29.9.14

Αρειος Πάγος: Αναρμόδια η Ολομέλεια της εισαγγελίας για τις εφόδους σε σπίτια χωρίς παρουσία εισαγγελέα


Αρειος Πάγος: Αναρμόδια η Ολομέλεια της εισαγγελίας για τις εφόδους σε σπίτια χωρίς παρουσία εισαγγελέα

Η διοικητική Ολομέλεια της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έκρινε πως δεν είναι αρμόδια να αποφανθεί αν η έφοδος στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων που έχουν οφειλές προς το δημόσιο, μπορεί να διενεργείται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα χωρίς την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.
Το όλο θέμα εξετάστηκε από την Ολομέλεια της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κατόπιν ερωτήματος που της απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών.
Το ερώτημα είχε αποσταλεί μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία αρμόδια ελεγκτικά όργανα μπορούν να πραγματοποιούν εφόδους σε κατοικίες ή σε επαγγελματική έδρα φορολογούμενων χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Ολομέλειας της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ελήφθη κατά πλειοψηφία (6 - 5) με τους εισαγγελικούς λειτουργούς να αποφασίζουν, πάντως, να υπάρξει τις επόμενες ημέρες γνωμοδότηση για το θέμα αυτό από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει το οικονομικό έγκλημα Νικο Παντελή. Η γνωμοδότηση αυτή δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου