23.10.14

" ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ " ! ΣΟΚ με την εγκύκλιο για τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ - Ποιοι χάνουν την ευνοϊκή ρύθμιση


Σοκ με την εγκύκλιο για τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ - Ποιοι χάνουν την ευνοϊκή ρύθμιση

Με υπολογισμό όλων των εισοδημάτων ακόμα και αυτών που απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά θα υπολογιστούν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ και εάν υπάρχει διαφορά και με τα τεκμήρια, αυτή θα προστίθεται στο συνολικό εισόδημα, με αποτέλεσμα οι τελικοί δικαιούχοι να είναι πολύ λιγότεροι από τα 2 εκατομμύρια που υπολόγιζε αρχικά το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα την επίμαχη εγκύκλιο, για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων, συνυπολογίζονται τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα επιδόματα τρίτεκνων- πολύτεκνων, η αποζημίωση απόλυσης και τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων.
Με βάση τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, αυτοί που περιμένουν εκπτώσεις- απαλλαγές είναι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, για παράδειγμα 12.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια, οι τρίτεκνοι- πολύτεκνοι με εισόδημα για παράδειγμα 16.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια, οι βαριά ανάπηροι και όσοι είχαν ξενοίκιαστα- μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα το 2013.
Στην πρώτη φάση, θα γίνει αυτόματη εκκαθάριση με βάση τις αρχικές δηλώσεις εισοδημάτων- ακινήτων, προκειμένου να εντοπιστούν οι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών. Τον Δεκέμβριο, θα γίνει νέος γύρος εκκαθάρισης, με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα έχουν υποβάλει εν τω μεταξύ οι φορολογούμενοι, έτσι ώστε να διορθώσουν ή να προσθέσουν στοιχεία για τα ακίνητα ή τα εισοδήματα τους.
Από Ιανουάριο, όσοι δεν εντοπίστηκαν από το ΚΕΠΥΟ στις δύο προηγούμενες φάσεις και δικαιούνται έκπτωσης ή απαλλαγής φόρου, θα πρέπει να πάνε στις εφορίες και να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα αναγκαία δικαιολογητικά. Ειδικά όσον αφορά στον εντοπισμό των "ξενοίκιαστων" ακινήτων, η διαδικασία είναι μάλλον σύνθετη και μπορεί να κρύβει ταλαιπωρία ή παγίδες για τους ιδιοκτήτες.
Σε πρώτη φάση θα γίνει διασταύρωση του αριθμού του ρολογιού παροχής ρεύματος, με βάση τα στοιχεία του Ε9 και του Ε2, με τα στοιχεία της ΔΕΗ. 
Για να επιβεβαιωθεί, δε, ότι το ακίνητο ήταν "κενό" όλη την περσινή χρονιά, θα ελεγχθούν τα Ε2 που έπρεπε να υποβάλουν τόσοι οι κύριοι όσο και οι επικαρπωτές του ακινήτου.

Πηγή: Mega

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου