2.10.14

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές !!!


Με μια αιφνιαστική κίνηση, ζητώντας την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση και τοποθετώντας για τον Φεβρουάριο του 2015 την προεδρική εκλογή, οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος έβαλαν τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών


Τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, αλλά και σε αυτά για την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έβαλαν χθες οι Αντ. Σαμαράς και Βενιζέλος με την απόφασή τους να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα προσδιόρισαν για τον Φεβρουάριο του 2015 την έναρξη της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή.
Την απόφαση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ανακοίνωσε, πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη τονίζοντας ότι:
1. «Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και 2. «Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».
Το αίτημα της κυβέρνησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη 7 Οκτωβρίου (τη Δευτέρα θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας Συνόδου) και η συζήτηση επί της πρότασης θα ξεκινήσει πιθανότατα την Πέμπτη, καθώς πρέπει συμπληρωθούν τουλάχιστον δύο 24ωρα από την κατάθεση της πρότασης. Η συζήτηση θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (αν ξεκινήσει την Πέμπτη) με ονομαστική ψηφοφορία.
Παράλληλα και εφόσον η κυβέρνηση πάρει (όπως αναμένεται) ψήφο εμπιστοσύνης, η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ αν δεν επιτευχθεί η εκλογή του θα προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στα τέλη Μαρτίου.
Το σχέδιο
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν στις αποφάσεις αυτές, καθώς ο Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, «ήθελε με καθαρό και συντεταγμένο τρόπο να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών», ενώ ανάλογες ήταν και οι προθέσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος και έβαλε στη συζήτηση την «ιδέα» για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την οποία και αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού». Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος προφανώς στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας ότι «η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα».
Στη σύσκεψη των δύο πολιτικών αρχηγών παρευρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος επιβεβαίωσαν τις γνωστές «κόκκινες» γραμμές για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, καθώς και για την απόφασή τους να ενταχθεί στο προϋπολογισμό το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ και να προχωρήσει η ρύθμιση για την αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο κ. Χαρδούβελης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε ότι έγινε «μια εκτενής ενημερωτική συζήτηση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής». Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε «συνεχίζονται, πηγαίνουν πολύ καλά και θα συνεχίζεται η ενημέρωση ανάλογα και με τον χρόνο που περνάει». Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «υπάρχουν κόκκινες γραμμές», απέφυγε, ωστόσο, να τις προσδιορίσει, λέγοντας ότι «αυτό θα το μάθετε αργότερα, όταν η "κλείσει" διαπραγμάτευση».
Ο κ. Χαρδούβελης ρωτήθηκε και για τις σχέσεις του με τον Χρυσ. Λαζαρίδη, σημειώνοντας πως «είναι οι καλύτερες. Ο κ. Λαζαρίδης είναι αξιόλογος, βαθύς γνώστης των αριθμών και είναι ευπρόσδεκτος».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου