18.9.14

Απειλείται με καταστροφή το μεσσηνιακό ελαιόλαδο

Χωροθετήθηκε κατά λάθος και με παραποιημένα χαρτιά ως χώρος διαχείρισης απορριμμάτων η Ανω Μεσσηνία, καταγγέλλουν φορείς και κάτοικοι

«Είναι γνωστό ότι η περιοχή έχει έναν πλούσιο και υψηλό υδροφόρο ορίζοντα που τα νερά του ποτίζουν μέχρι τον κάμπο της Καλαμάτας», τονίζουν προς την «Ε» εκ μέρους των φορέων και των κατοίκων της περιοχής οι Παναγιώτης Μπούρας και Δημήτρης Καππόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «έχει εντοπιστεί από μελέτη του ΙΓΜΕ ενεργό ρήγμα στην περιοχή».
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «υπάρχουν και χαρτιά των επίσημων κρατικών υπηρεσιών που τεκμηριώνουν ότι η περιοχή την περίοδο που επιλέχθηκε από την ιδιωτική εταιρεία που ετοιμάζεται να αναλάβει τη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου είχε κηρυχθεί αναδασωτέα».
Τονίζουν «την αξία στην αγορά της παραγωγής ενός από τα βασικότερα προϊόντα της εθνικής και οικιακής οικονομίας, δηλαδή του μεσσηνιακού ελαιόλαδου που κινδυνεύει να μηδενιστεί».
Οι φορείς, σε μηνυτήρια αναφορά τους στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστηρίζουν ότι αντικανονικά επιλέχτηκε η περιοχή τους για να γίνει μια μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, δυναμικότητας 65.000 τόνων ανά έτος, χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων χωρητικότητας 1.240.000 κυβικών μέτρων.
Λένε στη μηνυτήρια αναφορά τους ότι «αντί της αυθεντικής υπηρεσιακής εισήγησης των δέκα σελίδων της διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τελικά διανεμήθηκε μια άλλη εισήγηση έξι σελίδων από την οποία αφαιρέθηκαν επιλεκτικά κρίσιμα σημεία, που επηρέασαν καθοριστικά στη λήψη απόφασης, ως προς τη γνωμοδότηση των μελών του περιφερειακού συμβουλίου επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Στοιχεία που, όπως τονίζουν, «αν δεν είχαν περικοπεί θα είχε αποτραπεί μία και καλή το "έγκλημα της Καλλιρρόης" και θα είχε αναζητηθεί και επιλεγεί άλλη κατάλληλη θέση για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων». 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου