1.10.14

Σαν σήμερα…από την τοπική ιστορία. 1 Οκτωβρίου 1830.- Οι κάτοικοι των χωριών Μηλιωτίου και Κοντογονίου ζητάνε τη στήριξη των δημογερόντων της Επαρχίας Ανδρούσης

Σαν σήμερα, την 1η Οκτωβρίου 1830, με έγγραφό τους οι απελπισμένοι από μεγάλη απάτη κάτοικοι των χωριών Κοντογόνι και Μηλιώτη ζητάνε από τους δημογέροντες της επαρχίας Ανδρούσας, στην οποία άνηκαν τότε διοικητικά τα χωριά αυτά, να τους στηρίξουν. 
Ο Παναγιωτάκης Παπατζώνης τους είχε εξαπατήσει και τους έπαιρνε όλα τα εισοδήματα. 
Το έγγραφο το έφερε στην επιφάνεια ο συμπατριώτης μας από το Κοντογόνι Πάνος Κοσμόπουλος και έχει ως εξής: « 1η Οκτωβρίου 1830, κάτοικοι χωρίων Κοντογούνι και Μηλιώτη, προς  δημογέροντες επαρχίας Ανδρούσης. 
Κατ΄ Ιούλιον 1828, Παναγιωτάκης Παπατζώνης, ενοικιαστής εθνικών προσόδων της επαρχίας και Αναγνώστης Πουλόπουλος από Βρωμόβρυση Εμπλακίων και Αναγνώστης Σκούφης απο Ποντιά, κατά την σύναξιν των εθνικών δικαιωμάτων συνήψαν συμφωνίαν με τους κατοίκους εξαγοράς των έναντι ποσού 1450 γροσίων.  
Κατεβλήθη αμέσως το ½ του ποσού έναντι αποδείξεως.  Μετά 50 ημέρες εστάλη το υπόλοιπον προς τον επαρχιακόν δημογέροντα Μάρκον Αλεβιζόπουλον και αυτός  το εμέτρησεν εις τον Αναγνώστην Πουλόπουλον.  
Τους εστάλη το πωλητήριον και το εφύλασσαν αγνοούντες το περιεχόμενον αυτού, βέβαιοι ότι απηλλάσσοντο πάσης καταβολής «από τους καρπούς των γεννημάτων και των δένδρων».   Μόλις συνήχθησαν τα βελανίδια, ο Παν. Παπατζώνης εζητούσε μερίδιον.  
Το πωλητήριον είχε συνταχθή «με πανουργία και απάτην».  
Παρουσιάσθη πραγματευτής από Κορώνην προς αγοράν του βελανιδιού πρός 23 παράδες την οκάν, παραδοτεόν εις την Μπούκαν τους Νησίου.  
Εξευρέθησαν μισθωμένα ζώα μεταφοράς,  αλλά εις θέσιν Πηλαλίστρα ο πραγματευτής τους εβίασε να μεταφέρουν τα βελανίδια στη Φρουντζάλα, όπου παρουσιάσθη ο Παπατζώνης και τα επήρε, ενώ οι χωρικοί επλήρωσαν 500 γρόσια αγώγι.  
Εν συνεχεία ο Παπατζώνης με «δόλιους τρόπους εσύστησεν αιρετοκρισίαν χωρίς την θελησίν των εις Φρουτζαλοκάμαρα και έλαβεν απόφασιν προς ωφελειάν του».  
Τον παρελθόντα χρόνο Παπατζώνης παρουσιάσθη εις το Πρωτόκλητον δικαστήριον Κάτω Μεσσηνίας.  Εστάλη αντιπρόσωπος των χωρικών ο Γεώργιος Κατσούλας.  «Ανέλπιστον συμβεβηκός» εμεσολάβησεν.  
Ο επίτροπος ηπειλήθη και έφυγε και το δικαστήριον με βάσιν την απόφασιν των αιρετοκριτών έστειλεν ανθρώπους εις τα χωριά και εμέτρησαν τις βελανιδιές, μαθ΄ο εξέδωκαν απόφασιν να πληρώσουν εις Παπατζώνην 30 χιλ.οκ. βελανίδια, (εις πέντε χρόνους τα δένδρα μας δεν αποδίδουν τόσα εί γράφουν).  
Φανερά αδικία.  
Έτοιμοι οι αναφερόμενοι να απευθυνθούν εις την Κυβέρνησιν.  
Παρακαλούνται οι πρόκριτοι-δημογέροντες της επαρχίας να υπογραφή η αναφορά και βεβαιωθή το περιεχόμενον της. (Ακολουθούν στο τέλος του εγγράφου οι υπογραφές Προκριτοδημογερόντων  Ανδρούσας και κατοίκων Κοντογουνίου-Μηλιωτίου.) Αριθ.554.  
Η επαρχιακή δημογεροντία Ανδρούσης επικυροί το γνήσιον και την θέλησιν των εν τω παρόντι μαρτυρικών φαινομένων υπογραφών. 1 Οκτωμβρίου 1830, Ανδρούσα, Μάρκος Αλεβιζόπουλος, Αναγνώστης Οκονομόπουλος».

Ο Βουφραδιώτης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου