 52χρονος που ασχολούνταν με την πυγμαχία και είχε εργασθεί ως κασκαντέρ του ηθοποιού Τσακ Νόρις στο Χόλιγουντ είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία στον Καναδά το 1988. Επιπλέον, είχε συλληφθεί τον Μάιο του 1997 για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων χασίς και ηρωίνης στην Αθήνα και στην Καλαμάτα. Συγκατηγορούμενός του σε αυτή την υπόθεση ήταν ένας από τους σωματοφύλακες του Γιώργου Κοσκωτά ο οποίος διαμένει στη Μεσσηνία και ήταν από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση των περιώνυμων Πάμπερς και είχε καταθέσει σχετικά στο Ειδικό Δικαστήριο. 
Τον Μάιο του 1998 ο 52χρονος, προκειμένου να μη συλληφθεί από την αστυνομία για άλλη υπόθεση, κρατούσε ομήρους τέσσερα μέλη της οικογενείας του μέσα στο σπίτι τους, στην περιοχή Γιαννιτσάνικα στην Καλαμάτα.

Τα τελευταία χρόνια ο 52χρονος και ομάδα συνεργών του που ανανεωνόταν διαρκώς θεωρείται ότι προχωρούσε σε πώληση προστασίας σε νυχτερινά κέντρα της Καλαμάτας και σε διακίνηση ναρκωτικών έχοντας γίνει ο «φόβος και ο τρόμος της περιοχής».

Η υπόθεση που συγκλόνισε την Καλαμάτα καταγράφηκε στις 29 Νοεμβρίου 2011. Τότε ο 35χρονος Αλβανός Φιλίπ Μεσάι και ο δίχρονος γιος του Κόρι βρέθηκαν νεκροί μέσα στο ΙΧ του νεαρού Αλβανού που είχε ριχθεί από αγνώστους σε αρδευτικό κανάλι στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αριος του Δήμου Καλαμάτας. Οπως διαπιστώθηκε από την ιατροδικαστική εξέταση ο άνδρας έφερε διαμπερές τραύμα στο κεφάλι από πυροβολισμό και ο ανήλικος έφερε βαθύ τραύμα από μαχαίρι στον λαιμό και ήταν σχεδόν αποκεφαλισμένος. Από έρευνες στην περιοχή αλλά και αναλύσεις κλήσεων διαπιστώθηκε ότι δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος ήταν ένας 29χρονος Αλβανός, πληρωμένος δολοφόνος και ο οποίος συνελήφθη στο Πόρτο Ράφτη και καταδικάστηκε σε δις ισόβια. Για τον εκτελεστή αυτόν εκκρεμούσαν παλαιότερα εντάλματα σύλληψης για τη δολοφονία του 32χρονου Σωτήρη Ψυχόπαιδα το 2008 στη Μικρομάνη, ο οποίος έχει πυροβοληθεί με πέντε σφαίρες, σε ραντεβού θανάτου με τους δολοφόνους του. Πάντως ο αλβανός εκτελεστής στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία πατέρα και γιου Μεσάι είχε υποστηρίξει ότι ο δολοφονηθείς Φελίμ Μεσάι και όχι αυτός είχε δολοφονήσει τον Σωτήρη Ψυχόπαιδα, χωρίς να γνωρίζει για ποιον λόγο. Ωστόσο, η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης εκκρεμεί! Παράλληλα ο ίδιος εκτελεστής που θεωρείται ότι διεκπεραίωνε συμβόλαια θανάτου για τον 52χρονο μεσσήνιο κακοποιό είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλου Ελληνα, που είχε διαπράξει τον Μάρτιο του 2009, στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, κατ' εντολήν ενός 52χρονου αρχιμπράβου της Καλαμάτας. Τότε είχε πυροβολήσει έναν άνδρα που ήταν μαζί με την αρραβωνιαστικιά του, ο οποίος όμως τελικά έζησε, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε μία σφαίρα στο κεφάλι και μία στο στήθος.

Σε βάρος του 52χρονου σχηματίστηκε νέα δικογραφία, στις 5 Απριλίου 2014, γιατί μέσα από τις φυλακές Κερκύρας κατηύθυνε συμμορία που εκβίαζε ξανά καταστηματάρχες της Μεσσηνίας. Σε υποκλαπείσες συνομιλίες ακουγόταν να λέει σε άτυχο ιδιοκτήτη καφετέριας: «Αν συνεργαστείς μαζί μου, δεν θα υπάρχει άλλο μαγαζί στη γειτονιά σου. Θα είσαι μόνο εσύ, γιατί τα άλλα θα τα κάνω καλοκαιρινά. Θα τα κάψω και έτσι ο κόσμος θα έρχεται όλος σε σένα. Αν συνεργαστείς, θα μου λες τι πρόβλημα έχεις και θα το λύνω από τη φυλακή. Αν συνεργαστείς μαζί μου και έρχεται κάποιο δικό μου παιδί κάθε Σάββατο να του δίνεις 250 ευρώ, το μαγαζί από το ιστορικό κέντρο θα το φτάσω στην παραλία». Ενώ σε έναν άλλον έλεγε: «Μην το παίρνεις προσωπικά, εμένα αυτή είναι η δουλειά μου, δεν ζητιανεύω. Θέλω 35 ευρώ μεροκάματο την ημέρα, σαν να έχεις άλλη μια σερβιτόρα». Ο ίδιος ποινικός φέρεται να πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό.

Σημειώνεται ότι η μεσσηνιακή πόλη είχε αναστατωθεί το 2004 με την περιώνυμη υπόθεση της αρπαγής περίπου 5,5 εκατ. ευρώ από το θησαυροφυλάκιο του καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (σ.σ.: έρευνες για αυτήν την υπόθεση πραγματοποιήθηκαν και προσφάτως) αλλά και την υπόθεση μεταφοράς - την ίδια χρονιά - ενός τόνου κοκαΐνης με ιστιοφόρο που έδεσε στο λιμάνι της πόλης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου