23.9.14

ΒΑΣΙΛΙΤΣΙ ΚΟΡΩΝΗΣ – Αυτή είναι η αλήθεια για το Λιμανάκι Καλτσίδη

Τα τελευταία 50 χρόνια η ακτή παρουσιάζει έντονη και συνεχή διάβρωση.

Το newsmessinia  παρουσιάζει στους αναγνώστες του  στοιχεία από την περιβαλλοντολογική μελέτη  για το …..περιβόητο λιμάνι Καλτσίδη  στη θέση "Αγιος Νικόλαος" Βασιλιτσίου, της εταιρείας "Jarosite Ltd",  (ιδιοκτησίας Καλτσίδη ). 

Είναι η μελέτη που ψηφίστηκε σύμφωνα με τον νόμο από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πύλου – Νέστορος σε τρείς διαδοχικές συνεδριάσεις και έγινε η αιτία για …επαναστατική αντιπολίτευση από τους πρόσφατα χαμένους των εκλογών ,που επένδυσαν σε μία ξεπερασμένη σκανδαλολογία με στόχο να πλήξουν τον θριαμβευτή των εκλογών και υποψήφιο για την ΚΕΔ δήμαρχο Πύλου – Νέστορος , Δημήτρη Καφαντάρη  πριν ακόμα αναλάβει  τα επίσημα καθήκοντα του στην νέα του δημαρχιακή αρχή 

Σύμφωνα με τη μελέτη, προτείνεται: 

«Η επέκταση των προστατευτικών βραχιόνων σε συνέχεια των υφιστάμενων που είχαν καταστραφεί από την κυματική δράση των κυμάτων. Ενας βραχίονας από τα δεξιά και ένας από τα αριστερά στη θέση του σημερινού ορμίσκου πλησίον.
Οι βραχίονες - πρόβολοι που λειτουργούν σαν κυματοθραύστες, θα κατασκευαστούν από φυσικούς ογκόλιθους σε συνέχεια των υφιστάμενων, ώστε να μην αλλοιωθεί το περιβάλλον της θαλάσσιας ζώνης που βρίσκεται πλησίον της ακτής και θα έχουν ένα ύψος πάνω από τη θάλασσα ικανό να σταματήσει τον κυματισμό που αναπτύσσεται στην περιοχή.
Το μεμονωμένο αγκυροβόλιο θα είναι σε απόσταση 120 μέτρων περίπου από την ακτή προς τα ανατολικά και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες πρόσδεσης των σκαφών, αφού στερείται η περιοχή του έργου λιμάνι ή λιμενίσκο για το σκοπό αυτό.
Οι τεχνητοί ύφαλοι θα τοποθετηθούν σε παράλληλη διάταξη και κάθετα σε μικρή απόσταση από την ακτή». 

Στη μελέτη αναφέρεται ακόμα ότι: 

«Η θέση της ιδιοκτησίας "Jarosite Ltd" την καθιστά ευάλωτη στη θαλάσσια διάβρωση και στις καταπτώσεις βράχων, λόγω των κυματισμών, αλλά και της γεωμορφολογικής δομής και σύστασης των γεωλογικών σχηματισμών της ακτής.
Οι προστατευτικοί βραχώδεις βραχίονες που προϋπήρχαν στη θαλάσσια περιοχή και αποτελούν κατάληξη ιδιοκτησίας, έχουν αποδομηθεί σε ένα μεγάλο τμήμα τους, λόγω των έντονων διαβρωτικών φαινομένων και απαιτούνται νέα συμπληρωματικά έργα με επέκταση αυτών. 

Τα τελευταία 50 χρόνια η ακτή παρουσιάζει έντονη και συνεχή διάβρωση. 

Η κατασκευή των νέων έργων έχει ως κύριους στόχους την παράκτια προστασία της επένδυσης από την κυματική δράση, την προσέλκυση νέων επισκεπτών φίλων θαλάσσιου περιβάλλοντος στην περιοχή, καθώς και τη διατήρηση και πιθανή περιβαλλοντική αναβάθμιση του φυσικού τοπίου».

Τα έργα για την προστασία της ακτής «βαπτίσθηκαν »  σκάνδαλο διασύρθηκαν ονόματα  και υπολήψεις με αποκλειστικό σκοπό και στόχο την απεγνωσμένη προσπάθεια ορισμένων «παραγόντων » να μείνουν πάση θυσία στο πολιτικό παιχνίδι .

Στην περιοχή του δήμου Πύλου –Νέστορος δραστηριοποιούνται δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο των επιχειρήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου .

Ο Αχιλλέας  Κωνσταντακόπουλος και ο  Φιλάρετος Καλτσίδης 

Άραγε τι προτείνουν  οι «όψιμοι » Μεσσήνιοι επαναστάτες ,ο δήμαρχος Πύλου –Νέστορος να έρθει σε ρήξη  ή να έχει μια αγαστή συνεργασία μαζί τους προς όφελος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και την ανάπτυξη της περιοχής .

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα επιθυμούν την …ρήξη με γνώμονα την…. μελλοντική τους αναρρίχηση σε αξιώματα  τα οποία θα τους επιτρέψουν να αντιστρέψουν τις σημερινές τους θέσεις ,παρουσιάζοντας αυτούς που σήμερα πολεμούν σαν ….σωτήρες και μοναδική ελπίδα του τόπου

Υπομονή λοιπόν  μία πενταετία  και ο λαός θα κρίνει ….

Β.Μ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου