14.9.14

Εμφύλιος στη Χρυσή Αυγή: «Κατηγορώ» για ρουσφέτια και άτοκα βουλευτικά δάνεια

Εμφύλιος στη Χρυσή Αυγή: «Κατηγορώ» για ρουσφέτια και άτοκα βουλευτικά δάνεια
Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες μεταξύ των στελεχών του «Πυρήνα Θεσσαλίας» της Χρυσής Αυγής και των κεντρικών γραφείων στην Αθήνα.
Οι καταγγελίες σε βάρος των πρωτοκλασάτων στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης είναι βαρύτατες και αφορούν διορισμούς συγγενών και «ημετέρων», αλλά και κατάχρηση των προνομίων της Βουλής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ατοκα δάνεια, μίσθωση πολυτελών κατοικιών και απαξίωση των υποστηρικτών τους είναι μερικά από όσα τους καταλογίζουν οι πρώην συναγωνιστές τους.
Το «σχίσμα» φέρεται να απασχολεί έντονα τον Ν. Μιχαλολιάκο, ο οποίος έχει δώσει κατευθύνσεις να αποσιωπηθεί το θέμα, διότι εκφράζονται φόβοι να χαθεί ο έλεγχος των τοπικών οργανώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η περίπτωση της Θεσσαλίας δεν είναι η μοναδική, αφού και σε άλλες περιοχές έχουν αρχίσει να διαφαίνονται διαλυτικά φαινόμενα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «επανάσταση της Λάρισας» κατά της ηγετικής ομάδας της ΧΑ διαδραματίζει ο Δημήτρης Κολτσίδας. Πρόκειται για ιδρυτικό μέλος της τοπικής οργάνωσης και κορυφαίο στέλεχός της στη Θεσσαλία από το 1989.
Τον Ιούνιο του 2001 απασχόλησε την ΕΛ.ΑΣ και την κοινή γνώμη, όταν συνελήφθη με την κατηγορία ότι έριξε χειροβομβίδα σε δύο φορτηγά με τουρκικές πινακίδες που ήταν σταθμευμένα στο τελωνείο της Λάρισας. Τη στιγμή της επίθεσης οι οδηγοί κοιμούνταν στα οχήματά τους, αλλά ευτυχώς δεν είχαν τραυματιστεί.
Δέκα χρόνια μετά, το όνομά του βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο των υποψήφιων βουλευτών της ΧΑ για τον Νομό Λάρισας στις εκλογές του 2012. Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στη θεσσαλική πρωτεύουσα, ο Δ. Κολτσίδας ήταν «εκλεκτός» του Ν. Μιχαλολιάκου και πραγματικός ηγέτης της Χρυσής Αυγής στον νομό. Οταν αποχώρησε ο Χρ. Αλεξόπουλος, η ΧΑ ζήτησε από τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή να παραδώσει την έδρα του, την οποία θα καταλάμβανε ο επόμενος σε ψήφους, Δ. Κολτσίδας.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλία», επικεφαλής του οποίου ήταν ο προφυλακισμένος βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος βρέθηκαν στο πλευρό του και παρείχαν αφειδώς την υποστήριξη της οργάνωσης στο πρόσωπό του.
Στις 10 Αυγούστου του 2014 το ρήγμα στους κόλπους της ΧΑ μεγάλωσε με την αιφνίδια διαγραφή του Δ. Κολτσίδα από το φασιστικό μόρφωμα, για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, ο διαγραφείς ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την εξέλιξη, χωρίς να του δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις. Ο ίδιος, πάντως, ισχυρίζεται ότι αιτία για τη διαγραφή του ήταν οι δύο επιστολές - κόλαφος για τις «συστημικές» πρακτικές της ηγεσίας της ΧΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατακεραύνωνε προβεβλημένα στελέχη της οργάνωσης, όπως ο Ηλ. Παναγιώταρος και ο Γ. Επιτήδειος, για διορισμούς συγγενικών προσώπων και άτοκα δάνεια που έχουν λάβει.
Η διαγραφή του Δ. Κολτσίδα ενόχλησε σφόδρα τα μέλη του πυρήνα Θεσσαλίας, που έκτοτε τάσσονται ανοιχτά υπέρ του ιδρυτικού στελέχους των γραφείων της Λάρισας. Οι περισσότεροι έχουν ήδη αποχωρήσει και τα γραφεία μετά βίας λειτουργούν. Εχοντας στο πλευρό του την πλειοψηφία των «εθνικιστών» της περιοχής, έχει αρχίσει πια να μιλάει ανοιχτά για τα παραπτώματα των βουλευτών της ΧΑ σε παρέες, καφενεία, ακόμη και συναντήσεις μελών της οργάνωσης.
Σε βίντεο που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής», μάλιστα, το πρώην μέλος κατακεραυνώνει τον ευρωβουλευτή της ΧΑ Γιώργο Επιτήδειο, όταν ο τελευταίος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στον νομό τέλος Αυγούστου. Αφορμή για την «επίθεση» στον Γ. Επιτήδειο αποτέλεσε το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» που αποκάλυψε την οικογενειοκρατία και τα «βολέματα» συγγενικών προσώπων του αρχηγού και των βουλευτών σε έμμισθες θέσεις της Βουλής.
Η συζήτηση γίνεται σε εξωτερικό χώρο, παρουσία μελών της ΧΑ. Γύρω από ένα τραπέζι ο εν αποστρατεία στρατηγός έχει συγκεντρώσει υποστηρικτές για να τους μιλήσει. Τον λόγο παίρνει ο Δ. Κολτσίδας και ενώ η κάμερα καταγράφει, πραγματοποιείται ένας «σκληρός» για τη ΧΑ διάλογος που αφορά τον παρόντα, αλλά και άλλους βουλευτές της.
«Είναι σωστό να διορίζει ο ένας την κόρη του αλλουνού; Θεωρείται αλισβερίσι;», είναι η πρώτη ερώτηση του Δ. Κολτσίδα που καταγράφεται στο βίντεο. «Ενας στρατιωτικός υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το σύστημα», είναι η απάντηση του ευρωβουλευτή, για να τον διακόψει ξανά ο πρώην συναγωνιστής του.
«Στοπ εδώ. Ο στρατιωτικός ορκίζεται στην πατρίδα. Αν θεωρείς ότι κάθε νόμιμο είναι και ηθικό, τότε εμείς είμαστε βλάκες ή εσύ πολύ έξυπνος». Στη συνέχεια της κουβέντας, οι τόνοι ανεβαίνουν. Το πρώην στέλεχος της Λάρισας εγκαλεί τον πρώην στρατηγό για την όψιμη εθνικιστική του ταυτότητα, ζητώντας του να του πει τι έκανε όσο υπηρετούσε στον Στρατό.
Οι αμοιβές
«Για να σας αφήσω να πετάξετε λίγες εθνικιστικές κορώνες, να εκτονωθείτε... Να ξέρετε ένα πράγμα. Οι Ελληνες είναι ελεύθεροι. Αλλά ελεύθερος Ελληνας λογάται μόνο όταν έχει ψυχή. Αυτοί εδώ (σ.σ.: δείχνει τους υποστηρικτές που παρακολουθούν) θα έχουν ψυχή και εσάς θα σας στείλουν στα Τάρταρα της κάλπης την επόμενη φορά. Τη Χρυσή Αυγή εννοώ. Αμείβεστε με 25.000», λέει ο Δ. Κολτσίδας. «Αμειβόμαστε με 11.000 και τα μισά τα δίνουμε στο κόμμα», ψελλίζει ο ευρωβουλευτής της ΧΑ. «Μακάρι να τα δώσεις...», του ανταπαντά.
«Κάθε επερώτηση που γίνεται μέσα (σ.σ.: στη Βουλή) πόσο τη χρεώνετε;», συνεχίζει την επίθεση ο Λαρισαίος. «Εικοσιπέντε χρόνια λάθος», λέει σαν να μονολογεί και προσθέτει: «Δεν ισχύει ότι βουλευτές της Χρυσής Αυγής νοικιάζουν βίλες στην Πεντέλη; Δεν ισχύει ότι ο Παναγιώταρος... πήρε άτοκο δάνειο από τη Βουλή και είναι σε 70 επιτροπές με 150 ευρώ η ώρα, βουλευτές νοικιάζουν βίλες και τα πληρώνει η Βουλή; Αν εγώ στο αποδείξω, τι θα κάνεις από κει και πέρα;» τον ρωτά.
Η μόνη απάντηση που καταφέρνει να δώσει ο Γ. Επιτήδειος είναι «θα το δεχτώ (σ.σ.: τα στοιχεία)», χωρίς όμως να πείθει τον συνομιλητή του.
Πριν αποχωρήσει από το τραπέζι, ο ευρωβουλευτής επαναφέρει το θέμα του διορισμού της κόρης του στο γραφείο του συναδέλφου του Ε. Συνοδινού, προβάλλοντας ως δικαιολογία το «κριτήριο των προσόντων, της εχεμύθειας...». Ο Λαρισαίος του απαντά: «Τα 'χετε απλοποιήσει πολύ τα πράγματα χάριν του χρήματος. Εδώ στη Λάρισα υπάρχουν άνθρωποι που το χρήμα το γράφουν στα παλιά τους υποδήματα».
Ο τελευταίος γύρος της επίθεσης Κολτσίδα είναι και ο πιο εντυπωσιακός, αφού δεν μασάει τα λόγια του και μιλάει ευθέως για λαμόγια της Χρυσής Αυγής, που «λυμαίνονται τα βουλευτικά έδρανα» και ψευδεπίγραφους εθνικιστές. «Ο καλύτερος από σας έχει τη δική του την μπροστούρα (σ.σ.: προφανώς εννοεί τις προσωπικές φιλοδοξίες του κάθε ηγετικού στελέχους). Εγώ είμαι χοντρός, εσείς είστε τα παχύδερμα», αποστομώνει.
Πριν φύγει, ο Δ. Κολτσίδας ρίχνει το τελικό του «χτύπημα»: «Λοιπόν να 'σαι καλά, να σου δίνει ο Θεός δύναμη να χαίρεσαι τα χρήματα, τα ταξίδια σου, τη θέση σου στην οικογένειά σου και εσείς σαν πρόβατα επί σφαγής πάτε να τους ψηφίσετε... Ψήφιζα τόσα χρόνια, αλλά τώρα, ούτε μισή ψήφος στη Χρυσή Αυγή».
Να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες για άτοκα δάνεια και κατάχρηση βουλευτικών προνομίων ευσταθούν, όπως άλλωστε αποδεικνύεται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που ακολουθεί.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου